Opony na zimę jakie wybrać??
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
xoslox pisze:Ciekawy temat z tymi oponami PROFIL, ale koledzy ktoś może używa Nokian W+, GOODYEAR ULTRAGRIP 8 lub może polecić oponki w podobnej cenie czyli ok. 210 zł za sztukę ?
Hejka,
To zależy jaki mas rozmiarek do tego budżetu. Ale generalnie wejdź sobie na porównywarkę cen http://www.rezulteo-opony.pl/r-opony-zimowe i poczytaj także o oponach. No jak brać gripy od Goodyear to tylko 8 bo są nowsze, ale ja chyba bym wybrał jakieś Nokiany, bo lepesze zimówki mają na moje oko.
Pozdro!
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Wcześniej jeździłem 110 KM Octavią na tych oponach z prędkościami do 180 i nic się nie działo. Mój zaufany sprzedawca powiedział mi kiedyś, że zgłosił przez tyle lat co nimi handluje i sam obuwa w nie swoje samochody 2 reklamacje, które suma summarum okazały się winą jego maszyny, która nadcięła kołnierz opony przy montażu. Zaufanie mam na pewno. Sam właśnie zakupiłem do swojej S6 buty 205/55 16 z bieżnikiem Alpinera na ori stalówki Audi (mimo że mam prawie nowe zimówki po jednym sezonie 18" na swoje alu) ale one "mają robić robotę", a nie ładnie wyglądać. Co z tego, że założę na 18" felgę zimówki 255/40 i auto będzie ładnie wyglądało-w zaspie nikt nie docenia wylądu tylko skuteczność, a z taką szerokością na skuteczność raczej nie ma co liczyć-dlatego zamówiłem 16"epompa pisze:Pycho napisz proszę jeszcze jakimi prędkościami latasz. Mieszkam w Wiśle i jestem zmuszony do jazdy czasem w naprawdę trudnym terenie. Zdarzają się też trasy zagraniczne gdzie na autobanie grzeję 160-180km/h. Indeks tych opon to 91H, czyli prędkości do 210km ale mimo wszytko czy faktycznie masz bezgraniczne zaufanie do tego typu produktów?

Pzdr
Dzięki, to ważne informacje. 3 sezony temu kupiłem do VW T4 SYNCRO bieżniki z firmy GLOB GUM. Generalnie wszyscy dookoła to zachwalali i nic w temacie się nie zmieniło ale mnie jakoś nie podchodziły. Na dwupasmówkach na bardziej kopnej nawierzchni, nieodśnieżonej radziły sobie bdb. ale gorzej już było na śniegu ubitym, tudzież lodzie a takich terenów w Wiśle jest więcej.....
U mnie w domu i rodzinie (podkarpacie) większość od lat śmiga na bieżnikach tyle ze firmy targum z Mielca (są tańsze od Profila a bieżniki mają te same widzę). niemniej Profil to uznana marka tzw nalewek. ja osobiście w tamtym sezonie leciałem 170 licznikowe A6. kuzyn e34 535 nieraaz latal rzeczywiste 180 km/h. wiadomo są to sporadyczne sytuacje. ogolnie przeciez jezdzimy w granicach 100 km/h. opony ogolnie troszkę głośniejsze ale winter extrema jest cichsza od pro snow 780 i bardziej jakby stabilna w zakretach (mowię o pływaniu opony na feldze nie o poslizgu). teraz byla trochę rotacja aut w domu i bierzemy 4 komplety winter extrema.
co do problemów - jedna sztuka po 5 sezonach wybulwiła sie (nic nie odpadlo czy rozwarstwilo sie) wiec niejako wina oryginalnej opony a druga opona w tamtym roku byla wybulwiona po obwodzie po napompowaniu - od razu zostala zareklamowana bez zadnego ale w ramach 2 letniej gwarancji. mowię o oponach Targumu - profil jest jakby lepszm produktem na wiekszy rynek.
co do problemów - jedna sztuka po 5 sezonach wybulwiła sie (nic nie odpadlo czy rozwarstwilo sie) wiec niejako wina oryginalnej opony a druga opona w tamtym roku byla wybulwiona po obwodzie po napompowaniu - od razu zostala zareklamowana bez zadnego ale w ramach 2 letniej gwarancji. mowię o oponach Targumu - profil jest jakby lepszm produktem na wiekszy rynek.
Czy możesz podać jakiej produkcji i jaki model kupiłeś te opony? Czy to były letnie czy zimówki? Bo to duża różnica.Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
Dajcie Koledzy spokój z tym gów*** bieżnikowanym... na prawdę tak cenicie te parę groszy, niż własne bezpieczeństwo?strazak93 pisze:Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3

epompa pisze:Czy możesz podać jakiej produkcji i jaki model kupiłeś te opony? Czy to były letnie czy zimówki? Bo to duża różnica.Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
To były opony zimowe,modelu już nie pamiętam,w kazdym razie już wiecej nie kupie nalewek,szkoda kasy.
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Skrzynia: Manual
Panowie ja ostatecznie zakupiłem Nokiany WR D3, klasę oszczędności mają C i hamowania na mokrym też C, co wydaje mi się dobrym atutem w zimówkach, gdzie większość ma E i F.
A i jak coś szukajcie Made in Finland bo podobno Made in Russia już nie są takie dobre
Opinie o nich są różne, ale są gusta i guściki. Najbardziej narzekają na jazdę na suchym w zakrętach przy dużych prędkościach. No ale to mnie już nie dotyczy... tym bardziej w zimę.
A i jak coś szukajcie Made in Finland bo podobno Made in Russia już nie są takie dobre

Opinie o nich są różne, ale są gusta i guściki. Najbardziej narzekają na jazdę na suchym w zakrętach przy dużych prędkościach. No ale to mnie już nie dotyczy... tym bardziej w zimę.
ot ciekawe rzeczy. dzisiaj założyłem roczne bieżniki bo zaopatrzyłem się w stalówki (w tamtym sezonie założyłem na alusy bo nie było czasu szukać felg a auto było kupione praktycznie w zimie) i na jednym kole jest tylko odważnik 50G a reszta to 5-25 g po jednym na strone. mam porobić foty? latałem na nich 170 licznikowe i żadnych problemów. fakt głośniejsze są ale taki bieżnik wymagają rejony gdzie się głównie poruszam - na podkarpaciu jeżdze tam gdzie os.....byście się za przeproszeniem.strazak93 pisze:Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
kupicie g.... a potem że jest be a nawet firmy nie umiecie podać.
kupcie na zime nowego chinola i bedzie ok. no bo przecież nowe

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup nowych opon http://www.motointegrator.pl/s/lp-opony/ tutaj znajdziesz ciekawe promocję. Jeżeli chodzi o producenta to obecnie najlepszym rozwiązaniem będzie michelin i Goodyear.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Skrzynia: Manual
nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz z tymi robotamiAlexus pisze:Może jakby to było coś innego to bym wierzył, że są inne jakości. Ale opony to produkt wysokiej technologii o robią wszystko roboty na iniach technologicznych. Dlatego wątpię, żeby była różnica...
przygotowanie mieszanek ręczne
konfekcja - czyli budowa od podstaw ręczna
załadunek do form ręczny.
a to żę jakość z rosji jest gorsza jest prawdą .oni produkują na rynek rosyjski azjatycki i europę wschodnią a ci klienci nie są ich głównym targetem jak to określa ich marketing