7,5J x 17H2 ET45 do A6C5
7,5J x 17H2 ET45 do A6C5
Cześć.
Kupiłem dziś koła: FELGI z oponami do AUDI,VW zima,lato.Okazja!! Poddębice ? Tablica.pl
Ich rozmiar to 7,5J x 17H2 ET45, nr seryjny: 8e0601025j. Założyłem, żeby zobaczyć jak wyglądają i przy zakładaniu zauważyłem, że odległość u góry opony od wahacza jest na prawdę mała, myślę, że 1 cm może mniej. Oczywiście nic nie obciera. Otwór centrujący jest chyba ok, idealnie pasuje Czy tak ma być, czy jednak te felgi nie są dla mnie dobre? Jeżdżę a6c5 i miałem dotąd ori 16 cali, 205 mm. Na lato mam do tych 17 opony 235/45. Czy będą dobre i czy wzrośnie spalanie a spadną osiągi?
P.S. Czy tarcza może przesuwać się względem piasty? Ciężko było ustawić dziury żeby włożyć szpilkę i przykręcić.
Kupiłem dziś koła: FELGI z oponami do AUDI,VW zima,lato.Okazja!! Poddębice ? Tablica.pl
Ich rozmiar to 7,5J x 17H2 ET45, nr seryjny: 8e0601025j. Założyłem, żeby zobaczyć jak wyglądają i przy zakładaniu zauważyłem, że odległość u góry opony od wahacza jest na prawdę mała, myślę, że 1 cm może mniej. Oczywiście nic nie obciera. Otwór centrujący jest chyba ok, idealnie pasuje Czy tak ma być, czy jednak te felgi nie są dla mnie dobre? Jeżdżę a6c5 i miałem dotąd ori 16 cali, 205 mm. Na lato mam do tych 17 opony 235/45. Czy będą dobre i czy wzrośnie spalanie a spadną osiągi?
P.S. Czy tarcza może przesuwać się względem piasty? Ciężko było ustawić dziury żeby włożyć szpilkę i przykręcić.
C.., felgi jak najbardziej odpowiednie do twojego auta.
praktycznie nie odczuwalnieC.. pisze:Czy będą dobre i czy wzrośnie spalanie a spadną osiągi?
tak ten typ tak ma że tarcza się obraca na piaście.P.S. Czy tarcza może przesuwać się względem piasty? Ciężko było ustawić dziury żeby włożyć szpilkę i przykręcić.
W weekend chciałem założyć opony letnie 235/45/17 i nie weszły! Obcierały opony o górny wahacz. Także przestrzegam przed kupnem 235/45/17 - bez dystansów nie wejdą.
edytowałam zgodnie z Regulaminem Forum (Mazdomania)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, 09:37 przez C.., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
C.. pisze:W weekend chciałem założyć opony letnie 235/45/17 i nie weszły! Obcierały opony o górny wahacz. Także przestrzegam przed kupnem 235/45/17 - bez dystansów nie wejdą.
ale to jest wymiar ktory ma byc w a6c5. Wiec felga nie jest odpowiednia. Taka ciekawostka. 225/45 17 nie moze byc stosowana. Mimo ze pasuje i w zasadzie do standardowych 205 tek jest lepszym zamiennikiem to audi nie dopuszcza ich. I tak jak ktos np w de na nich jezdzi to jezdzi bez homologacji i moze niec problemy ? Tuv.em i ubezpieczeniem.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Podłącze się do tematu.
Kupiłem oryginalne felgi 17x7,5 et45 z oponami 225/50/17 i nie mogę ich założyć bo obcierają z przodu o górny wahacz
. Kolego C.., możesz powiedzieć jaki dystans założyłeś? Myślę też nad zmianą opon na 225/45/17 ale nie chce kupować w ciemno żeby znów tarły. Czy dystans 5 mm na stronę wystarczy, bo dystanse z pierścieniem centrującym zaczynają się od 15mm ?
Pozdrawiam Tomek
P.S. Dodam że koła jeździły na A4 B6 i nic nie tarło (podobno)?
Podłącze się do tematu.
Kupiłem oryginalne felgi 17x7,5 et45 z oponami 225/50/17 i nie mogę ich założyć bo obcierają z przodu o górny wahacz

Pozdrawiam Tomek
P.S. Dodam że koła jeździły na A4 B6 i nic nie tarło (podobno)?

Tomektur28
ja też kupiłem oryginalne koła 17" od A6 C6 felga jest z tego co pamietam z takimi rozmiarami jak twoja 7,5/ET45 i też mam założone opony 225/50/R17 i nic nie obciera ładnie weszły, fakt jest taki że koło jet faktycznie większe od oryginalnej 16" (jest wyższe)
![Obrazek]()
a tak to wygladało po założeniu
ja też kupiłem oryginalne koła 17" od A6 C6 felga jest z tego co pamietam z takimi rozmiarami jak twoja 7,5/ET45 i też mam założone opony 225/50/R17 i nic nie obciera ładnie weszły, fakt jest taki że koło jet faktycznie większe od oryginalnej 16" (jest wyższe)
a tak to wygladało po założeniu
-
- Forum Audi A6 / A7
- marekj23
- Forum Audi A6 / A7
Kolego ja 2 dni temu kupilem felgi takie jak na foto z oponami 235 45 r17 i nic nie ociera. Mam obnizone zawieszenie - jak chcesz to zalacze foto.
Felgi SLine
![Obrazek]()
Felgi SLine
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 20:28 przez marekj23, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi A6 / A7
Hej,
słuchaj, u mnie w tym miejscu co zaznaczyłeś opona jest faktycznie bardzo blisko zwrotnicy ale nie obciera o nic, koło kręci sie swobodnie. Nie wiem od czego to zależy. Zwrotnica jest żeliwna jak w każdych przedliwtowych. A czy zawieszenie jest sportowe jak u mnie czy komfortowe jak u ciebie, to moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia, gdyż to sprężyna jest odpowiedzialna za wysokość auta i to ona jest dłuższa bądź krótsza a zwrotnica ma cały czas taki sam rozmiar, i jak się da -40 to najwyżej bedzie obcierać o błotnik a o zwrotnice nie, kurcze nie wiem czy kumacie o co mi chodzi
słuchaj, u mnie w tym miejscu co zaznaczyłeś opona jest faktycznie bardzo blisko zwrotnicy ale nie obciera o nic, koło kręci sie swobodnie. Nie wiem od czego to zależy. Zwrotnica jest żeliwna jak w każdych przedliwtowych. A czy zawieszenie jest sportowe jak u mnie czy komfortowe jak u ciebie, to moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia, gdyż to sprężyna jest odpowiedzialna za wysokość auta i to ona jest dłuższa bądź krótsza a zwrotnica ma cały czas taki sam rozmiar, i jak się da -40 to najwyżej bedzie obcierać o błotnik a o zwrotnice nie, kurcze nie wiem czy kumacie o co mi chodzi

- marekj23
- Forum Audi A6 / A7
Dokładnie tak jak piter_084 mówi. Ja mam też sportowe zawieszenie, siedzi tak nisko że w pl często haczy o koleiny a z 235 45 17 nie mam problemu. Jak obracam kołem to mi ręka na oponie przechodzi w tym miejscu co zaznaczyłeś.
Te felgi co kupiłeś to jak podejrzewam mają złe ET - mogą być np z A3 tam ET jest większe niż w A6, tzn. felga bardziej chowa się w nadkolu.
Te felgi co kupiłeś to jak podejrzewam mają złe ET - mogą być np z A3 tam ET jest większe niż w A6, tzn. felga bardziej chowa się w nadkolu.
marekj23 pisze:Kolego ja 2 dni temu kupilem felgi takie jak na foto z oponami 235 45 r17 i nic nie ociera. Mam obnizone zawieszenie - jak chcesz to zalacze foto.
Felgi SLine
Obrazek
kolego opona o rozmiarze 235/45R17 jest o 14mm mniejszą oponą niż 225/50R17 i dlatego ci nic nie obciera.
[ Dodano: 2014-03-12, 22:53 ]
a oto parametry moich felunków
-
- Forum Audi A6 / A7