[ C5+LPG] emulator poziomu paliwa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1996
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
[ C5+LPG] emulator poziomu paliwa
Witam , zastanawia mnie fakt czy ktos montowal cos takiego czy nie zwracacie uwagi na opadajacy wskazik paliwa ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MARIUSZ
- Rocznik: 2010
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Mam lpg od 2 lat i spadek paliwa(ubywanie) jest zgodne z rzeczywistością.Poza tym że wskazówka poziomu paliwa jest tylko i wyłącznie sterowana przez pływak czysto rezystancjyjny a nie obliczane przez przejechane kilometry,ustawienie paliwa ,czas pracy itd. Więc emulator to w 100% zbędny gadżet ,który w żaden sposób nie poprawi działania wskaźnika paliwa.Przyczyn bym szukał na pływaku .
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
Wszystko jest jak powinno być do czasu aż wskazówka paliwa dotrze do czerwonego pola. Od tego momentu ilość paliwa naliczana jest od przejechanych kilometrów.
Wniosek: trzymać poziom paliwa ponad rezerwę.
Tak po za tym to po jakiego grzyba emulator, ECU benzyny nie wykożystuje wskazania paliwa do korekcji wtrysku paliwa.
Wniosek: trzymać poziom paliwa ponad rezerwę.
Tak po za tym to po jakiego grzyba emulator, ECU benzyny nie wykożystuje wskazania paliwa do korekcji wtrysku paliwa.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
mario1278,
Jeśli nie ma komputera pokładowego to się zgadza że korzysta tylko ze wskazania pływaka.
Ale gdy samochód jest wyposażony w komputer pokładowy to instalacja lpg może powodować zakłócenia wskazań poziomu zużycia paliwa ponieważ funkcja ta jest realizowana na podstawie przejechanego dystansu (komp wylicza chwilowe spalanie) jak i warunków użytkowania (uwzględnia czasy wtrysku) dlatego będzie sygnalizował ubytek benzyny.
Szczególnie będzie to widoczne gdy mamy mało paliwa w zbiorniku i lpg jest źle wyregulowane (duże różnice w czasach wtrysku pb i lpg)
Jeśli nie ma komputera pokładowego to się zgadza że korzysta tylko ze wskazania pływaka.
Ale gdy samochód jest wyposażony w komputer pokładowy to instalacja lpg może powodować zakłócenia wskazań poziomu zużycia paliwa ponieważ funkcja ta jest realizowana na podstawie przejechanego dystansu (komp wylicza chwilowe spalanie) jak i warunków użytkowania (uwzględnia czasy wtrysku) dlatego będzie sygnalizował ubytek benzyny.
Szczególnie będzie to widoczne gdy mamy mało paliwa w zbiorniku i lpg jest źle wyregulowane (duże różnice w czasach wtrysku pb i lpg)
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM