[ A6 C6] 16" - jaki profil opony na zime i jaka firma o
-
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C6] 16" - jaki profil opony na zime i jaka firma o
Witam.
Jaki najlepszy będzie profil na 16"? Przyjechałem z niemiec na 225/55 tylko, że są już do wyrzutu, ale czy na zime nie zakłada się węższych?
Jaki profil byłby najlepszy? I jak byście mogli to napiszcie jaka firma i jaki model dla was jest najlepszy na zime.
Pozdrawiam
Jaki najlepszy będzie profil na 16"? Przyjechałem z niemiec na 225/55 tylko, że są już do wyrzutu, ale czy na zime nie zakłada się węższych?
Jaki profil byłby najlepszy? I jak byście mogli to napiszcie jaka firma i jaki model dla was jest najlepszy na zime.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
zostaw sobie taki rozmiar na zime jak masz teraz...ja mam na zime 245/40/18
ale tobie proponuje takie oponki jak szukasz czegos dobrego a nie drogiego.polecam bo sprawdzone
http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=157235&rodzaj=1

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2011
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Skrzynia: Tiptronic
Tak jak kolega Ci wyżej wspomniał, na klapce od wlewu paliwa masz zalecane rozmiary i ciśnienie opon jakie powinno w nich być. Co do zimy to nie muszą być szerokie , a nawet zaleca się węższe oponki. Ja do 2.0TFSI na 16'' założyłem 205/60. o indeksach 96H XL.
Czy szersze czy węższe to poczytasz pełno na necie, lub czasopisma typu Auto świat.
Tylko nie oszczędzaj na oponach
Powodzenia w wyborze
Czy szersze czy węższe to poczytasz pełno na necie, lub czasopisma typu Auto świat.
Tylko nie oszczędzaj na oponach

Powodzenia w wyborze
jerry_
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za odpowiedzi
Myślałem, żeby założyć węższe niż mam, a 215/60 byłyby ok ? jak nie to wezmę chyba 205/60 a co do firmy to widziałem, że sporo osób poleca Dunlop Winter Sport 3D, chociaż zawsze jeździłem na oponach Michelin i sprawowały się całkiem dobrze.

Myślałem, żeby założyć węższe niż mam, a 215/60 byłyby ok ? jak nie to wezmę chyba 205/60 a co do firmy to widziałem, że sporo osób poleca Dunlop Winter Sport 3D, chociaż zawsze jeździłem na oponach Michelin i sprawowały się całkiem dobrze.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 18:25 przez audi a6 c6, łącznie zmieniany 2 razy.
215/60 nie są homologowane przez producenta, możesz wybierać między 225/55/16 lub 205/60/16.
Pełny wykaz zalecanych rozmiarów dla twojego modelu możesz sprawdzić tutaj: http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-a ... .0-tdi-140
Ja też poleciłbym ci Dunlop SP Winter Sport 3D
Pełny wykaz zalecanych rozmiarów dla twojego modelu możesz sprawdzić tutaj: http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-a ... .0-tdi-140
Ja też poleciłbym ci Dunlop SP Winter Sport 3D

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Ja bym się bał założyć 205. Na śniegu węższe opony faktycznie lepiej się sprawują.
Ale ile jest takich dni w roku że na drodze jest sam śnieg?? Większość czasu na drodze leży morkre błoto pośniegowe lub jest... po prostu sucho.
Przynajmniej tam gdzie mieszkam.
Z gum mogę polecić Goodyear UltraGrip 8.
Ale ile jest takich dni w roku że na drodze jest sam śnieg?? Większość czasu na drodze leży morkre błoto pośniegowe lub jest... po prostu sucho.
Przynajmniej tam gdzie mieszkam.
Z gum mogę polecić Goodyear UltraGrip 8.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Według mnie optymalnie jest 205/55 16 i w sumie sprawdza się ta opona i ładnie wygląda. Co do producenta to mozna polecić
Goodyear UltraGrip 8
Continental TS830
Dunlop SP Winter Sport 3D
Ostatnio też gadali że nie niby dobrze się sprawuje Dębica Frigo 2 że bije zagraniczne marki na głowe. Ale no z tymi testami to jest różnie jednego roku opony że takie najlepiej wypadają za rok nic się nie zmienia takie same modele opon a testy wychodzą inaczej więc ciężko doradzić xD
Goodyear UltraGrip 8
Continental TS830
Dunlop SP Winter Sport 3D
Ostatnio też gadali że nie niby dobrze się sprawuje Dębica Frigo 2 że bije zagraniczne marki na głowe. Ale no z tymi testami to jest różnie jednego roku opony że takie najlepiej wypadają za rok nic się nie zmienia takie same modele opon a testy wychodzą inaczej więc ciężko doradzić xD
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- leszek90_1990
- Forum Audi A6 / A7
w poprzednim aucie (też audi) miałem własnie Frigo 2 i spisywały mi się rewelacyjnie, teraz zakupiłem też Frigo 2 ale nie miałem czasu jeszcze ich wytestowac. wiem że w poprzednim aucie zachowywały sie bardzo dobrze i cenowo stoja dobrze wiec teraz tez postanowiłem kupic takie same
<<<Samochód który daje radość z jazdy>>>
-
- Forum Audi A6 / A7