Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Montaż ori kamery cofania+TV

Wszystko co dotyczy ogólnie układów elektrycznych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 AQD 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Screw » 27 wrz 2017, 21:56

Ja mam 4F0910468M ( 4ro kanalowy)

[ Dodano: 2017-09-27, 20:56 ]
Czy ster kamery różni się między 2g a 3g/3Gp?
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie
I cos bym pewnie jeszcze znalazl:)

bobie
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bobie » 12 lis 2017, 09:05

Koledzy, mam pytanie odnośnie podłączenia zasilania moduły kamery z bezpiecznika.
Mam A6 C6 Avant z 2007 (przed liftem).

Kupiłem zestaw wiązki od Q7 na Allegro (pasuje do A6). Mam tam kabelek z pinem do wpięcia w moduł/wtyczkę bezpieczników.

Wykminiłem, że to taka brązowa wtyczka w skrzynce bezpieczników, tam gdzie montuje się moduł kamery. Sęk w tym, że nie mam w ogóle na wyposażeniu tego modułu. Rozumiem, że muszę dokupić i dolutować główny "+" tej wtyczki do jakiegoś kabla ze stałym plusem.
Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć mi jak to najlepiej zrobić, żeby zbliżyć się do wersji jak w fabryce ?

Obrazek

Awatar użytkownika
stefank
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Stefan
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: stefank » 12 lis 2017, 10:29

Sterownik kamery podłączony jest pod "stały" plus. W obu gniazdach (czarnym i brązowym) jest "stały" plus więc jeżeli nie masz brązowego to możesz wykorzystać, jak masz, wolne miejsce w czarnym. Bezpiecznik 5A.
Chyba, że chcesz koniecznie jak ori, to wtedy faktycznie musisz dorzucić brązowe gniazdo i zasilić je tak jak napisałeś.

Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Screw » 13 lis 2017, 09:16

A ja odpowiem na pytanie które sam wcześniej zadałem :
Przy zmianie mmi z 2g na 3g lub 3GP nie trzeba zmieniać sterownika kamery. Z 3g do 3GP jest to w miarę logiczne ale nie spodziewałem się ze 2g ster w pełni obsłuży z jednostka 3GP.
Tuner TV który akurat w tym aucie był , musiał być oczywiście zmieniony na 3g .
Podłączenie z FBAS w 3G/3GP nie idzie już na zielona wtyczkę fakra a w niebieska wtyczka quadlocka ( 12 pinowa ) i trzeba fakre rozdzielić na plus i minus any zagrało.
Dodaje bo sam szukałem tych informacji wcześniej .
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 245KM

Post autor: Jorgos » 15 gru 2017, 10:50

Hey,
Nie chce zakladac nowego tematu, bo mam tylko 2 pytanka a propo kamery - nie będę montował ori kamery, bo zamontowałem moduł, który ma wejście na kamerę, wiec teraz tylko chcę zamontować nie orygianlną kamerę w blendę i stąd 2 pytania:
1) Czy da się kupić samą blendę, BEZ kamery? Cena 600 zł za blende z kamerą wydaje mi się dosc wysoka ;)
2) Czy w blendzie jest wystarczająco miejsca, zeby wsadzić kamerę, jeśli nie znajdę ori blendy? moja kamerka wygląda mniejwięcej tak: https://www.cool-mania.pl/data/product/ ... cfa361.jpg stwierdziłem, ze taka będzie najmniej sie rzucała w oczy jako nie oryginalna, zresztą docelowo i tak chcę zamontować 4 kamery (2 w lusterka i jedna w grill, jedna w klapę) żeby uzyskać znany z nowych aut "bird view"

I na koniec: Czy jest jakaś instrukcja demontażu blendy? Muszę demontować całą tapicerke klapy? mam Avanta

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: hmm?
Rocznik: 2021
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak
Kontakt:

Post autor: shaqal » 15 gru 2017, 23:34

Jorgos pisze:Hey,
Nie chce zakladac nowego tematu, bo mam tylko 2 pytanka a propo kamery - nie będę montował ori kamery, bo zamontowałem moduł, który ma wejście na kamerę, wiec teraz tylko chcę zamontować nie orygianlną kamerę w blendę i stąd 2 pytania:
1) Czy da się kupić samą blendę, BEZ kamery? Cena 600 zł za blende z kamerą wydaje mi się dosc wysoka ;)
2) Czy w blendzie jest wystarczająco miejsca, zeby wsadzić kamerę, jeśli nie znajdę ori blendy? moja kamerka wygląda mniejwięcej tak: https://www.cool-mania.pl/data/product/ ... cfa361.jpg stwierdziłem, ze taka będzie najmniej sie rzucała w oczy jako nie oryginalna, zresztą docelowo i tak chcę zamontować 4 kamery (2 w lusterka i jedna w grill, jedna w klapę) żeby uzyskać znany z nowych aut "bird view"

I na koniec: Czy jest jakaś instrukcja demontażu blendy? Muszę demontować całą tapicerke klapy? mam Avanta
Nowa blenda w aso kosztuje 308zł, szkoda czasu na używane.

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jorgos » 02 sty 2018, 13:41

Hey, zamówiłem blende w ASO, mam avanta, do niego wyszło 380zł, będzie w czwartek. Możecie mi podpowiedzieć jak zabrać się za demontaż? Będę to robił na dworze, więc wole wiedzieć od czego zacząć?

Podejrzewam, że moje kroki powinny wyglądać tak, że od środka odkręcam tapicerkę, tą co zasłania trójkąt i światła, i potem już powinno gładko pójśc :D

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: shaqal » 02 sty 2018, 22:26

Dlaczego tak drogo? Zamawiałem ostatnio w Gdańsku i płaciłem 308zł brutto.

Screw
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Screw » 03 sty 2018, 02:50

Jorgos pisze:Hey, zamówiłem blende w ASO, mam avanta, do niego wyszło 380zł, będzie w czwartek. Możecie mi podpowiedzieć jak zabrać się za demontaż? Będę to robił na dworze, więc wole wiedzieć od czego zacząć?

Podejrzewam, że moje kroki powinny wyglądać tak, że od środka odkręcam tapicerkę, tą co zasłania trójkąt i światła, i potem już powinno gładko pójśc :D
Dolna czesc tapicery musisz sciagnac/wypiac od spodu klapy. tego w kolo szyby nie musisz ruszac. Blenda ma sruby na 8mke albo 10tke od srodka (4 sruby) i mozesz tam dojsc tylko od srodka. Trzeba uwazac ze wtyczkami tez (zamek klapy).
Troche jest tych plastyczkow i srubek do poodkrecania aby sie tam dostac + lampki oswietlenia klapy dolne ale jak sobie wezmiesz wkretarke to sie tam w 15 min dostaniesz:)

Ja robilem to 30 minut nie wiedzac czego sie spodziewac i co dokladnie sciagnac.

Pozdro
Mody:
HBA
Lane assist
Klapa z pilota
Kodowania zegarow
VZE w trakcie

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jorgos » 03 sty 2018, 12:38

Nie wiem czemu tak drogo ;) Pisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy ;)

Dzieki Screw za rady ;) Wygląda na to ze da sie to zrobić pod domem ;) w ogóle zauwazylem ze w Audi mają manię gwiazdek zamiast zwyklych srub/imbusów...

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: shaqal » 04 sty 2018, 13:42

Jorgos pisze:Nie wiem czemu tak drogo ;) Pisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy ;)

Dzieki Screw za rady ;) Wygląda na to ze da sie to zrobić pod domem ;) w ogóle zauwazylem ze w Audi mają manię gwiazdek zamiast zwyklych srub/imbusów...
Wszystkie nowsze auta są na torxy ;)

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 07 sty 2018, 23:16

shaqal pisze:
Jorgos pisze:Nie wiem czemu tak drogo ;) Pisalem w necie do dwoch ASO i dali mi cene 376 (+ przesylka) to zdecydowalem sie wziac za 380 w salonie do którego moge sam podjechac w drodze do pracy ;)

Wszystkie nowsze auta są na torxy ;)

i niektóre rzeczy jeszcze na pięciokątne

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jorgos » 10 sty 2018, 23:32

Dziś to montowalem, troche mi zeszlo, moze to dlatego ze ciemno się zrobilo :) ale zauwazylem po zdjeciu tapicerki klapy ze na szybie, koło wycieraczki mam 2 pola lutownicze,wraz z kawalkami przewodów, ale maja one maks pol cm. Wygląda jak ogrzewanie tylnej szyby ale nigdzie nie znalazlem urwanych przewodow... Nie skladalem tego do konca na wypadek jakby cos jeszcze trzeba było naprawic, zepsulem sobie cos :)?

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 10 sty 2018, 23:43

nic nie zepsułeś. to wyjścia na czujnik zbicia szyby, do aut wyposażonych w org.alarm

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jorgos » 11 sty 2018, 09:09

OK, dzięki, udało mi się znaleźć zdjęcie tego :)

Obrazek

Dzięki za informację, to wieczorem wracam do składania ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja