Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 ALL] Zabezpiecznie dekielków przed zniknięciem ?

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
Seteros
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 ALL] Zabezpiecznie dekielków przed zniknięciem ?

Post autor: Seteros » 20 sty 2010, 20:48

Witam Wszystkich,
ciekaw jestem czy kogoś z Was tak często dotyka problem "znikających" dekielków jak mnie :-( Otóż przed zmianą letnich alusów na kółka zimowe 2 razy pozbyłem się kompletu dekielków - mam 18-tki S-line. Potem gdy, dopiero co założyłem zimowe 16-tki ( standardowe ori alusy ) nastąpiło to samo :-(
W związku z tym moje pytanie : czy może ktoś z Was rozwiązał jakoś ten problem, np poprzez przerobienie ori dekielków do alusów tak aby były zabezpieczone jakimś kluczykiem ? I kolejne pytanie ( bo jakoś przeglądając neta nie znalazłem oryginalnych takowych alufelg ) czy istnieją ori alusy z zabezpieczeniem dekielków na kluczyk ?
Pewnie jeżeli nic nie wymyślę do wiosny to sprzedam swoje alusy i kupię jakieś inne z zabezpieczeniami lub tez taki model bez dekielków...
Czekam na konstruktywne opinie...
Pozdro dla Wszystkich :-)
A jednak marzenia czasem się spełniają...:-)

marcin290890
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcin290890 » 20 sty 2010, 22:42

swoją drogą może komuś podpadłeś albo masz dowcipnych kolegów :lol: , jeden raz można uznać za incydent ale drugi to już akcja zorganizowana...

Seteros
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Seteros » 21 sty 2010, 08:02

Witajcie, no to przykra sprawa...a ja myślałem, że jednak ktoś był sprytny i wymyślił coś w tym temacie :-( Co do wpisania swoich inicjałów lub czegoś podobnego to rzeczywiście jedyna rzecz, którą można zrobić aby przynajmniej nikt inny tego nie mógł oficjalnie sprzedać.
Co do podpadnięcia to akurat nie o to chodzi....po prostu tam gdzie mieszkam w najbliższej okolicy żyje sobie dwóch braci, którzy w ten sposób "dorabiają" od jakiegoś czasu - wiem kto, ale skoro za rękę nie złapałem to niestety nic zrobić nie mogę :-( Z resztą nie tylko mi giną dekielki - wszystkie okoliczne auta są ogołocone !
W tej sytuacji pewnie kupię na wiosnę dekielki do moich alusów i najwyżej jak zginą po kilku dniach to się wkurzę i sprzedam te alusy i jak pisałem wcześniej kupuję inne....
Pozdrawiam Wszystkich.

Awatar użytkownika
okony
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: okony » 21 sty 2010, 18:00

15 min auto u mnie pierwszy raz po zakupie pod domem i mialem po dekielkach :evil:na jakim osiedlu Ci zginely kolego?

cameleon741

Post autor: cameleon741 » 21 sty 2010, 20:11

mi też raz zginął jeden dekielek, najwyraźniej komuś brakowało do kompletu ;] na szczęście mam dwa komplety takich samych felgi i dekielków <ok>

Seteros
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Seteros » 22 sty 2010, 11:48

cameleon741 pisze:mi też raz zginął jeden dekielek, najwyraźniej komuś brakowało do kompletu ;] na szczęście mam dwa komplety takich samych felgi i dekielków <ok>
No hej :-) w sumie to dobry pomysł mieć 2 komplety tych samych alusów, ale szczerze powiem że jakoś sobie nie wyobrażam jazdy zimą na 18-tkach... :->
A po drugie tak jak pisałem wcześniej u mnie tylko czekają aż założe nowy komplet i od razu znika hehe
Wracając do sedna tematu, jak widzę czytając Wasze wypowiedzi to jednak nie ma sposobu na amatorów cudzej własności i trzeba będzie przejść chyba na stalówki - oczywiście bez kołpaków :mrgreen: A na poważnie, tak właśnie cały czas zastanawiając się co zrobić z tym moim problemem wpadłem na pomysł, że chyba pogadam z tymi amatorami co do których mam przypuszczenia, że to jednak oni mnie " tak bardzo lubią " i powiem, że jak będą pilnowali moich dekielków przed "tymi amatorami" to im dam na flaszkę co jakiś czas...moze to pomoże...
Pozdr

gość_

Post autor: gość_ » 22 sty 2010, 11:57

Mi też tydzień po kupnie auta zniknął jeden dekielek i wiem nawet kto go ukradł. Obok parkowała A4, która już wcześniej zauważyłem nie miała jednego dekielka. Nagle go miała a ja nie :] Ale nie pójdę jak jakiś wieśniak i nie będę kradł i zakładał z powrotem do siebie. Spotkałem kiedyś na parkingu właściciela A4 i powiedziałem, "Wiem, że w jednym kole nie miał Pan dekielka a dokładnie w tym. Jutro rano jak podejdę do swego auta chcę mieć z powrotem mój dekielek na swoim miejscu." Rano był ;)
Niestety nie ma sposobu na znikające dekielki. W bagażniku wożę 4 zapasowe ;) Bo niestety jakiś czas później znikły mi 2 kolejne ale to już nie był Pan od A4 chyba, że za każdym razem je zdejmuje u siebie haha
Jak miałem 100 C3 to ukradli mi kołpaki z zimowych stalówek. Po 3 dniach oddali. Chyba komuś nie pasowały haha :)

Seteros
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Seteros » 22 sty 2010, 12:23

szybki-ens pisze:Mi też tydzień po kupnie auta zniknął jeden dekielek i wiem nawet kto go ukradł. Obok parkowała A4, która już wcześniej zauważyłem nie miała jednego dekielka. Nagle go miała a ja nie :] Ale nie pójdę jak jakiś wieśniak i nie będę kradł i zakładał z powrotem do siebie. Spotkałem kiedyś na parkingu właściciela A4 i powiedziałem, "Wiem, że w jednym kole nie miał Pan dekielka a dokładnie w tym. Jutro rano jak podejdę do swego auta chcę mieć z powrotem mój dekielek na swoim miejscu." Rano był ;)
Niestety nie ma sposobu na znikające dekielki. W bagażniku wożę 4 zapasowe ;) Bo niestety jakiś czas później znikły mi 2 kolejne ale to już nie był Pan od A4 chyba, że za każdym razem je zdejmuje u siebie haha
Jak miałem 100 C3 to ukradli mi kołpaki z zimowych stalówek. Po 3 dniach oddali. Chyba komuś nie pasowały haha :)
No to widzę, że i Ciebie jak i pewnie sporą grupę Forumowiczów dotyka to samo co i mnie :-( Co do sposobu na znikające dekielki to chyba są 2, tak jak pisałem wcześniej : pierwszy to zamiast alusów- gołe stalówki i drugi to zamiana ori alusów na inne, które nie mają dekielków lub mają mniej chodliwe...
Niestety oba sposoby są dość ciężko przyswajalne dla niektórych z nas Audi-maniaków, bo w pierwszym przypadku to w końcu każdy z nas chce upiększać swoją brykę, a nie ją oszpecać....a w drugim to jednak większość wzorów ori alusów jest dość ładna i jak najbardziej pasująca do naszych furek i żal by było zamieniać na inne, choć szczerze powiem, że tak patrząc na teraz dość szeroką ofertę wzorów alusów z pewnością by się coś dobrze pasującego wybrało :-)
U mnie ta decyzja pewnie nastąpi już za kilka m-cy gdy tylko ta syberyjska zima zniknie z krajobrazu...

Silwer0803
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Silwer0803 » 23 sty 2010, 12:15

witam

widzę że amatorów cudzej własności jest w całej polsce pełno :cry: u mnie w miejscowości ginom nie dekielki a całe alusy :-( znajomy miał vektre na org alusach i rano jak wyszedł z domu doznał szoku :shock: samochód stał na kołkach a po alusach śladu nie było :evil: mnie naraie jeszcze nic nie zginęło albo to kwestia czasu albo nie znalazł się amator na moje alu :-) dlatego postawiłem garaż taki tam blaszak ale zawsze to coś utrudni chociaż trochę a może i zniechęci amatorów cudzej własności 8-)

Awatar użytkownika
diabel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diabel » 23 sty 2010, 14:59

Kurcze, pod blokiem te auta trzymacie czy co? Ja nauczony doswiadczeniem na poprzednim aucie, w momencie zakupu Audi wykupilem miejsce na parkingu strzezonym, a potem na niestrzezonym zamykanym placu pod blokiem. Poki co, odpukac, dekielki mam (zreszta takich poodpryskiwanych nikt by nie chcial), lusterka i inne rzeczy tez. Jedyna przygoda, to kradziez halogenow, ale wtedy to wlasciciel parkingu ewidentnie dal ciala (zepsula sie brama i zostawil palant otwarta na caly weekend).

gość_

Post autor: gość_ » 23 sty 2010, 15:02

mieszkam na ogrodzonym i strzeżonym blokowisku ale jak widać kultura tutejszych mieszkańców nie jest najwyższa :]

Seteros
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Seteros » 23 sty 2010, 15:54

diabel pisze:Kurcze, pod blokiem te auta trzymacie czy co? Ja nauczony doswiadczeniem na poprzednim aucie, w momencie zakupu Audi wykupilem miejsce na parkingu strzezonym, a potem na niestrzezonym zamykanym placu pod blokiem. Poki co, odpukac, dekielki mam (zreszta takich poodpryskiwanych nikt by nie chcial), lusterka i inne rzeczy tez. Jedyna przygoda, to kradziez halogenow, ale wtedy to wlasciciel parkingu ewidentnie dal ciala (zepsula sie brama i zostawil palant otwarta na caly weekend).
No niestety nie wszyscy mają pod nosem możliwość pozostawienia auta na parkingu strzeżonym. Ja akurat do najbliższego parkinu mam ok 1 km...i do tego akurat mieszkam w takim miejscu, że gdybym chciał nawet tam pozostawiać auto i dawać tyle z buta na parking to potem ze względu na same ulice jednokierunkowe w mojej okolicy musiałbym nadrabiać kolejne 2 km aby np rano wyjechać do pracy. Dlatego pozostaje mi tylko miejsce pod chmurką... :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja