[ C4+LPG] Dławi się po odpaleniu
[ C4+LPG] Dławi się po odpaleniu
Witam wszystkich.
Mam spory problem z moją audi 100 c4 2.0e aad. Wygląda to tak.
Odpalam silnik i bez dodania gazu w ogóle nie chce odpalić. Od 2000 obrotów wzwyż chodzi równo i dobrze przyspiesza, ale poniżej 2000 obrotów dławi się i gaśnie.
A zaczęło się to tak. Wymieniłem zbiornik wyrównawczy, zalałem nowym płynem, odpowietrzyłem i odpaliłem silnik, żeby na wolnych obrotach nagrzał się do 90 stopni Celsjusza aż się włączy wentylator. Wszystko było OK, ale po około 3 godzinach, gdzie auto w ogóle w tym czasie nie jeździło chciałem odpalić silnik lecz stało się to co opisałem wcześniej (dławi się i gaśnie). Byłem podłączyć go pod komputer lecz ten nie wykazał żadnych błędów. Z komputerem były sprawdzone czujniki i rzekomo wszystko jest sprawne.
Proszę o pomoc, ponieważ nie mam już pojęcia co może być nie tak.
Mam spory problem z moją audi 100 c4 2.0e aad. Wygląda to tak.
Odpalam silnik i bez dodania gazu w ogóle nie chce odpalić. Od 2000 obrotów wzwyż chodzi równo i dobrze przyspiesza, ale poniżej 2000 obrotów dławi się i gaśnie.
A zaczęło się to tak. Wymieniłem zbiornik wyrównawczy, zalałem nowym płynem, odpowietrzyłem i odpaliłem silnik, żeby na wolnych obrotach nagrzał się do 90 stopni Celsjusza aż się włączy wentylator. Wszystko było OK, ale po około 3 godzinach, gdzie auto w ogóle w tym czasie nie jeździło chciałem odpalić silnik lecz stało się to co opisałem wcześniej (dławi się i gaśnie). Byłem podłączyć go pod komputer lecz ten nie wykazał żadnych błędów. Z komputerem były sprawdzone czujniki i rzekomo wszystko jest sprawne.
Proszę o pomoc, ponieważ nie mam już pojęcia co może być nie tak.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Proszę wybaczyć ale nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi logami. Dzisiaj sprawdzałem zapłon i rozrząd, wszystko OK. Iskra jest na każdej świecy. Układ dolotowy szczelny. Filtry niedawno wymieniane. Bezpieczniki sprawdzone wszystkie są całe. Już nie mam pojęcia co może być nie tak. Może ktoś z was wie co może być przyczyną takiego zachowania.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
Jeśli dolot szczelny to do sprawdzenia klapka przepływomierza, czy się nie wiesza.
Piszesz że czujniki sprawdzone, tylko pytanie jak. Wskazania czujnika temp gdy silnik zimny pokrywają się z temp otoczenia
Jeszcze na Twoje problemy może mieć wpływ uszkodzony przekaÂźnik nr 30. Spróbuj na początek przelutować w nim styki, czasami pomagało na zimne luty.
Piszesz że czujniki sprawdzone, tylko pytanie jak. Wskazania czujnika temp gdy silnik zimny pokrywają się z temp otoczenia

Jeszcze na Twoje problemy może mieć wpływ uszkodzony przekaÂźnik nr 30. Spróbuj na początek przelutować w nim styki, czasami pomagało na zimne luty.
A gdzie jest ten przekaźnik nr 30 bo sprawdzałem przekaźniki i takiego nie widziałem, dla pewności sprawdzę jeszcze raz . Dzisiaj wykręciłem przepływomierz wyczyściłem go i wymieniłem pod nim uszczelkę. Jest na przepływomierzu czujnik 3 pinowy, tylko nie wiem do czego służy. Klapkę sprawdziłem i też nie haczy odpaliłem na benzynie i działa
tylko trochę za niskie obroty ma ale trzyma je i to w miarę równo na gaz nie chciał przeskoczyć, ale dzisiaj dałem sobie spokój, jutro napisze jakie efekty dzisiejszej operacji.

-
- Forum Audi A6 / A7