[A6 c6 3.0 quattro] Zmiana na letnie opony i tragiczna jazda
[A6 c6 3.0 quattro] Zmiana na letnie opony i tragiczna jazda
Jak w temacie,zmieniłem wczoraj opony z zimówek continental winter contact 225/55/16 na Pirelli Zero Rosso 245/40/18,oczywiście wraz z alusami.Auto mam dopiero 2 tygodnie i na zimowych 16" jeździło mi się super a teraz po wymianie jeżeli na jezdni są nawet lekkie koleiny muszę uważać żeby utrzymać się na drodze.Przy większych koleinach wręcz wyrywa mi kierownicę.Zwiększony jest również hałas przy przejeżdżaniu przez dziury
Na jezdni o lepszej nawierzchni prowadzi się wyśmienicie.Opony wraz z felgami otrzymałem z samochodem.Miałem poprzednio już auta z dużymi kołami (Nissan Murano, Mitsu Pajero) ale nie zauważyłem takiego efektu.
W związku z w/w mam dwa pytania:
1.Czy jeżeli kupie nowe opony ,np 225/40/18 lub węższe odczuje zauważalną poprawę ?
2.Czy kupno opon 225/45/18 znacząco zmieni wskazania szybkościomierza i czy taka opona nie będzie się gdzieś obcierać.
3.Jakie najwęższe opony wejdą na standartową 18" alufelge 9 ramienną Audi,taka jak na konfiguratorze na stronie www.audi.pl)
Letnie pirelli wytrzymają jeszcze najwyżej ten sezon więc nie będzie mi żal kupić nowe opony.
Faktycznie auto ładnie wygląda na tych 18 tkach ale jak ma jeździć tak jak jeździ to
jestem zdecydowany kupić nowe alusy z oponami o rozmiarze 17" lub nawet 16" a żeby komfort był taki jak na moich zimowych kołach.
No to pierwszy post na tym forum mam za sobą !
Na jezdni o lepszej nawierzchni prowadzi się wyśmienicie.Opony wraz z felgami otrzymałem z samochodem.Miałem poprzednio już auta z dużymi kołami (Nissan Murano, Mitsu Pajero) ale nie zauważyłem takiego efektu.
1.Czy jeżeli kupie nowe opony ,np 225/40/18 lub węższe odczuje zauważalną poprawę ?
2.Czy kupno opon 225/45/18 znacząco zmieni wskazania szybkościomierza i czy taka opona nie będzie się gdzieś obcierać.
3.Jakie najwęższe opony wejdą na standartową 18" alufelge 9 ramienną Audi,taka jak na konfiguratorze na stronie www.audi.pl)
Letnie pirelli wytrzymają jeszcze najwyżej ten sezon więc nie będzie mi żal kupić nowe opony.
Faktycznie auto ładnie wygląda na tych 18 tkach ale jak ma jeździć tak jak jeździ to
jestem zdecydowany kupić nowe alusy z oponami o rozmiarze 17" lub nawet 16" a żeby komfort był taki jak na moich zimowych kołach.
Inżynierzy którzy projektują opony nie pomyśleli o Polskich drogach :-P , albo inaczej polscy drogowcy nie wiedzą że istnieją takie opony jakie my mamy w autkach.Ja kolego mam na lato założone opony 235/45/17 i jest ok. ale tak nie do końca, trzeba bardzo uważać na nawierzchnię ( ubytki ) bo gdy się wpadnie to felga pogięta i nawet oponę można przeciąć :-x .Seravok pisze:Na jezdni o lepszej nawierzchni prowadzi się wyśmienicie
Myślę że tak, ale nie dużą i chyba nie warto zmieniać tej szerokości bo wygląda super ( efekt)Seravok pisze:1.Czy jeżeli kupie nowe opony ,np 225/40/18 lub węższe odczuje zauważalną poprawę ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie odczujesz poprawy , a pogorszenie komfortu bo nie dość że będzie cię ciągało po koleinach to będzie bardzo twardo ,średnica opony jest mniejsza o ok.1,5 cm więc licznik będzie oszukiwał o jakieś -2,5% , przy 225/45/18 doda ok.+1% i to jest najwęższa opona z małym błędem .Seravok pisze:1.Czy jeżeli kupie nowe opony ,np 225/40/18 lub węższe odczuje zauważalną poprawę ?
Ja kupiłem 225/50/17 tylko jeszcze nie wybrałem felg , więc nie powiem jak jest na 17.
Pomogłem
A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4

Re: [A6 c6 3.0 quattro] Zmiana na letnie opony i tragiczna j
17 są optymalne do C6 .. wygląd jest , jazda tez okSeravok pisze:Jak w temacie,zmieniłem wczoraj opony z zimówek continental winter contact 225/55/16 na Pirelli Zero Rosso 245/40/18,oczywiście wraz z alusami.Auto mam dopiero 2 tygodnie i na zimowych 16" jeździło mi się super a teraz po wymianie jeżeli na jezdni są nawet lekkie koleiny muszę uważać żeby utrzymać się na drodze.Przy większych koleinach wręcz wyrywa mi kierownicę.Zwiększony jest również hałas przy przejeżdżaniu przez dziury
GPW
17 są optymalne do C6 .. wygląd jest , jazda tez ok[/quote]
Jestem za, tez tak uwazam. 18 calowe feellgi przy i tak sztywnym zestrojeniu zawieszenia to tragedia chyba ze ktos tylko pomyka autobahnem A4 lub wyzszymi w kierunku zachodnim. jazda po miescie to tragaedia i ryzyko babli na rantach...
Jestem za, tez tak uwazam. 18 calowe feellgi przy i tak sztywnym zestrojeniu zawieszenia to tragedia chyba ze ktos tylko pomyka autobahnem A4 lub wyzszymi w kierunku zachodnim. jazda po miescie to tragaedia i ryzyko babli na rantach...
Wykonane Mody
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED
Plan 4 the worst hope for the best
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Dodam tylko że wszystkie zalecane rozmiary opon do A6 C6 mają takie śmieszne, małe oznaczenie: XL
A oznaczenie to mówi chyba o tym że opona jest jakoś wzmacniana na boczkach... co powoduje że nie wygina się jak flak na boki przy masie C6 i jeździe np. drogą z koleinami...
Być może się mylę, ale u mnie - na jednych oponach z oznaczeniem XL auto jedzie jak po szynach, na drugich (ten sam rozmiar!!!) , bez owego XL - prowadza jak głupie :-P
A oznaczenie to mówi chyba o tym że opona jest jakoś wzmacniana na boczkach... co powoduje że nie wygina się jak flak na boki przy masie C6 i jeździe np. drogą z koleinami...

Być może się mylę, ale u mnie - na jednych oponach z oznaczeniem XL auto jedzie jak po szynach, na drugich (ten sam rozmiar!!!) , bez owego XL - prowadza jak głupie :-P
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Seravok, rozumiem że jak przesiadłeś się z 16" na 18" masz następujące problemy:
1 - koleiny, które szarpią kierownicą: na to ma wpływ szerokośc opony
2 - amortyzacja: na to ma wpływ rzeczywisty rozmiar profilu w cm
W ub.sezonie przejechałem 2 m-ce na 245/45/17 RFT i co do "walki" z koleinami to tylko pamiętam jak miałem spocone ręce od ściskania kierownicy. Hamowanie w koleinach to też fajna "zabawa". Przy okazji kierownica (wspomaganie) mi dosc ciezko chodzila ze wzgledu na 245.
Gdy przesiadłem się na zimówki 205/60/16 XL -jakbym przesiadł się do innego samochodu. Wszystkie powyższe wady zniknęły! Autko oczywiscie lepiej sie zaczęło zbierac i kierowałem bez spoconych rąk
Węższe opony pomogą w walce z koleinami. Dziś założyłem 225/50/17, ale jeszcze nie mogę się wypowiadac. Jutro przetestuję bo mam ok. 250km do pokonania i porównam z 245.
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
ale jeżeli to 8Jx18" to wg. mnie najwęższa opona jaka wchodzi w grę to 225/45/18
XL = eXtra Load, opona ma dodatkową warstwę wzmacniającą (dla cięższych aut)
1 - koleiny, które szarpią kierownicą: na to ma wpływ szerokośc opony
2 - amortyzacja: na to ma wpływ rzeczywisty rozmiar profilu w cm
Przechodząc z 245/40/18 na szer. 225 szukaj rozmiaru 225/45/18.Seravok pisze:W związku z w/w mam dwa pytania:
W ub.sezonie przejechałem 2 m-ce na 245/45/17 RFT i co do "walki" z koleinami to tylko pamiętam jak miałem spocone ręce od ściskania kierownicy. Hamowanie w koleinach to też fajna "zabawa". Przy okazji kierownica (wspomaganie) mi dosc ciezko chodzila ze wzgledu na 245.
Gdy przesiadłem się na zimówki 205/60/16 XL -jakbym przesiadł się do innego samochodu. Wszystkie powyższe wady zniknęły! Autko oczywiscie lepiej sie zaczęło zbierac i kierowałem bez spoconych rąk

Węższe opony pomogą w walce z koleinami. Dziś założyłem 225/50/17, ale jeszcze nie mogę się wypowiadac. Jutro przetestuję bo mam ok. 250km do pokonania i porównam z 245.
Proponuję skorzystanie z kalkulatora:2.Czy kupno opon 225/45/18 znacząco zmieni wskazania szybkościomierza i czy taka opona nie będzie się gdzieś obcierać.
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html
9-ramiennej nie widziałem... zeza dostałem i naliczyłem albo 10 albo 7 i była 5..3.Jakie najwęższe opony wejdą na standartową 18" alufelge 9 ramienną Audi,taka jak na konfiguratorze na stronie www.audi.pl)
ale jeżeli to 8Jx18" to wg. mnie najwęższa opona jaka wchodzi w grę to 225/45/18
XL = eXtra Load, opona ma dodatkową warstwę wzmacniającą (dla cięższych aut)
Dzięki monterze za wyczerpującą odpowiedź.Co do rozmiaru 225/45/18 już w necie doczytałem że będzie najlepszy do moich felg pod względem komfortu.Zastanawiam się nad oponami Falken FK452 za ponad 500 zł szt lub jakaś egzotyka ale niedroga KENDA KAISER za 300 zł.Wszystko oczywiście 225/45/18 z indexem prędkości W.
Na stronie Audi na dole jest "konfigurator kół "Wybierasz audi a6 limusine i pokazują ci się rodzaje felg.Drugie od lewej to (wklejam) 18 - calowe, 9 - ramienne obręcze kół ze stopu metali lekkich, Audi exclusive.Voila !
Na stronie Audi na dole jest "konfigurator kół "Wybierasz audi a6 limusine i pokazują ci się rodzaje felg.Drugie od lewej to (wklejam) 18 - calowe, 9 - ramienne obręcze kół ze stopu metali lekkich, Audi exclusive.Voila !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Silnik: 2.0 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
To jest zamiennik więc zawyża nieznacznie o 0,67%.pawelx pisze:malymk45, mam pytanie o ile będzie oszukiwać licznik przy tej oponie którą kupiłeś?
Pomogłem
A6 C6 brak wspomagania silnik 2.4

- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: S-tronic
Z opon FALKEN polecam ZIEX ZE-912 to oponki asymetryczne, więc są wygodne w rotacji i właściwości jezdne b.dobre, mam świetne doświadczenie z 235/45/17Seravok pisze:Zastanawiam się nad oponami Falken FK452 za ponad 500 zł szt lub jakaś egzotyka ale niedroga KENDA KAISER za 300 zł.

Dzisiaj pojeżdżę na nowych ZE-912 225/50/17 i dam znac jak się zachowują po przesiadce z Bridgestone Potenza 245/45/17
Na Oponeo.pl masz ZE i FK dostepne w ciągu 1 tyg.
KENDA kojarzy mi się z oponami do rowerów :lol:
- stifii
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Jeździłem A6 przy sportowym zawieszeniu -20mm na felgach : 205/60/16, 225/50/17 , 245/40/18. No i jazda oczywiście najlepsza na 16 , minimalnie gorsza na 17, a na 18stkach juz znacznie gorzej się jeździ. Według mnie jeśli ktos dużo jeździ i chce w miare wyglad miec to optymalna jest 17stka.
Co innego gdy się ma Adaptive Air Suspension, również jeździłem autem z tym zawiasem na tych samych zestawach felg. I nawet na 18stkach jazda jest bajeczna!:)
Co innego gdy się ma Adaptive Air Suspension, również jeździłem autem z tym zawiasem na tych samych zestawach felg. I nawet na 18stkach jazda jest bajeczna!:)