[A6 C6] Montaż ori kamery cofania+TV
Tak udało się podłączyć w audi rocznik 06 z podzespołami Sterownik GATEWAY:witam
mam małe pytanko - czy dało się komuś uruchomić kamerę ori bez wymiany gatewaya w c6 z 06 r ?reszta zamontowana jak producent karze
4F0 907 468 D (SW: 4F0 910 468A), Parktronic 4F0 919 283 B. Dołożyłem jedynie FBAS do modułu MMI i przekodowalem parktronic. Kamerę podłączyłem bezpośrednio pod FBAS MMI i pojawił się obraz na wyswietlaczu ale bez lini pomocniczych natomiast po napotkaniu przeszkody jest z lewej strony widok auta i kreski do przeszkody wraz z dźwiękiem. Dodam ze gateway nie kodowalem VCDS'em
Jak poradziłeś sobie kolego z zasilaniem kamery? Wystarczył tylko kabel fakra?Arksi pisze:Tak udało się podłączyć w audi rocznik 06 z podzespołami Sterownik GATEWAY:witam
mam małe pytanko - czy dało się komuś uruchomić kamerę ori bez wymiany gatewaya w c6 z 06 r ?reszta zamontowana jak producent karze
4F0 907 468 D (SW: 4F0 910 468A), Parktronic 4F0 919 283 B. Dołożyłem jedynie FBAS do modułu MMI i przekodowalem parktronic. Kamerę podłączyłem bezpośrednio pod FBAS MMI i pojawił się obraz na wyswietlaczu ale bez lini pomocniczych natomiast po napotkaniu przeszkody jest z lewej strony widok auta i kreski do przeszkody wraz z dźwiękiem. Dodam ze gateway nie kodowalem VCDS'em
Fakra służy jedynie do przesyłania sygnału Video, natomiast trzeba doprowadzić jeszcze zasilanie +6 V do wtyczki zasilania kamery, ja sobie pomierzyłem napięcia w skrzynce bezpieczników i tam podłączyłem +12 a masę do punktu masy przy karoserii.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2016, 01:05 przez Arksi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiktor
- Rocznik: 2008
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Chłopaki, a czy ktoś próbował założyć taką kamerkę:
![Obrazek]()
Niedroga alternatywa:
http://viaken.pl/pl/kamera-cofania-audi ... -rs4c.html
Czy jak to napisał Arksi po napotkaniu przeszkody jest z lewej strony widok auta i kreski do przeszkody wraz z dźwiękiem.
Pozdr...
Niedroga alternatywa:
Czy jak to napisał Arksi po napotkaniu przeszkody jest z lewej strony widok auta i kreski do przeszkody wraz z dźwiękiem.
Pozdr...
Jest to jakiś substytut prawdziwej kamery, należy na pewno zwrócić uwagę że ta kamera nie będzie idealnie w osi pojazdu i pokaże jedynie obraz. Natomiast oryginalna pokazuje (i to chyba jest jedną z ważniejszych opcji ) jak zachowa się samochód przy aktualnym skręcie kół podczas cofania i te dwie funkcje połączone razem (obraz) przemawiają aby montować oryginalną.
Jeśli już chcesz coś tańszego montować to proponuję na początek kupić ori blende wraz z kamerką zamontować i połączyć z FBAS mmi funkcjonalność taka sama jak tej co wskazałeś a dodatkowo masz opcję późniejszej rozbudowy.
[ Dodano: 2016-01-06, 01:12 ]
Jeśli już chcesz coś tańszego montować to proponuję na początek kupić ori blende wraz z kamerką zamontować i połączyć z FBAS mmi funkcjonalność taka sama jak tej co wskazałeś a dodatkowo masz opcję późniejszej rozbudowy.
[ Dodano: 2016-01-06, 01:12 ]
po przekodowaniu parktronic na kamerę cofania będzievikus pisze:Chłopaki, a czy ktoś próbował założyć taką kamerkę:
[url=http://images78.fotosik.pl/124/94a0b1aff54bc23a.png]Obrazek[/URL]
Niedroga alternatywa:
Pozdr...
tuner tv
czesc koledzy
jeżeli doposażam sam tuner TV do autka to z wtyczki czerwonej od tunera wychodzą u mnie kolory :
-brązowy - to na pewno masa
-czerwono-żółty - to zapewne plus
-biało-żółty -
???? - jest to pewnie jakiś diagnostyczny
jak to podłączyć ,czy podpiąć się tymi 3 kabelkami do wtyczki DVD lub wzmacniacza?
Czy muszę mieć jakiś adapter dodatkowo (swiatlowod) aby podłączyć tuner tv analogowy
???
jeżeli doposażam sam tuner TV do autka to z wtyczki czerwonej od tunera wychodzą u mnie kolory :
-brązowy - to na pewno masa
-czerwono-żółty - to zapewne plus
-biało-żółty -

jak to podłączyć ,czy podpiąć się tymi 3 kabelkami do wtyczki DVD lub wzmacniacza?
Czy muszę mieć jakiś adapter dodatkowo (swiatlowod) aby podłączyć tuner tv analogowy

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
czerwono żółty to plus jak napisałeś, brązowy to masa, żółto-biały to wake-up, podłączasz czerwonożółty z czerwononiebieskim np od tunera bądź navi dvd, masa wiadomo, żółtobiały z zielonofioletowym od tunera lub navi dvd. pozostał jeszcze światłowód trzeba rozpiąć wtyczkę i dołożyć światłowody tak aby zachować prawidłowość pętli. zwróć uwagę na strzałki jeśli światłowód świeci to jest na wejściu strzałka do, teraz wpinasz wyjście strzałka od i ona wchodzi do następnej kostki na wejście strzałka do, strzałka od to powrót. i powinno działać.
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
tu już nie ma nic do roboty
----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu
tu już nie ma nic do roboty

----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu

Re: [A6 C6] Montaż ori kamery cofania+TV
Odgrzeje starego kotleta ale przyszła wiosna i przyszły pomysły na mody ale do rzeczy zabieram się pomału za składanie gratów do montażu kamery cofania i na samym początku zacząłem weryfikować moje wyposażenie w bagażniku i pod schowkiem
i tu pierwsze pytanie o moduł PDC, mam taki sam moduł jak kolega Słaby
Czy wystarczy go przekodować czy szukać któregoś z poniższych ?
4F0 910 283 E - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
4F0 910 283 G - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
4F0 910 283 H - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
Dziękuję za pomoc
i tu pierwsze pytanie o moduł PDC, mam taki sam moduł jak kolega Słaby
4F0 910 283 C - 8 sensors, graphical supportslaby pisze:
Mój ster parka jest taki
Address 76: Park Assist Labels: 4Fx-910-283.lbl
Part No SW: 4F0 910 283 C HW: 4F0 919 283 C Ten jest dobry , udało sie
Component: Parkhilfe 8-Kan H12 0020
Revision: 00H12000 Serial number: 11820520200069
Coding: 0221016
Shop #: WSC 02335 785 00200
Czy wystarczy go przekodować czy szukać któregoś z poniższych ?
4F0 910 283 E - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
4F0 910 283 G - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
4F0 910 283 H - 8 sensors, graphical support, rear view camera support
Dziękuję za pomoc