[A6 C6] Montaż ori kamery cofania+TV
Koledzy, mam pytanie odnośnie podłączenia zasilania moduły kamery z bezpiecznika.
Mam A6 C6 Avant z 2007 (przed liftem).
Kupiłem zestaw wiązki od Q7 na Allegro (pasuje do A6). Mam tam kabelek z pinem do wpięcia w moduł/wtyczkę bezpieczników.
Wykminiłem, że to taka brązowa wtyczka w skrzynce bezpieczników, tam gdzie montuje się moduł kamery. Sęk w tym, że nie mam w ogóle na wyposażeniu tego modułu. Rozumiem, że muszę dokupić i dolutować główny "+" tej wtyczki do jakiegoś kabla ze stałym plusem.
Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć mi jak to najlepiej zrobić, żeby zbliżyć się do wersji jak w fabryce ?
![Obrazek]()
Mam A6 C6 Avant z 2007 (przed liftem).
Kupiłem zestaw wiązki od Q7 na Allegro (pasuje do A6). Mam tam kabelek z pinem do wpięcia w moduł/wtyczkę bezpieczników.
Wykminiłem, że to taka brązowa wtyczka w skrzynce bezpieczników, tam gdzie montuje się moduł kamery. Sęk w tym, że nie mam w ogóle na wyposażeniu tego modułu. Rozumiem, że muszę dokupić i dolutować główny "+" tej wtyczki do jakiegoś kabla ze stałym plusem.
Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć mi jak to najlepiej zrobić, żeby zbliżyć się do wersji jak w fabryce ?
- stefank
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Stefan
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Sterownik kamery podłączony jest pod "stały" plus. W obu gniazdach (czarnym i brązowym) jest "stały" plus więc jeżeli nie masz brązowego to możesz wykorzystać, jak masz, wolne miejsce w czarnym. Bezpiecznik 5A.
Chyba, że chcesz koniecznie jak ori, to wtedy faktycznie musisz dorzucić brązowe gniazdo i zasilić je tak jak napisałeś.
Chyba, że chcesz koniecznie jak ori, to wtedy faktycznie musisz dorzucić brązowe gniazdo i zasilić je tak jak napisałeś.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 AQD 193KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
A ja odpowiem na pytanie które sam wcześniej zadałem :
Przy zmianie mmi z 2g na 3g lub 3GP nie trzeba zmieniać sterownika kamery. Z 3g do 3GP jest to w miarę logiczne ale nie spodziewałem się ze 2g ster w pełni obsłuży z jednostka 3GP.
Tuner TV który akurat w tym aucie był , musiał być oczywiście zmieniony na 3g .
Podłączenie z FBAS w 3G/3GP nie idzie już na zielona wtyczkę fakra a w niebieska wtyczka quadlocka ( 12 pinowa ) i trzeba fakre rozdzielić na plus i minus any zagrało.
Dodaje bo sam szukałem tych informacji wcześniej .
Przy zmianie mmi z 2g na 3g lub 3GP nie trzeba zmieniać sterownika kamery. Z 3g do 3GP jest to w miarę logiczne ale nie spodziewałem się ze 2g ster w pełni obsłuży z jednostka 3GP.
Tuner TV który akurat w tym aucie był , musiał być oczywiście zmieniony na 3g .
Podłączenie z FBAS w 3G/3GP nie idzie już na zielona wtyczkę fakra a w niebieska wtyczka quadlocka ( 12 pinowa ) i trzeba fakre rozdzielić na plus i minus any zagrało.
Dodaje bo sam szukałem tych informacji wcześniej .
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
Hey,
Nie chce zakladac nowego tematu, bo mam tylko 2 pytanka a propo kamery - nie będę montował ori kamery, bo zamontowałem moduł, który ma wejście na kamerę, wiec teraz tylko chcę zamontować nie orygianlną kamerę w blendę i stąd 2 pytania:
1) Czy da się kupić samą blendę, BEZ kamery? Cena 600 zł za blende z kamerą wydaje mi się dosc wysoka
2) Czy w blendzie jest wystarczająco miejsca, zeby wsadzić kamerę, jeśli nie znajdę ori blendy? moja kamerka wygląda mniejwięcej tak: https://www.cool-mania.pl/data/product/ ... cfa361.jpg stwierdziłem, ze taka będzie najmniej sie rzucała w oczy jako nie oryginalna, zresztą docelowo i tak chcę zamontować 4 kamery (2 w lusterka i jedna w grill, jedna w klapę) żeby uzyskać znany z nowych aut "bird view"
I na koniec: Czy jest jakaś instrukcja demontażu blendy? Muszę demontować całą tapicerke klapy? mam Avanta
Nie chce zakladac nowego tematu, bo mam tylko 2 pytanka a propo kamery - nie będę montował ori kamery, bo zamontowałem moduł, który ma wejście na kamerę, wiec teraz tylko chcę zamontować nie orygianlną kamerę w blendę i stąd 2 pytania:
1) Czy da się kupić samą blendę, BEZ kamery? Cena 600 zł za blende z kamerą wydaje mi się dosc wysoka

2) Czy w blendzie jest wystarczająco miejsca, zeby wsadzić kamerę, jeśli nie znajdę ori blendy? moja kamerka wygląda mniejwięcej tak: https://www.cool-mania.pl/data/product/ ... cfa361.jpg stwierdziłem, ze taka będzie najmniej sie rzucała w oczy jako nie oryginalna, zresztą docelowo i tak chcę zamontować 4 kamery (2 w lusterka i jedna w grill, jedna w klapę) żeby uzyskać znany z nowych aut "bird view"
I na koniec: Czy jest jakaś instrukcja demontażu blendy? Muszę demontować całą tapicerke klapy? mam Avanta
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Nowa blenda w aso kosztuje 308zł, szkoda czasu na używane.Jorgos pisze:Hey,
-
- Forum Audi A6 / A7
Hey, zamówiłem blende w ASO, mam avanta, do niego wyszło 380zł, będzie w czwartek. Możecie mi podpowiedzieć jak zabrać się za demontaż? Będę to robił na dworze, więc wole wiedzieć od czego zacząć?
Podejrzewam, że moje kroki powinny wyglądać tak, że od środka odkręcam tapicerkę, tą co zasłania trójkąt i światła, i potem już powinno gładko pójśc :D
Podejrzewam, że moje kroki powinny wyglądać tak, że od środka odkręcam tapicerkę, tą co zasłania trójkąt i światła, i potem już powinno gładko pójśc :D
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.8 AQD 193KM
- Paliwo: Benzyna
Dolna czesc tapicery musisz sciagnac/wypiac od spodu klapy. tego w kolo szyby nie musisz ruszac. Blenda ma sruby na 8mke albo 10tke od srodka (4 sruby) i mozesz tam dojsc tylko od srodka. Trzeba uwazac ze wtyczkami tez (zamek klapy).Jorgos pisze:Hey, zamówiłem blende w ASO, mam avanta, do niego wyszło 380zł, będzie w czwartek. Możecie mi podpowiedzieć jak zabrać się za demontaż? Będę to robił na dworze, więc wole wiedzieć od czego zacząć?
Troche jest tych plastyczkow i srubek do poodkrecania aby sie tam dostac + lampki oswietlenia klapy dolne ale jak sobie wezmiesz wkretarke to sie tam w 15 min dostaniesz:)
Ja robilem to 30 minut nie wiedzac czego sie spodziewac i co dokladnie sciagnac.
Pozdro
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem czemu tak drogo
Pisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy 
Dzieki Screw za rady
Wygląda na to ze da sie to zrobić pod domem
w ogóle zauwazylem ze w Audi mają manię gwiazdek zamiast zwyklych srub/imbusów...

Dzieki Screw za rady

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Wszystkie nowsze auta są na torxyJorgos pisze:Nie wiem czemu tak drogoPisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy
Dzieki Screw za radyWygląda na to ze da sie to zrobić pod domem
w ogóle zauwazylem ze w Audi mają manię gwiazdek zamiast zwyklych srub/imbusów...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
shaqal pisze:Wszystkie nowsze auta są na torxyJorgos pisze:Nie wiem czemu tak drogoPisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy
Dzieki Screw za radyWygląda na to ze da sie to zrobić pod domem
i niektóre rzeczy jeszcze na pięciokątne
-
- Forum Audi A6 / A7
Dziś to montowalem, troche mi zeszlo, moze to dlatego ze ciemno się zrobilo
ale zauwazylem po zdjeciu tapicerki klapy ze na szybie, koło wycieraczki mam 2 pola lutownicze,wraz z kawalkami przewodów, ale maja one maks pol cm. Wygląda jak ogrzewanie tylnej szyby ale nigdzie nie znalazlem urwanych przewodow... Nie skladalem tego do konca na wypadek jakby cos jeszcze trzeba było naprawic, zepsulem sobie cos
?