Opony wielosezon
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mark
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Opony wielosezon
Co sądzicie o wspomnianych wielosezonach i jakie firmy najchętniej kupujecie jeśli w ogóle? ja póki co mam typowe zimówki ale zmieniamy auto i tam na pewno będę musiał coś dokupić i odświeżyć. zastanawiałem się właśnie nad takim rozwiązaniem przynajmniej tymczasowo, jak uważacie, dobry pomysł?
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Re: Opony wielosezon
Mając dobre auto Audi A6 C5 proponowałbym opony letnie i zimowe. To lekkie "kamikadze" i bezpieczeństwo. Proponuję: Continental, Bridgestone, Michelin, Pirelli.
Ps: Zmień koniecznie profil na forum bo masz:
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2012
Nadwozie: Inne
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Ps: Zmień koniecznie profil na forum bo masz:
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 2012
Nadwozie: Inne
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2008
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 5.2 435KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
A ja napiszę trochę w przeciwieństwie do szanownego admina. Jeśli tam gdzie jeździsz, nie występują bardzo duże opady śniegu, a jedynie raz na jakiś czas, jak również nie jeździsz bardzo szybko w lecie (160+ km/h przez długie odcinki), to porządna opona wielosezonowa może być dobrym rozwiązaniem. W dodatku w przypadku opadów w zimie, jeśli jeszcze masz napęd na cztery koła, to praktycznie tylko lód cię zatrzyma, który i tak by cię zatrzymał nawet na zimówkach.
Jeśli chodzi o polecane marki, to bliscy znajomi sobie chwalą GoodYeary, oraz Michelin Cross Climate. Kolega który ma GoodYeary jeździ autem FWD w naprawdę podłe miejsca na wsiach, gdzie pługa nie widać nigdy, i jeszcze się nie chwalił utknięciem. Natomiast CrossClimate są uznawane jako ogólnie prawdopodobnie najlepsze opony wielosezonowe.
Reasumując, jeśli nie spotykasz się na codzień z ekstremalnymi warunkami zimowymi, oraz nie jesteś maniakiem bardzo szybkiej jazdy, to wielosezon może jak najbardziej zdać u Ciebie egzamin.
Jeśli chodzi o polecane marki, to bliscy znajomi sobie chwalą GoodYeary, oraz Michelin Cross Climate. Kolega który ma GoodYeary jeździ autem FWD w naprawdę podłe miejsca na wsiach, gdzie pługa nie widać nigdy, i jeszcze się nie chwalił utknięciem. Natomiast CrossClimate są uznawane jako ogólnie prawdopodobnie najlepsze opony wielosezonowe.
Reasumując, jeśli nie spotykasz się na codzień z ekstremalnymi warunkami zimowymi, oraz nie jesteś maniakiem bardzo szybkiej jazdy, to wielosezon może jak najbardziej zdać u Ciebie egzamin.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
Dlugi11, jasne, są takie możliwości
. Tylko ok 70% klubowiczów zmieniają, mają nawet inne felgi zimowe / letnie, czyli inne rozmiary opon itd.

2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 250KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam.
A6 C5 nie jest lekkim autem.
Mając napęd Quattro nie ma problemu z jazdą, ale już droga hamowania będzie dłuższa na oponach wielosezonowych co do opon zimowych, nawet z mniejszym bieżnikiem.
Poszukaj na YouTube filmików, a sam się przekonasz.
Także polecam mieć dwa komplety opon (letnie i zimowe) i najlepiej z felgami, bo po co płacić za zmianę opon około 80-120zł.
Pozdrawiam.
A6 C5 nie jest lekkim autem.
Mając napęd Quattro nie ma problemu z jazdą, ale już droga hamowania będzie dłuższa na oponach wielosezonowych co do opon zimowych, nawet z mniejszym bieżnikiem.
Poszukaj na YouTube filmików, a sam się przekonasz.
Także polecam mieć dwa komplety opon (letnie i zimowe) i najlepiej z felgami, bo po co płacić za zmianę opon około 80-120zł.
Pozdrawiam.