Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Opony na zimę jakie wybrać??

Koła, felgi i opony
Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 07 paź 2013, 21:29

Ja jeździłam na ultragripach 7+ i później 8 w poprzednich autach (ośki) i z każdej zaspy wyjeżdżałam bez najmniejszego problemu. Dla mnie do tej pory najlepsze opony na zimę.

Alexus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Alexus » 09 paź 2013, 00:48

xoslox pisze:Ciekawy temat z tymi oponami PROFIL, ale koledzy ktoś może używa Nokian W+, GOODYEAR ULTRAGRIP 8 lub może polecić oponki w podobnej cenie czyli ok. 210 zł za sztukę ?

Hejka,
To zależy jaki mas rozmiarek do tego budżetu. Ale generalnie wejdź sobie na porównywarkę cen http://www.rezulteo-opony.pl/r-opony-zimowe i poczytaj także o oponach. No jak brać gripy od Goodyear to tylko 8 bo są nowsze, ale ja chyba bym wybrał jakieś Nokiany, bo lepesze zimówki mają na moje oko.

Pozdro! :]

Awatar użytkownika
pycho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pycho » 09 paź 2013, 22:43

epompa pisze:Pycho napisz proszę jeszcze jakimi prędkościami latasz. Mieszkam w Wiśle i jestem zmuszony do jazdy czasem w naprawdę trudnym terenie. Zdarzają się też trasy zagraniczne gdzie na autobanie grzeję 160-180km/h. Indeks tych opon to 91H, czyli prędkości do 210km ale mimo wszytko czy faktycznie masz bezgraniczne zaufanie do tego typu produktów?
Wcześniej jeździłem 110 KM Octavią na tych oponach z prędkościami do 180 i nic się nie działo. Mój zaufany sprzedawca powiedział mi kiedyś, że zgłosił przez tyle lat co nimi handluje i sam obuwa w nie swoje samochody 2 reklamacje, które suma summarum okazały się winą jego maszyny, która nadcięła kołnierz opony przy montażu. Zaufanie mam na pewno. Sam właśnie zakupiłem do swojej S6 buty 205/55 16 z bieżnikiem Alpinera na ori stalówki Audi (mimo że mam prawie nowe zimówki po jednym sezonie 18" na swoje alu) ale one "mają robić robotę", a nie ładnie wyglądać. Co z tego, że założę na 18" felgę zimówki 255/40 i auto będzie ładnie wyglądało-w zaspie nikt nie docenia wylądu tylko skuteczność, a z taką szerokością na skuteczność raczej nie ma co liczyć-dlatego zamówiłem 16" :)

Pzdr

epompa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: epompa » 10 paź 2013, 20:50

Dzięki, to ważne informacje. 3 sezony temu kupiłem do VW T4 SYNCRO bieżniki z firmy GLOB GUM. Generalnie wszyscy dookoła to zachwalali i nic w temacie się nie zmieniło ale mnie jakoś nie podchodziły. Na dwupasmówkach na bardziej kopnej nawierzchni, nieodśnieżonej radziły sobie bdb. ale gorzej już było na śniegu ubitym, tudzież lodzie a takich terenów w Wiśle jest więcej.....

Śliwek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Śliwek » 10 paź 2013, 21:55

U mnie w domu i rodzinie (podkarpacie) większość od lat śmiga na bieżnikach tyle ze firmy targum z Mielca (są tańsze od Profila a bieżniki mają te same widzę). niemniej Profil to uznana marka tzw nalewek. ja osobiście w tamtym sezonie leciałem 170 licznikowe A6. kuzyn e34 535 nieraaz latal rzeczywiste 180 km/h. wiadomo są to sporadyczne sytuacje. ogolnie przeciez jezdzimy w granicach 100 km/h. opony ogolnie troszkę głośniejsze ale winter extrema jest cichsza od pro snow 780 i bardziej jakby stabilna w zakretach (mowię o pływaniu opony na feldze nie o poslizgu). teraz byla trochę rotacja aut w domu i bierzemy 4 komplety winter extrema.

co do problemów - jedna sztuka po 5 sezonach wybulwiła sie (nic nie odpadlo czy rozwarstwilo sie) wiec niejako wina oryginalnej opony a druga opona w tamtym roku byla wybulwiona po obwodzie po napompowaniu - od razu zostala zareklamowana bez zadnego ale w ramach 2 letniej gwarancji. mowię o oponach Targumu - profil jest jakby lepszm produktem na wiekszy rynek.

strazak93
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: strazak93 » 19 paź 2013, 19:40

Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3

epompa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: epompa » 20 paź 2013, 08:42

Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
Czy możesz podać jakiej produkcji i jaki model kupiłeś te opony? Czy to były letnie czy zimówki? Bo to duża różnica.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 20 paź 2013, 08:53

strazak93 pisze:Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
Dajcie Koledzy spokój z tym gów*** bieżnikowanym... na prawdę tak cenicie te parę groszy, niż własne bezpieczeństwo? <zalamka>

strazak93
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: strazak93 » 20 paź 2013, 12:49

epompa pisze:
Czy możesz podać jakiej produkcji i jaki model kupiłeś te opony? Czy to były letnie czy zimówki? Bo to duża różnica.

To były opony zimowe,modelu już nie pamiętam,w kazdym razie już wiecej nie kupie nalewek,szkoda kasy.

Awatar użytkownika
xoslox
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Skrzynia: Manual

Post autor: xoslox » 20 paź 2013, 13:39

Panowie ja ostatecznie zakupiłem Nokiany WR D3, klasę oszczędności mają C i hamowania na mokrym też C, co wydaje mi się dobrym atutem w zimówkach, gdzie większość ma E i F.

A i jak coś szukajcie Made in Finland bo podobno Made in Russia już nie są takie dobre :p

Opinie o nich są różne, ale są gusta i guściki. Najbardziej narzekają na jazdę na suchym w zakrętach przy dużych prędkościach. No ale to mnie już nie dotyczy... tym bardziej w zimę.

Alexus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Alexus » 21 paź 2013, 00:54

Może jakby to było coś innego to bym wierzył, że są inne jakości. Ale opony to produkt wysokiej technologii o robią wszystko roboty na iniach technologicznych. Dlatego wątpię, żeby była różnica...

Śliwek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Śliwek » 21 paź 2013, 22:03

strazak93 pisze:Ja w tamtym roku kupiłem zachwalane tutaj opony bieżnikowane i powiem że to był ostatni raz,glośne niesamowicie,bardzo trudne do wyważenia,po 60g na każdym kole,a i tak robilo całym samochodem,max predkosc to 90km/h,bo powyżej strach bylo jechac.Teraz po zmianie wozu zakupiłem nokiany wr d3
ot ciekawe rzeczy. dzisiaj założyłem roczne bieżniki bo zaopatrzyłem się w stalówki (w tamtym sezonie założyłem na alusy bo nie było czasu szukać felg a auto było kupione praktycznie w zimie) i na jednym kole jest tylko odważnik 50G a reszta to 5-25 g po jednym na strone. mam porobić foty? latałem na nich 170 licznikowe i żadnych problemów. fakt głośniejsze są ale taki bieżnik wymagają rejony gdzie się głównie poruszam - na podkarpaciu jeżdze tam gdzie os.....byście się za przeproszeniem.

kupicie g.... a potem że jest be a nawet firmy nie umiecie podać.

kupcie na zime nowego chinola i bedzie ok. no bo przecież nowe <glupek>

Alexus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Alexus » 26 paź 2013, 01:25

No nie wiem czy znajdziesz GOODYEAR ULTRAGRIP 8 za tą cene, ale można szukać w porównywarkach. Ale jako tako ta opona jest dobra - z górnej półki w porównaniu do Fuldy :)

quescik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: quescik » 30 paź 2013, 05:16

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup nowych opon http://www.motointegrator.pl/s/lp-opony/ tutaj znajdziesz ciekawe promocję. Jeżeli chodzi o producenta to obecnie najlepszym rozwiązaniem będzie michelin i Goodyear.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Skrzynia: Manual

Post autor: enduro7 » 30 paź 2013, 17:11

Alexus pisze:Może jakby to było coś innego to bym wierzył, że są inne jakości. Ale opony to produkt wysokiej technologii o robią wszystko roboty na iniach technologicznych. Dlatego wątpię, żeby była różnica...
nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz z tymi robotami
przygotowanie mieszanek ręczne
konfekcja - czyli budowa od podstaw ręczna
załadunek do form ręczny.
a to żę jakość z rosji jest gorsza jest prawdą .oni produkują na rynek rosyjski azjatycki i europę wschodnią a ci klienci nie są ich głównym targetem jak to określa ich marketing

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja