Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Falujące obroty podczas rozruchu rozgrzanego silnik

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
IMOTHEP
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Falujące obroty podczas rozruchu rozgrzanego silnik

Post autor: IMOTHEP » 05 paź 2011, 17:16

Witam!Problem jest taki:wywaliłem sprężyny z reduktora Zavolli S gdyż nie trzymał on już fabrycznego ciśnienia a zakres regulacji dawno się skończył!Aha jeszcze zostały wymienione tłoczki we wtryskach czerwonych Valtekach!Przejażdżka,regulacja mapy,wolnych obrotów i niby miało być O.K!Teraz auto rano ładnie odpala i pracuje ale jak je zgaszę gdy jest nagrzane to po rozruchu szaleją obroty!Muszę go trochę przegazować,przełączy się na gaz i jest O.K!I komputer zaczął pokazywać bardzo duże spalanie i w mieście i poza w SPAM do tego co było! <szok> Teraz próbuję trochę pojeździć na benzynie,na której wszystko jest w porządku,liczę na to,że może mapa się jakoś lepiej ułoży! <zalamka> Może naiwniak ze mnie! <glupek> Jeśli wiecie co dolega mojej furce to się odezwijcie ! <lol>

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 05 paź 2011, 19:49

Waldemary zostały skalibrowane po wymianie tłoczków?
Jeśli fis pokazuje ci duże spalanie to znaczy że jest uboga mieszanka.
Regulację lpg rób na wskazania korekt w vagu, nie sugeruj się mapami, według nich dobrze nie ustawisz.

IMOTHEP
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: IMOTHEP » 05 paź 2011, 23:07

Tak, zostały skalibrowane i regulacja odbyła się tak jak piszesz na vagu!Sobie tak wymysliłem,że rozjechała mi się mapa benzyny bo w końcu faluje mi co prawda w trybie gazowym ale po odpaleniu -na benzynie !Jak się przełączy na gaz -jest O.K!Czy jest jakiś związek instalacji gazowej z w/w usterką czy kombinować w innym kierunku:adaptacja i czyszczenie przepustnicy,sprawdzenie sond lambda itp.? <mysli>

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 06 paź 2011, 19:30

Jeśli lpg jest źle wyregulowane to ecu benzyny próbuje wprowadzać korekty. Podejrzewam że jeździsz na ubogiej mieszance (silnik tego nie lubi) i dlatego fis zawyża ci spalanie gdyż ecu wydłuża czasy wtrysku benzyny ( nie może ingerować w komputer gazowy), więc wprowadza duże korekty na plus i gdy go odpalasz na benzynie (ecu nie wie że jeździsz na lpg) to go zalewa.
Ale najlepiej podpiąć vaga i sprawdzić korekty długie.

IMOTHEP
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: IMOTHEP » 08 paź 2011, 15:01

Dzięki,grzemo!Było tak jak napisałeś!Gazownicy potwierdzili to co napisałeś!Rozjechały się mapy benzyny i gazu!wykasowali błędy m.in.ubogą mieszankę,zresetowali silnik poprzez odłączenie akumulatora ,kazali przejechać się na benzynie,żeby auto "nauczyło się jeździć" i potem w czasie jazdy ustawili gaz!Teraz jest idealnie!Dzięki serdeczne!Punkcik "pomógł" dla Ciebie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja