Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.4 165KM] Ciężko zapala na PB

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
seba_m_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: seba_m_ » 18 sie 2010, 21:39

Ale jeśli reduktor trzyma i wtryski by trzymały to proszę wytłumacz mi którędy zejdzie gaz?? Jutro wymieniam elektrozawór na reduktorze i o efektach napiszę. Dziś go rozebrałem i gumka zaworka jest sparciała dlatego puszcza gaz. Wracając do puszczania wtryskiwaczy to nie ma znaczenia czy na wyłączonym silniku są szczelne bo i tak bez ciśnienia są wszystkie otwarte, dopiero podciśnienie uruchomionego silnika na PB je zamyka a w dalszej kolejności ciśnienie gazu po przełączeniu na LPG.

grzeslhr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzeslhr » 19 sie 2010, 00:24

Kolego powiem ci tak jedz do gazownika i wymień gumki w wtryskach i niech ci sprawdzi wszystkie elektrozawory . 2 stan parownika i co najważniejsze sterownik może coś go boli :oops: Z gazem niestety tak jest najlepiej wstawić samemu u swojego zaufanego gazownika mamy pewność co mamy i do kogo z problemem się udać. Bo nie wiemy jak poprzednik dbał o swój samochód. :-/ Jeśli to ty wstawiłes gaz to to goscia i po kłopocie ;-) Ps; wiem jak to jest sam miałem jaja z gazem i to nie małe sporo mnie to kosztowało ale teraz smiga ;-)

seba_m_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: seba_m_ » 19 sie 2010, 07:40

grzeslhr Gazu ja nie zakładałem, kupiłem samochód już z gazem. Jak widziałeś na fotkach wtryski są membranowe nierozbieralne... niemodyfikowalne :mrgreen: Zawory sobie sam posprawdzałem i dokładnie wiem, który przepuszcza, parownik sprawdzi mi gaziarz bo nie mam interfejsu do tej instalacji a soft dokładnie pokazuje ciśnienie jakie daje reduktor. Jeśli chodzi o komputer sterujący to praktycznie jest w idealnej kondycji, samochód jak już się uruchomi to pięknie pracuje... no może czasami "zabulgota" obrotami ale przypuszczam, że to wina świec i kabli. Poniżej nowy trzpień zaworka, który dziś wymienię, mam nadzieję, że to on jest winowajcą.

Obrazek

borsuk1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: borsuk1977 » 19 sie 2010, 13:57

seba_m_ pisze:Ale jeśli reduktor trzyma i wtryski by trzymały to proszę wytłumacz mi którędy zejdzie gaz?? Jutro wymieniam elektrozawór na reduktorze i o efektach napiszę. Dziś go rozebrałem i gumka zaworka jest sparciała dlatego puszcza gaz. Wracając do puszczania wtryskiwaczy to nie ma znaczenia czy na wyłączonym silniku są szczelne bo i tak bez ciśnienia są wszystkie otwarte, dopiero podciśnienie uruchomionego silnika na PB je zamyka a w dalszej kolejności ciśnienie gazu po przełączeniu na LPG.
seba w momencie wyłączenia silnika w układzie powinno zostać ciśnienie robocze , ono nie schodzi a pzrynajmniej w sprawnej instalce powinno być zbliżone do roboczego

seba_m_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: seba_m_ » 19 sie 2010, 23:27

Dlatego co do ciśnienia to podejrzewam dwa wtryskiwacze.

[ Dodano: 2010-08-20, 18:17 ]
Problem rozwiązany. Wymieniłem trzpień elektrozaworu z gumką i silniczek aż rwie się do pracy. Zapala bez problemu, gaz przez zawór nie ucieka. Czyli moja teoria była jak najbardziej trafna. Dziękuje oczywiście wszystkim za wszystkie sugestie i pomysły. Może kiedyś komuś się temat przyda bo nie tylko w naszych adelach występuje problem utrudnionego odpalania samochodu spowodowanego przez LPG.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja