[A6 C6 Avant] Opony z oznaczeniem AO
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: luks
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 320KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
[A6 C6 Avant] Opony z oznaczeniem AO
Możecie mi powiedzieć czym różnią się opony z oznaczeniem AO od tych bez tego dodatkowego znaczka ? Cenowo są o 100PLN droższe (mam na mysli model 245/40 R 18 XL PZERO ROSSO AS ZR 97 Y AO). Wiem, że AO to niby dodatkowa homologacja AUDI, ale bieżnik wygląda tak samo.
luks, ogólnodostępna teoria:
![Obrazek]()
Opony, które są dostarczane do pewnych producentów aut posiadają oznaczenie dodatkowe
o charakterze
technicznym
, aby odróżnić je od opon standardowych. Opony te różnią się technicznie od opon standardowych.
Przykładowo opona z oznaczeniem G1 posiada niewielkie różnice w wymiarach. Oznaczenie G1 nie jest przypisane
do szczególnego producenta auta. Inne oznaczenia
o charakterze opcjonalnym
(jak: *, MO, AO) są wymagane
przez producenta auta, aby wyróżnić opony dostarczane do konkretnej marki auta.
Ponowne użycie opon z oznaczeniem dodatkowym zapewni optymalne osiągi auta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jeśli jest homologowana do konkretnej marki możesz założyć do każdego auta róznią się tylko bardziej wyśrubowanymi normami np sztywności promieniowej opony.
jeśli homologacja dot tylko określonego modelu możę się zdarzyć tak żę np średnica zew i wew się różni minimalnie opona ma kształt stożka a nie walca bo została zaprojektowana specjalnie pod tylko ten jeden rodzaj zawieszenia lub ma inaczej ukształtowane stopki opony pasujące tylko pod dany rodzaj felg lub coś innego co wydumał sobie konstruktor pojazdu a producent opon spełnił jego życzenie .istnieje spore ryzyko żę taka opona nie sprawdzi się na innym pojeżdzie niż dedykowany
[ Dodano: 2013-03-27, 14:21 ]
jeśli homologacja dot tylko określonego modelu możę się zdarzyć tak żę np średnica zew i wew się różni minimalnie opona ma kształt stożka a nie walca bo została zaprojektowana specjalnie pod tylko ten jeden rodzaj zawieszenia lub ma inaczej ukształtowane stopki opony pasujące tylko pod dany rodzaj felg lub coś innego co wydumał sobie konstruktor pojazdu a producent opon spełnił jego życzenie .istnieje spore ryzyko żę taka opona nie sprawdzi się na innym pojeżdzie niż dedykowany
[ Dodano: 2013-03-27, 14:21 ]
enduro7 pisze:jeśli jest homologowana do konkretnej marki np MO AO możesz założyć do każdego auta róznią się tylko bardziej wyśrubowanymi normami np :sztywności promieniowej opony.wielkością zakładek itp
Hejka,
Albo sobie zobacz jakie sa rozmiary homologowane do Twojego Audi np. na stronce http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-a ... quattro-c6 i zobacz potem jakie opony możliwe do zakupu w danym rozmiarze.
Pozdr
Albo sobie zobacz jakie sa rozmiary homologowane do Twojego Audi np. na stronce http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-a ... quattro-c6 i zobacz potem jakie opony możliwe do zakupu w danym rozmiarze.
Pozdr