Będąc na tym forum ileś tam lat, a że sprzedałem swoje Audi A6 C5 Allroad 2.7BiT 2002r z tego forum (topic101792.html) ale (wcześniej z 2 tygodnie) kupiłem sobie audi Q5 2.0TDI 2010 (sam się dziwię, bo to diesel, ale) przeglądając odpowiednie inne fora tego modelu (czyli Q5 oczywiście AUDI) stwierdziłem, że tamte fora prawie nie żyją, posty stare, nikt prawie nie odpowiada, a jak już to 2-6 miesięcy później itd. itp. a więc postanowiłem tu założyć temat (NA TYM FORUM A6) o swoim aucie, bo to forum tętni życiem i nie które osoby już mnie znają i też mi pomagają (nawet admini). POZDRAWIAM
Przy zakupie:
WAUZZZ8R3AA110764
Kolor L8 (czarny)
Audi Q5 8R 170KM quattro
Data produkcji 18.05.2010
Stan licznika 346.625 km
Silnik 2.0TDI CAHA
Skrzynia MNQ automat tiptronic - (7-biegów)
Sprzedający (miał go 6 lat) i oznajmił mi, że zmieniał olej w silniku co 12 tyś. a w skrzyni co piątą wymianę oleju silnikowego, czyli co 60 tyś.
Z moich obliczeń wynika (zdjęcie), że olej w silniku powinienem wymienić przy stanie 356 tyś. a olej w skrzyni przy stanie 368 tyś.
Ja będę to robił troszkę częściej, czyli co 10 tyś. wymiana oleju w silniku a co piąta wymiana w silniku (czyli co 50 tyś.) będę zmieniał olej w skrzyni biegów (oczywiście i filtry)
W umowie sprzedający napisał również, że przy przebiegu 320 tyś. zmieniał cały rozrząd, więc bez obawy mogę jeździć do około 400 tyś.
Jak na ten przebieg (blisko 350 tyś.) to uważam, że nadwozie jak i podwozie oraz w środku jest w bardzo dobrym stanie. Auto jest czyste i zadbane i nigdzie nie poprzecierane. Auto prowadzi się bardzo dobrze i pewnie (ma servotronic) a skrzynia płynnie i bardzo szybko zmienia biegi. Ma trzy rodzaje biegów D+M+S (manetki przy kierownicy) choć to auto (wg. mnie) jest to taka trochę uboga wersja (wcześniej A6 C5 Allroad 8 lat starszy)(brak podświetlenia pod drzwiami, brak grzanych siedzeń, nie kolorowy fis, brak nawigacji itd) ale najważniejsze dla mnie jest to, że silnik jest suchy i równo pracuje oraz wspaniale i szybko skrzynia zmienia biegi.
Obecnie auto jeździ na kołach alu 17" - zimówki, oraz dostałem koła letnie na felgach alu 20"
Auto przeskanowałem pełnym programem VCDS i zero błędów, oczywiście po około 4 tyś. zaś przeskanowałem i nadal brak błędów.
Auto 4 razy tankowałem od rezerwy do pełna stosując dodatki do paliwa (dla wtrysków i dpf)
Po woli zbliża się 350 tyś. (łatwa liczba do zapamiętania) a ja już zakupiłem serwis dla silnika czyli wszystkie filtry (powietrza, kabinowy, paliwowy, olejowy) i będę zmieniał olej co 10 tyś.
Programem VCDS zmieniłem interwał zmiany oleju z 15 tyś. na 10 tyś. a następna wymiana z 30 na 20 tyś.
Uruchomiłem doświetlanie zakrętów światłami przeciwmgielnymi.
Również uruchomiłem test zegarów przed uruchomieniem (Allroad tego nie miał, choć miał coś innego)
Sprawdziłem DPF oraz wtryski - jest OK.
Już jest domykane szyb z pilota itd. itp.
Od kupna (3 miesiące) ja osobiście wymieniłem lub zrobiłem czy też wykonałem to, czyli :
- spolszczenie mmi
- xenony na ledy
- przeciwmgielne na ledy
- wsteczne na ledy
- oświetlenie tablicy na ledy
- oświetlenie w bagażniku na ledy
- ramki tablic na chromy
- dwie listwy chromy na tylnej klapie
- nakładki gumowe na pedałach na chrom
- końcówki wydechu na chrom
- nakładki chromowe od świateł przeciwmgielne
- nakładki chromowe przy głównych lampach
- nakładki klamek i wnęki na chromy
- monitor z nawigacją i kamerami
- zamiast zaślepki wstawiłem bagnet poziomu oleju.
itd.
Czekam na Wasze opinie
za i przeciw mile widziane.
Oczywiście (tak jak wcześniej na tym forum) będę zdawał relacje, co się dzieje z tym autem.