Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wielkośc opony A6 C6

Koła, felgi i opony
Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 01 kwie 2010, 23:32

ZelvaBOi pisze:
Napisałem Ci wyraźnie kup sobie DOBRE GUMY i dawaj na 13' będziesz miał Mega przyjemną jazdę w swej LIMUZYNIE nie to co my wieśniacy co na światłach robiący piski bo mają S-Line :DDDDDD
kolego - profesjonalisto - 13" cali nie wejdzie do A6 nawet na kierownice - oczywiscie to wiesz tylko nie zauwazyles tego faktu piszac, ze w A6 jest 18". Co z tego, ze S-Line ma 18" (min 17" a max 19")? To nie znaczy, ze trzeba od razu zakladac 20" (tez sie przeciez da) tylko po to zeby pokazac, ze ma sie "normalny samochod" - poza tym popelniasz jeden zasadniczy blad - wiesniaki z Audi tez uwazaja, ze A6 (tak samo, o dziwo, jak Passat czy Superb) to limuzyna - nie okresla sie tak auta z powodu ceny (chociaz i ta jest nie mala) ale z powodu rozmiaru. Tak samo jak jest kombi tak samo jest i limuzyna. Ale ty o tym wiesz bo sam jezdzisz Hummerem po dziurach (dlatego nie zepsules jeszcze felg) a mieszkasz w Lodzi, gdzie dziur jest wiecej niz w serze szwajcarskim - tak sie sklada, ze bywam czesto i wiem jakie macie tam drogi. Skoro udaje Ci sie jezdzic "normalnie" nic nie niszczac to znaczy, ze albo sciemniasz albo jestes jedynym czlowiekiem w tym kraju, ktory nigdy nie zniszczyl flegi, opony, sworznia, amortyzatora, wahacza i cholera wie czego tam jeszcze (nie mowiac o dziurach w szybach od kamieni). Tylko Ci moge pozazdroscic.
Ton Twojej wypowiedzi od pierwszego postu sugeruje, ze ostatnie do czego Ci blisko to kultura konwersacji - nie obraz sie, ale cos czuje, ze to wlasnie Ty startujesz ze swiatel z piskiem opon.
ZelvaBOi pisze:
Napisałem Ci wyraźnie kup sobie DOBRE GUMY i dawaj na 13' będziesz miał Mega przyjemną jazdę w swej LIMUZYNIE nie to co my wieśniacy co na światłach robiący piski bo mają S-Line :DDDDDD
kolego - profesjonalisto - 13" cali nie wejdzie do A6 nawet na kierownice - oczywiscie to wiesz tylko nie zauwazyles tego faktu piszac, ze w A6 jest 18". Co z tego, ze S-Line ma 18" (min 17" a max 19")? To nie znaczy, ze trzeba od razu zakladac 20" (tez sie przeciez da) tylko po to zeby pokazac, ze ma sie "normalny samochod" - poza tym popelniasz jeden zasadniczy blad - wiesniaki z Audi tez uwazaja, ze A6 (tak samo, o dziwo, jak Passat czy Superb) to limuzyna - nie okresla sie tak auta z powodu ceny (chociaz i ta jest nie mala) ale z powodu rozmiaru. Tak samo jak jest kombi tak samo jest i limuzyna. Ale ty o tym wiesz bo sam jezdzisz Hummerem po dziurach (dlatego nie zepsules jeszcze felg) a mieszkasz w Lodzi, gdzie dziur jest wiecej niz w serze szwajcarskim - tak sie sklada, ze bywam czesto i wiem jakie macie tam drogi. Skoro udaje Ci sie jezdzic "normalnie" nic nie niszczac to znaczy, ze albo sciemniasz albo jestes jedynym czlowiekiem w tym kraju, ktory nigdy nie zniszczyl flegi, opony, sworznia, amortyzatora, wahacza i cholera wie czego tam jeszcze (nie mowiac o dziurach w szybach od kamieni). Tylko Ci moge pozazdroscic.
Ton Twojej wypowiedzi od pierwszego postu sugeruje, ze ostatnie do czego Ci blisko to kultura konwersacji - nie obraz sie, ale cos czuje, ze to wlasnie Ty startujesz ze swiatel z piskiem opon.
- kolego wiesz co to jest metafora ?? - o to chodziło z tymi 13' :D
- sorki nie kapuje tego co napisałeś a'propos 18 . 17 .19 .20 :D
- przeczytaj wszystko raz jeszcze kto nazwał A6 limuzyną i w jakim kontekście - spróbuj to zrozumieć proszę :D dodam że każdy na tym forum wie co to jest klasa aut - Limuzyna/kombi/pickup :D
- zrozum ironię !!
- nie mieszkam w łodzi . "łódzkie" nie znaczy że ktoś mieszka w łodzi :D
- ściemniać to mogę światło w pokoju
- to że nie jesteś w stanie pojąć że mam proste felgi - bez obrazy to świadczy o tobie nie o mnie i o tym jakim kierowcą jesteś
- uwierz mi nie jestem jedyną osobą która ma proste felgi w tym kraju !! dasz wiarę ??
- generalnie mam zasadę głupotę zawsze szkaluję :D
- Bez obrazy skoro coś tam czujesz i mówisz że "startuję ze świateł" to tak na "wieśniacki rozum" - jak to ma się do prostych felg chyba powinienem mieć masakrę :D zrozumiesz ?? może inaczej to właśnie ktoś kto ma 16 , 17 prędzej będzie to robił bo może lecieć jak strzała po wszystkim co się da i nawet wtedy nic nie poczuje więc zanim kogoś zakwalifikujesz POMYÂŚL - więcej logiki itp.
- rozmiar felg nie decyduje o wybiciu szyby :D

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 02 kwie 2010, 00:19

ZelvaBOi pisze:o wybiciu szyby nie pisalem - sam nie czytasz uwaznie :) - tylko o dziurach w szybach - jak sie duzo jezdzi po PL to A: szybe przednia i lakier musisz miec obite, B: felgi i opony musisz miec zniszczone - chociaz bylbys najelpszym kierowca swiata. Ja wiem, ze u nas sa kierowcy, ktorzy maja nieponiszczone auta, ale to tylko tacy, ktorzy jezdza do pracy do 5 km w kazda strone i w niedziele z zonami na zakupy do osiedlowego marketu. Zrobilem juz prawie milion kilometrow odkad mam prawo jazdy i przez te 12 lat z powodu stanu polskich drog zniszczylem "tylko" trzy felgi, dwie opony, wahacz i zuzylem niezliczona ilosc sworzni i amortyzatorow. Nie powiesz mi, ze da sie porownac auto ktoro w Polsce zrobilo 100 000 km na 18" felgach ze sportowym zawiasem z autem takim samym z niemiec. To z Polski nada sie na kompletny remont (nie tylko zawieszenia) a to z DE zrobi jeszcze kolejne 150 tys bez pierdniecia. Jak w PL zalozysz 16" (czy nawet 13" - zrozumialem dygresje wyobraz sobie) z duza banka a zawieszenie bedziesz mial mniej sztywne to moze zrobisz nawet 130-150 tys zanim Ci ono padnie - do tego zmierzamy.
Nikt nie mowi, ze duze felgi sa zle (sam jezdze na 18") ale niestety kazdy kto je ma wie, ze szybciej bedzie musial przy aucie grzebac. Naprawde nie sadze, ze jest ktos kto to zaneguje - oprocz ciebie. Praw fizyki nie oszukasz - wbrew temu co sadza polscy drogowcy.
Przepraszam, ze lodzkie okreslilem jako Lodz (mi wszyscy mowia, ze jestem z Wawy a mam do stolycy jakies 16 km) i troche zazdroszcze sciemniaczy w pokojach - ja mam oszczednosciowki i nie moge ich zastosowac :) - taka mala uszczypliwosc, hehe - nie bierz do siebie.
w tym wypadku się z tobą zgadzam ,ale z małym wyjątkiem :) są osoby co na 18' zrobią w polsce max 20 tys km i są też takie co mogą zrobić bez problemu 100 tys. Wiadomo że odgrywa tu rolę miejsce zamieszkania itp. ale też kultura jazdy ,rozwaga ,wyobraźnia.

ps odnośnie polskich dróg aby mnie ktoś źle nie zrozumiał - dno !! my nawet nie umiemy dobrze zrobić studzienek a co dopiero drogi nie mówiąc o autostradach !!

Awatar użytkownika
777equity
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 777equity » 02 kwie 2010, 00:32

ZelwaBoi bdb prawisz
Zgadzam sie w 100%. 3.0TDIQ dobrze wyglada i na 17, 18 i 19
Kto chce super ladnie wygladac zalozy 18/19, jednakze musi liczyc sie z utworzeniem rezerwy w budzecie na wczesniejszy remont zawieszenia. :-(
Jesli nie jestescie czujni/uwazni to czasem jadac za jakims samochodem nie zdazysz wyminac dziury- tzw leja po bombie ( np.10-20 cm glebokosci takie sa po zimie) i wtedy to co najmniej opona do wymiany lub felga do prostowania. Jak masz 19 to po tych dziurach 100% balonik w oponie :evil: .
To jest POLSKA wlasnie :shock:
Ja pomykam na 17 i dziury mam gdzies cenie komfort i cisze zawieszenia :)

ps
Ktos napisal ze zapiszczy Quattro pod swiatlami :-/ Kolega zatem nigdy nie mial Quattro albo sprzedawca wmowil mu ze jest Q i naiwniak uwierzyl... takie rzeczy niektorzy pisza ze polewam pare minut
Wykonane Mody
Virus 287KM 574 Nm
Podświetlenie tablicy rej. LED

Plan 4 the worst hope for the best

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 02 kwie 2010, 01:08

też się zdziwiłem :) piski i Q se ne da

co do wybojów to u mnie było tak :

- zrobili drogę , nowa nawierzchnia itp.
- po roku studzienki zapadły się tak że każdy je omijał i traktował jako pokaźne dziurska
- postanowili wyprostować studnie
- rozkuli wokoło wynieśli je do góry , wokół nich dali już swoją czarną smołę
- po tej robocie nie było najlepiej bo niby studzienki są ok ale wokoło nich nie potrafili równo utwardzić tego. Czyli i tak telepało i się omijało
- przyszła zima - smoła ta co została przez nich wylana w celu naprawy rozsypała się i dziury się ogromne ukazały
- Kolejna naprawa , teraz wokół studzienek zrobili łaty jakieś 3m x3 m nie muszę dodawac jak im to wyszło

- droga jest tragiczna bo nie da się teraz tego wyminąć
- a była dobra sami ją rozpi.... przez głupotę , niechlujstwo , typowe polskie myślenie

Awatar użytkownika
firewire
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firewire » 02 kwie 2010, 01:40

Chlopy!, Chlopy!

Powiem wam tak... mam teraz 126000km
z tego 110000km zrobione w BeNeLux, DE, FR, A
te 16000km to Polska z czego 8000 zrobiłem na przełomie lutego i marca....
i jakie efekty:
Nad ÂŁodzią (między Włocławkiem a Płockiem) wybuchła mi zimówka 16' (225/55) - wstawiłem zapas... zrobiłem jeszcze 1000km i zamieniłem na letnie 17' (225/50) - zrobiłem na nich jeszcze 2000km i co wjeżdżam na taką dość dziurawą drogę do kumpla (taka 500m bonanza) i co i słyszę zawieszenie....

Pewnie jakbym miał 19 to słyszałbym zawieszenie po 2000km a nie 8000km w PL...

Co do zapiszczenia Q to macie rację... ale jak macie manual i trochę więcej jak 500Nm to i Q da radę przy tej masie :) Tip ma za duże opóźnienie - co by skrzyni nie katować :) poza tym to tez taka przenośnia w końcu A6 to nie CRX :)

Poza tym Salah Ad-Din sorki za reakcję ale wpienił mnie jeden niebieski chcąc mi udowodnić że światła dziennie bez literek RL (czy DRL) to nie są światła dziennie - jakoś kurde nie mam tych literek na kloszach... a że auto nie jest na PL blachach to zasugerował że możemy to "załatwić inaczej" i wtedy się zaczęło... ale to już inna opowieść - zajęło mi to 4h....

No i fakt że 18, 19 czy 20 wyglądają łądnie... w Passku 3B5 (2001) miałem 17' :)

p0sitiv
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: p0sitiv » 02 kwie 2010, 08:56

ja w zeszlym sezonie latalem na 19.
ale felgi zalozylem dopiero we wrzesniu wiec zrobilem jakies 5 tys.
teraz felgi czekaja juz na zalozenie, ale ciagle sie wstrzymuje widzac co sie stalo z drogami po zimie. dzisiaj zaloze chyba letnie opony na moje 16 i poczekam az drogowcy zalepia czyms kratery.
P0SITIV

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 02 kwie 2010, 09:43

firewire spoko każdy ma czasami zły dzień :D , a z niebieskimi sam miałem ostatnio sprawę w sądzie :) za parkowanie bo nie przyjąłem mandatu - Bardzo istotna wada dużych felg PARKOWANIE !! nie zawsze się da tam gdzie się wydaje :D

p0sitiv ja jak jadę do rodziców swej dziewczyny ( około 30 km ) to wolę nadrobić 20 km dodatkowo aby nie jechać standardową drogą bo jest MASAKRA - wcześniej było 1000 łatek na 1 m2 a teraz łatki się wykruszyły :D

Awatar użytkownika
pama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Tomasz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pama » 12 kwie 2010, 16:26

panowie,
ja zalozylem do C6

7Jx17 225/50 98Y

Bridgstone Protenza A RE 050A.

Pierwsze co zauwazylem.. to ze sa chyba glosniejsze niz moje zimowki.. to tez wyczytalem, ze posiadaja dosc twarda mieszanke.. co moglbym potwierdzic.. czuc kazda zmiane nawierzchni!!:)) Ale ja to jestem przewrazliwiony na punkcie halasow.

Oto jak sie prezentuje (felgi RIAL MILAN - 92€ z montazem! Jak ktos chce to niech sobie rpzeliczy.. w Polsce znajdzie tansze!! :lol: :lol: ))

Obrazek

Obrazek

Społeczność Audi A6

Post autor: Społeczność Audi A6 » 12 kwie 2010, 20:41

Przeczytalem wszytkie te posty odnosnie opon i troche sie zdziwilem bo w moim aucie seryjnie od nowosci byly zamotnowane felgi 17calowe z oponami 245/45 r 17 . tak go sprowadzilem z francji. Autem jeszcze nie jezdzilem bo stoi u mchnika:-) ale moje pytanie brzmi czy te opony i felgi sa w miare ok? czy lepiej poszukac czegos innego bardziej odpowiedniego

Awatar użytkownika
pama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Tomasz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 220KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: pama » 13 kwie 2010, 09:30

fenomenalny,
z tego co podaja moje papiery do C6 to takie dopuszczalne sa bez dodatkowej homologacji przez TĂźV:

225/50 R17 98H 7Jx17 ET42
225/55 R16 98Y 7Jx17 ET42
225/55 R16 99H M+S 7Jx16 ET42
245/40 R18 97Y 8Jx18 ET48
225/50 R17 98Y 7.5Jx17 ET45
245/45 R17 98Y 8J17 ET48

[ Dodano: 2010-04-13, 09:31 ]
a, i dodatkowo.. ale to zaslyszane..

245 sa podobno wrazliwe na koleiny, auto sie ciezko prowadzi :roll:

Awatar użytkownika
gustaff
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gustaff » 13 kwie 2010, 10:23

245 miałem w BMW 5 i powiem szczerze, że na polską drogę niestety źle się na tym jeździ. Ponadto układ kierowniczy dostaje bardziej po tyłku. Sądzę, że 225 to taka w miarę rozsądna granica.
A6 mam i ja :)

Aron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 1992
Moje auto: 100 C4
Silnik: 2.0TDI 204KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Aron » 16 kwie 2010, 17:09

Ja jeżdżę na 18/245/40 w sumie to od niespełna 3 tyg i w porównaniu do starego auta gdzie miałem 15/195/55 jest znacznie lepiej. Może dla tego, że dzięki dodatkowym 5cm gumy z każdej strony opona nie w każdą dziurę się po prostu mieści ;)

Salah Ad-Din
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah Ad-Din » 19 kwie 2010, 22:40

Ja tam problemu nie mam zimówki 245/18 i letnie 245/19 i koleiny nie są problemem, jedynie to że w polsce za mało w dziurach jest asfaltu :)

Tomek1980

Re: Wielkośc opony A6 C6

Post autor: Tomek1980 » 16 kwie 2015, 12:15

[ Dodano: 2015-04-16, 12:15 ]
Witam. Mam pytanko. Czy moge zalozyc kola do C6 Avant 17/225/55? Wiem ze profil jest troche za duzy, ale jakie minusy tych opon bede odczuwal? Czy bede mial przeklamania na predkosciomierzu itp? Z gory dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam

3.0 BMK 224KM

Re: Wielkośc opony A6 C6

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 26 paź 2015, 19:43

Tomek1980 pisze:[ Dodano: 2015-04-16, 12:15 ]
Witam. Mam pytanko. Czy moge zalozyc kola do C6 Avant 17/225/55? Wiem ze profil jest troche za duzy, ale jakie minusy tych opon bede odczuwal? Czy bede mial przeklamania na predkosciomierzu itp? Z gory dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam
Przekłamanie na liczniku to:

50 km/h 100 km/h 150 km/h
51.9 km/h 103.79 km/h 155.69 km/h

Poza tym zależy jakie masz zawieszenie. Jeśli zwykłe to nie będzie problemów o ile masz oryginalne et czyli 45-52.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja