Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] czy wejdą opony na felgi 18' 225/50

Koła, felgi i opony
Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 26 wrz 2011, 19:52

scaraab, przyjmujesz że wskazania GPS-u są zgodne z prawdą ? Mnie to zawsze ciekawiło dlaczego one się róznią od wskazań w liczniku :|

scaraab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: scaraab » 27 wrz 2011, 14:35

Zakładam że są stabilniejsze w błędzie: w Passku licznik zawsze dodawał o 4-5 km/h niezależnie od prędkości, radary policyjne zaś zawsze (miałem tę nieprzyjemność 2 razy) pokazywały prędkość licznikową passka. W audi zaś już błąd narasta procentowo: zawsze jest ok. 6-7% w górę. Tak jak opisałem w poście powyżej. Testy zawsze robiłem na w miarę poziomych terenach, utrzymywałem prędkość na stałym poziomie tak aby skorygować opóźnienia z pomiaru satelit itd... Muszę kupić opony, przy okazji wymieniam też fele na większe i ładniejsze i przy okazji można spróbować korekty... Rozważam sens korekty po prostu. Kolega powyżej wrzucił wyższy profil i mu pomogło. Pytanie tylko czy pewnego pięknego dnia nie zapłaci za niedoszacowanie prędkości... Jestem jeszcze przed kupnem więc się zastanawiam bo nie chcę potem przez 2-3 lata klnąć że coś lub czegoś nie zrobiłem jak mogłem. Nie wiem tak na prawdę co jest lepszym odnośnikiem... :) Podejrzewam też że licznik jest skonstruowany na pewny kompromis różnych kół stosowanych w A6: napiszcie jakie rozmiary są w np. S6? Może tu jest haczyk... Biorę też pod uwagę zużycie opon: nowe mają 1cm bierznika moje mają ok 5mm...
Podawanie wypłaty w wartości brutto
To jak podawanie długości członka razem z długością kręgosłupa...

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Rocznik: 2006
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: vonito » 29 wrz 2011, 09:58

moim zdaniem nie możesz się sugerować GPSem...
nie może być on dokładny skoro lokalizuje samochód co do kilku metrów nie reagując na zmianę opasa, zobacz jak spóżnina jest reakcja gdy skręcisz nie w tą uliczkę ;)
pracowałem kiedyś w firmir farmaceutycznej i jueżdziliśmy oplami
wszystkie oszukiwały dokładnie o 10 km zawyżając prędkość
często jeżdzilismy przez Polkowice a tam jest radar na drodze pokazujący prędkość
szef jeżdził chyba mercedesem i pokazywał dokładnie z licznikiem.
wątpię żeby błąd wskazań zmieniał sie wraz z prędkością to raczej wina GPSa.
zmiana na inne koła ale zamienniki to różnica mieszcząca się w 1% więc raczej ma mały wpływ zwiększenie błędu
a już dopasowywanie profilu żeby poprawić wskazania wskazówki....
najpier sprawdz dokładnie jaki masz błąd bo sie okaże że miniesz sie z prawdą jeszcze bardziej ;)

scaraab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: scaraab » 29 wrz 2011, 22:19

vonito pisze:moim zdaniem nie możesz się sugerować GPSem...
nie może być on dokładny
Zadałem to pytanie na forum elektroda: krótka piłka była: są o wiele dokładniejsze od samochodu. Są dobrym odnośnikiem. www.gps.gov

vonito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz A6 Forum
Moje auto: S6 C6
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: vonito » 30 wrz 2011, 10:02

hmm... to zaskoczenie...
a chłopaki potrafią wyjaśnić czemu Automapa i nawi ori Audi po tej samen trasie pokazują różną odległość ? <mysli>

scaraab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: scaraab » 30 wrz 2011, 11:26

Któraś może nie brać pod uwagę wzniesień i krzywizn. (moje luźne domysły) Zwykle wyposażenie auto w ori navi nie jest dobrym pomysłem bo to zwykloe oprogramowanie nieaktualne jeśli chodzi o mapy: mniejsza dokładnośc danych z przed paru lat plus uproszczenie programu pod starszą wolniejszą generację elektroniki może dawać różnice od coraz dokładniejszych i bardziej wymagających sprzętowo map. Coś jak postęp w grach komputerowych. Prędkość (dokładność oznaczenia) też zależy od równości terenu dlatego pod uwagę biorę pomiary robione na równym terenie. Automapa generalnie jest zgodna w googlemaps przy wyznaczaniu podróży. Nie wiem jak zgodność map audi wobec googlemaps. Może ktoś sprawdzić? Nie sądzę aby prędkośc była wyznaczana względem mapy w navi...

Ale oooofffftopppp ... ;p

[ Dodano: 2011-09-30, 15:00 ]
Dla zainteresowanych dyskusją: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2098258.html
Ja na zaawansowane pytania nie umiem odpowiedzieć bo nie jestem specjalistą i też nie wszystko dokładnie jako pytający powtórzę. Jeśli kogoś coś nurtuje w tym temacie (dokładności GPS) to na elektrodę i pytać. Ja w każdym razie będę ten topic na elektrodzie obserwował.

Fazi20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Fazi20 » 07 paź 2011, 19:08

Witam Panowie. mam pytanie dotyczace tak jak w tym temecie napotkano opon i felg, powiedzcie mi czy to prawda co mowil mi kolega wulkanizator ze na felge 8J wejdzie opona 295 konkretnie chodzi o kola do mojej audi a8 bo zamowilem felgi ET35 R19 8J a za jego potwierdzeniem ze wejda opony 295/30/19, powiedzial ze moga troche wystawac za felge ale nie bedzie problkemu z zalozemiem ich i jazda, czy mial racje? prosze o jakies odpowiedzi, bo polegac chcialbym na opinni wiecej niz tylko jednej osoby i nie do konca zaufanej :) pozdrawiam

mihau78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mihau78 » 22 paź 2011, 15:30

witam. a ja mam w a6 2,0 tdi 2005r. opony 245/40/18 i chciałbym teraz kupić 235/45/18. Myślicie że to dobry pomyysł. Wg kalkulatora różnica średnic to 16 mm, ale on ma i tak dość niskie zawieszenie. nie wiem czy nie będzie obcierał. jakieś podpowiedzi? dzięki

igo_89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi Iwo
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: igo_89 » 22 paź 2011, 18:53

A ja tez pytanko mam w sprawie opon czy do C6 wejdą opony na 18 calową felgę 225/50 ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja