[A6 C5] Ucieka powietrze z opon...
[A6 C5] Ucieka powietrze z opon...
Witam! Mam opony zimówki Continental Winter.... 205/55/16... Mam problem bo co miesiąc dopompowuje oponki i w jednej jest 1,0 w innej było 2,0 inna miała 1,5 a czwarta 1,8... W poniedzialek wybieram sie do wulkanizatora by posprawdzał opony... Ale co moze być przyczyna? Przeciez ja rok temu jezdziłem na nich i na lato ładnie je umyłem i zakonserwowałem i oddałem do regeneracji (podczas regeneracji lakiernik nie sciągal opon z felg) ... Po tej regeneracji spowrotem ładnie je umyłem i poukładałem na sobie w garażu... Co sie z nimi mogła stać? Skoro rok temu jezdziłem bylo wszystko ok a teraz po załozeniu to co chwile mi ucieka powietrze... Dodam ze pompuje 2,1-2,3 bara tak jak napisane jest na wlewie paliwa :roll:
Może przy regeneracji(patrz czyszczeniu i przygotowywaniu) do malowania użył jakiegoś środka lub mechanicznie uszkodził wentylki. Ja miałem tak u siebie już kilka razy, i to powietrze nie uciekało przez zaworek tylko przez tą gumę. najlepiej to sprawdzić po zdjęciu koła zapsikać roztworem wody z mydłem dość obwicie że by się zanużył troszkę ten wentylek i potem nim ruszać delikatnie jak będzie OK to niema prawa nic puszczać a jak nie to już sam napisałeś. A jak nie tu to na oponach ale tam sprawdza się tak samo . Swoją drogą dziwi mnie fakt że odnawiałeś felgi bez zdejmowania opon, przecie rant w którym styka się opona z felgą jes najważniejszy jeżeli chodzi o szczelność opony :?: pozdrówki
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, 18:10 przez Qzi, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
ja tak miałem jak jeździłem omęgą, co tydzień musiałem pompować wszystkie koła, bo powietrze uchodziło właśnie na rancie felgi. wulkanizator pozdejmował kapcie,poczyścił ranty felg,wysmarował jakimś niebieskim mazidłem,pozakładał opony i problem zniknął. mówił ,że jak felga aluminiowa jest stara i eksploatuje się ją w zimie to tak jest. lakier odchodzi,alamunium się utlenia i przez to takie szopki występują. tylko nie doczytałem czy masz alu czy stalówki. P.S. kto by szpecił takie autko stalówką z kołpakiem,nawet zimą...
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
- eneron
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
A6 1,9 TDI 110KM taniej się jeździ niż rowerem :-P :mrgreen: Pokonać dystans 100km rowerem to wydać trzeba na kanapki ze 40 zł, 1,9 tyle nei spali co wartość tych kanapek :-P no i jeszcze pada na glowę :-PMR.A6 pisze:To może rowerek od czasu do czasu,zawsze taniej :-P
ÂŻART, bez urazy

A na poważnie to MR.A6 ma rację z tymi wentylkami. Kiedyś w Mondeo ciągle uciekało mi powietrze z alufelg, wymiana wentylnic na nowe zażegnało problem raz na zawsze

A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem
Jarecki, u mnie zawołali za sciągniećie 18" wywarzenie i załozenie 16" (z tym ,że opony były na felgach) 15zł
A tutaj trzeba bedzie ściągać opony z alusków :roll: pewnie z 20-25zł... Sie zobaczy 8-)
[ Dodano: 2009-01-20, 14:38 ]
Wentylki były do wymiany
koszt przesmarowania opon na rantach załozenie i wymienienie wentylków na nowe itd za cała robote zapłacilem 30zł 

[ Dodano: 2009-01-20, 14:38 ]
Wentylki były do wymiany