jako, że zainteresowanie jest duże to napiszę, że w obecnej chwili przygotowuję taką planszę w wersji lite

tzn taką żebyście sobie mogli sami stworzyć takie plansze.
ciach
pewniakiem jest to, że kolory biel i czerń muszą być matowe, w żadnym razie nie mogą być półmaty lub świecące bo już to trenowałem. Przygotowałem plik z nadrukiem do wycięcia na ploterach tnących (dokładność 1:1 mm) więc ok.
do montażu takiej planszy potrzeba płyty wiórowej grubości 2,5 cm, na wyciętą planszę naklejamy papier transferowy, odklejamy od papieru całość i naklejamy na płytę.
mamy przygotowaną płytę kalibrującą.
teraz idę sprawdzić czy działa.
ciach
działa kamera przechodzi do statusu 0x0004 czyli rozpoznaje tę płytę.
co zrobiłem?:
Postawiłem samochód na równym poziomym podłożu. płytę ustawiłem w SPAM do samochodu tak, aby jej oś symetrii była równa środkowi szerokości samochodu, czyli pokrywała się ze środkiem CCCO na klapie. odległość płyty od samochodu ustaliłem stosując zwykły pion używany przez murarzy, od środka koła w dół pion wskazał na ziemi tylną oś samochodu. zmierzyłem odległość od środka osi do linii kalibracji, którą z obu stron ustawiłem na 150 cm od osi samochodu.
ciach
położyłem płytę na 6 plastikowych kapselkach od butelki, wypoziomowałem zwykłą poziomicą.
zmierzyłem wymiar wysokości powierzchni na której jest naklejka do powierzchni ziemi wynosił 52 mm.
otworzyłem szybę i ustawiłem auto bez hamulca na włączonym wstecznym i u mnie dodatkowo zawieszenie na auto
przewodem przez szybę podpoiłem vcds i przekręciłem klucz w pozycji on, zamknąłem drzwi.
Uruchomiłem vcds i w wartościach mierzonych w grupie abs odszukałem kąt skrętu kierownicy -- ustawiłem na 0 stopni.
przeszedłem do 6C
i po kolei
[Security Access - 16]
wpisałem 22351, który powoduje możliwość wykonania kalibracji
[Adaptation - 10]
kanał 005
[Read]
500 mm jest domyślną wartością do której należy dodać to co zmierzyłem czyli 52 mm (500 + 52 = 552 mm).
[Test]
[Save]
i kanał 005 z głowy
ciach
kanał 004
[Read]
20000 mm jest wartością domyślną więc od niej należy odjąć wartość którą ustawiliśmy czyli nasze 1500 (odległość od naszej planszy nie płyty)oraz musimy odjąć rozstaw kół w samochodzie czyli 2843 mm - jeśli ktoś ma rs6 to 2847 mm (20000-1500-2843=15657mm)
tę wartość przepisujemy
[test]
[Save]
dobra mamy kanał 004 z dyńki
kanał 001
[Read]
w kanale 001 wpisujemy wartość 1
[Test]
[Save]
[Done, Go Back]
teraz przechodzimy do wartości mierzonych
[Meas. Blocks - 08]
Blok 130
[Go!]
czekamy i patrzymy w pierwszym acitiv, w 3 polu tego bloku wartość powinna nam pokazać 0x0000
wartości jaki możemy ujrzeć w tym polu to
0x0000 udana kalibracja
0x0003 kamera nie widzi naszej planszy bądź nie może jej rozpoznać
0x0004 źle wprowadzone wartości odległości bądź brak symetrii
0x0005 koła narysowane w prostokątach są nie tak rozmieszczone lub mają nie odpowiednie wymiary
0x0066 uruchomiona 1 część kalibracji
0x00AA uruchomiona 2 część kalibracji
0x00FC kalibracja uruchomiona
0x00FD kalibracja pozostaje uruchomiona
0x00FE system już został skalibrowany
0x00FF nastawy bazowe zostały wprowadzone
czekamy i patrzymy jeśli wszystko jest ok to po około 15 sec powinniśmy uzyskać 0x0000 mówiące, że kalibracja się powiodła.
aha w kodowaniu trzeba sobie ustawić wysokość przed tym wszystkim na 3
powyższym sposobem za 3 razem udało się tego dokonać bo zawsze coś się ruszyło najlepiej wykonać to w 2 osoby

jakby co to zapraszam do mnie
@gregor26 jak wrzucisz 4l0 i uporasz się z cp to błąd da się skasować.