Witam i proszę o poradę
Kupiłem auto wiosną z dodatkowym kompletem zimówek Nokian po jednym sezonie (37 tydzien 2013 roku). Niestety Niemiec po wymianie końcówek drążków kier. (pewnie do TUV) nie ustawił zbieżności i jedna zima z rozje...ną zbieżnością wystarczyła by zjechać przednie opony od środka i wyząbkować. Generalnie opony przednie mają 7mm bieżnika a tylne są jak nowe i mają 8mm. Pytanie czy mogę te zjechane opony dać np. na tył i na nich jeździć czy lepiej je wyrzucić i kupić nowe identyczne. Wtedy wszystkie 4 miałyby 8mm bieżnika.
Ścięte opony- jeździć czy wyrzucić (quattro)
-
- Forum Audi A6 / A7
Ścięte opony- jeździć czy wyrzucić (quattro)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przy quattro chyba nie ma zbyt wielkiej różnicy na której osi będą bo i tak na wszystkie kopyta ciągnie. Co do zdjęcia to według mnie nie ma tragedii, ale jeśli Ci je wyząbkowało to ja bym je wyj...ł.
Pzdr
Pzdr
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego schiller, opona jest zjechana po jednej stronie na samej krawędzi czoła opony (lewa strona na zdjęciu) i to dość mocno. Kurcze one jakoś mocno wyząbkowane nie są (może użyłem złego terminu), z tego co zauważyłem to mają tak brzydko starty bieżnik i trochę nierówno poszczególne bloczki w obrębie klocka- nie mocno ale te z tylnej osi są ładniejsze. Widać to po przeciwnej stronie bieżnika (prawa strona na zdjęciu. No właśnie kwestia bezpieczeństwa jest dla mnie najważniejsza. Nigdy nie kupowałem nawet używanych opon- najwyżej budżetowe ale zawsze nowe. Tutaj bym się nie zastanawiał gdyby nie fakt że to są prawie nowe opony a jeśli dokupić to muszę identyczne za 300 zł/szt. Nie dokupię tutaj Barum 

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Chyba zrobię tak jak radzicie- te ścięte pójdą na tył i będę jeździł. I tak jeżdżę spokojnie, zimą zwłaszcza, a w okresie zimowym robię zdecydowanie mniej km niż latem poza tym to są prawie nowe opony. Najwyżej skonsultuję to jeszcze na żywo w znajomym warsztacie wulkanizacyjnym podczas zmiany. Dzięki