Szerokie opony + koleiny = problem?
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Szerokie opony + koleiny = problem?
Witam,
Tak troche tajemniczo nazwałem ten wątek ale mam takie wątpliwości.
Wcześniej jeÂździłem A4 na oponach 195/60/15 i mimo że miałem luzy w zawieszeniu nie miałem problemów ze ściaganiem w koleinach. Teraz od niedawna mam A6 i opony letnie 235/40/17 i Quatro w samochodzie i strasznie wozi na koleinach. Zawieszenie sprawdzone, geometria ustawiona. Myślałem że może to wina wspomagania które nie działało i samochód było ciężko utrzymać szczególnie przy wyprzedzaniu. Ale zrobiłem wspomaganie, działa malina i fakt duzo mniej to przeszkadza bo wspomaganie mi pomaga zapanować nad tym ale jest własnie takie dziwne znoszenie w koleinach.
Czy te szerokie opony będą miały aż takie duże znaczenie w koleinach? No i oczywiście wszystkie nierówności na drodze są wyłapywane i jak jest nierówna droga to buja jak w statku.
Zawieszenie jest ORI 1BE sprawdzone, sprawne.
Tak troche tajemniczo nazwałem ten wątek ale mam takie wątpliwości.
Wcześniej jeÂździłem A4 na oponach 195/60/15 i mimo że miałem luzy w zawieszeniu nie miałem problemów ze ściaganiem w koleinach. Teraz od niedawna mam A6 i opony letnie 235/40/17 i Quatro w samochodzie i strasznie wozi na koleinach. Zawieszenie sprawdzone, geometria ustawiona. Myślałem że może to wina wspomagania które nie działało i samochód było ciężko utrzymać szczególnie przy wyprzedzaniu. Ale zrobiłem wspomaganie, działa malina i fakt duzo mniej to przeszkadza bo wspomaganie mi pomaga zapanować nad tym ale jest własnie takie dziwne znoszenie w koleinach.
Czy te szerokie opony będą miały aż takie duże znaczenie w koleinach? No i oczywiście wszystkie nierówności na drodze są wyłapywane i jak jest nierówna droga to buja jak w statku.
Zawieszenie jest ORI 1BE sprawdzone, sprawne.
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No ja akurat dostałem z samochodem te 17" z oponami dlatego je mam bo tak to pewnie zostałbym przy rozmiarze 205 i 16" tak jak mam zimę. Pewnie na następne lato pozbęde się tych 17" i kupie oponki na te felgi 16"
Dla mnie aspekt wizualny nie jest aż tak istotny jak bezpieczna i w miare komfortowa jazda.
Dla mnie aspekt wizualny nie jest aż tak istotny jak bezpieczna i w miare komfortowa jazda.
-
- Forum Audi A6 / A7
Na 255/35R18 wozi, trzeba dobrze koło trzymać i celować jak jechać żeby nie tańczyć za dużo. Jak się trafi jedną stroną w koleinę a drugą jedzie po garbie to jako tako jest spokój, ale musi to komicznie wyglądać, jedziesz prosto, ale krzywo:)
Generalnie od czasu jak posiadłem A6 na wielopasmowych jestem wielbicielem lewego. Cygarem było mi bez różnicy.
Generalnie od czasu jak posiadłem A6 na wielopasmowych jestem wielbicielem lewego. Cygarem było mi bez różnicy.
2000 Audi A6 Quattro 4.2 ART
![Obrazek]()
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ManiekManiak, Ty piszesz o profilu 255. Na tym w ogóle da się jeździć? Pytam bo dla mnie 235 to juz jest masakra na koleinach a tu taka szeroka opona to pewnie każda nierówność to bujanie jak na statku a koleina wyrywa kierownicę.
Zanim naprawiłem wspomaganie to w ogóle było ciężko go na drodze utrzymać.
A niestety duża część dróg to wyjeżdżone rowy po tirach. Dobrze że sa i w miare równe drogi bo tak to można by zapomnieć o przyjemności z jazdy i przypominało by to walke z własnym samochodem który chce nas zabić.
Zanim naprawiłem wspomaganie to w ogóle było ciężko go na drodze utrzymać.
A niestety duża część dróg to wyjeżdżone rowy po tirach. Dobrze że sa i w miare równe drogi bo tak to można by zapomnieć o przyjemności z jazdy i przypominało by to walke z własnym samochodem który chce nas zabić.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Ja mam opony 225 na zime a na lato 245 , obie na obreeczach 18"
powiem tak , w koleinach jest masakra wozi jak statek na falach , wręcz wyrywa kierownice , mam całe nowe zawieszenie sprawne amorki itp , ale nauczyłem sie juz jeździc po koleinach
dodam ze juz 2 opony załatwiłem na koleinach , UWAGA ! jazda w koleinach na szerokich oponach je zabija , mi spekały boczne scianki na 2 oponach musiałem wymieniac po prostu auto w koleinach jedzie na rancie opony i cała masa na niej sie opiera
na 225 jest o wiele lepiej tez czuc wyrywanie kierownicy ale mniej , za to 245 wygladaja obłednie na aucie :D a dla mnie jak narazie wyglad jest nr1
powiem tak , w koleinach jest masakra wozi jak statek na falach , wręcz wyrywa kierownice , mam całe nowe zawieszenie sprawne amorki itp , ale nauczyłem sie juz jeździc po koleinach
dodam ze juz 2 opony załatwiłem na koleinach , UWAGA ! jazda w koleinach na szerokich oponach je zabija , mi spekały boczne scianki na 2 oponach musiałem wymieniac po prostu auto w koleinach jedzie na rancie opony i cała masa na niej sie opiera
na 225 jest o wiele lepiej tez czuc wyrywanie kierownicy ale mniej , za to 245 wygladaja obłednie na aucie :D a dla mnie jak narazie wyglad jest nr1

- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
raftor, dzięki za opinię,
No ja mam na ALU 16" 225 zimowe to nie było faktycznie tego tak czuć.
Podejrzewam że po tym sezonie "sprezentuje" komuś te 17" które mam i za kasę z nich kupie komplet nowych oponek 16" i będzie spokój chyba że nauczę się z tym życ i będę jeździł dalej na tych.
W moim A4 na 195/60/15 się praktycznie płyneło w porównaniu z tym i brakuje mi troche tego komfortu. Tym bardziej w A4 miałem komfortowe zawieszenie 1BA a tutaj mam 1BE ale twardości zbytnio nie odczułem tylko to bujanie własnie.
No ja mam na ALU 16" 225 zimowe to nie było faktycznie tego tak czuć.
Podejrzewam że po tym sezonie "sprezentuje" komuś te 17" które mam i za kasę z nich kupie komplet nowych oponek 16" i będzie spokój chyba że nauczę się z tym życ i będę jeździł dalej na tych.
W moim A4 na 195/60/15 się praktycznie płyneło w porównaniu z tym i brakuje mi troche tego komfortu. Tym bardziej w A4 miałem komfortowe zawieszenie 1BA a tutaj mam 1BE ale twardości zbytnio nie odczułem tylko to bujanie własnie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
no tak to juz zalezy do czego słuzy Ci auto na polskie drogi lepiej załozyc węzsze , ja np głównie smigam a6 po miescie wiec nie robi mi to wielkiej różnicy , sporadycznie robie wypady w trasy ale to tez czesto lece autostradą
dodam ze na 245 nawet jeśli droga jest pochyła to sciaga lekko auto , 245 wyłapuja wszelkie nierównosci jezdni i przenosza na kierownice
dodam ze na 245 nawet jeśli droga jest pochyła to sciaga lekko auto , 245 wyłapuja wszelkie nierównosci jezdni i przenosza na kierownice
- pastaldo
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No ja robie więcej tras, w weekendy robie po 300km przynajmniej po naszych rozjeżdżonych drogach a na miasto żadko jeżdżę choćby dlatego żeby 2.5TDI nie zjadło mnie z butami
Autostradami jeżdzę żadko ale jak pare razy leciałem ekspresówka to faktycznie ładnie sie prowadzi na równej drodze. Poza tym będa węższe to i spalanie troszkę spadnie co przy Q nie jest bez znaczenia
.

Autostradami jeżdzę żadko ale jak pare razy leciałem ekspresówka to faktycznie ładnie sie prowadzi na równej drodze. Poza tym będa węższe to i spalanie troszkę spadnie co przy Q nie jest bez znaczenia