Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[INNY] Audi a4 b5 2,4 v6 97r nie działa ASR-błedy w ABS-ie..

Wszystko co dotyczy ogólnie układów elektrycznych, nie przywiązane stricte do konkretnego modelu włącznie z innymi pojazdami.
ODPOWIEDZ
sajmon8526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[INNY] Audi a4 b5 2,4 v6 97r nie działa ASR-błedy w ABS-ie..

Post autor: sajmon8526 » 13 sty 2011, 22:19

Witam.W moim drugim samochodzie AUdi a4 b5 2.4 v6 97 r od początku tej zimy przestał działac ASR.Pamietam ze jeszcze na wiosne kiedy byly roztopy i łod ASR bardzo dobrze funkcjonował.Przez lato nie paliłem gumy ani nie zrywowałem bo wydałem soro kasy na nówki opony i mi było szkoda.Teraz ASR nie działa.Pojechałem do znajomego na komputer i w ABS-ach pokazało mi taki bład:
00-529-Brak sygnału o obrotach silnika
03-00-Brak sygnału
Sprawdzałem wtyczki kostki i wszystko było ok.Sprawdziłem rowniez przejscie na przewodach ze sterownika silnika do sterownika abs przy pompie.Piny 5 i 45 w ECU i 13 i 27 w ABS.Nie ma przerwy wiec wszystko ok z nimi.Podczas kiedy komputer był podlaczony sprawdzałem w ABS w bokach pomiarowych obroty silnika.Były takie same jak na zegarach w okolicy 745obr/min.Włącznik ASR tez sprawdziłem i działał.Co mogło sie nagle stac ze ASR przestał funkcjonowac.Kontrolka sie nie pali bo chyba nie ma zarowki albo sie spaliła ale tam jeszcze nie zaglądałem.W tamtym roku sie tez nie paliła ale asr działal.Mam pytanie o sterownik.Czy jest jeszcze jeden dodatkowy sterownik tylko ze pisze na nim ABS-ASR? Na allegro sprawdzałem i był sterownik takiej samej audi tylko ze pojemnosc 2,6 była.Ale to samo pewnie jest.Wiecie moze czy własnie taki sterownik u mnie bedzie gdzies zamontowany?musze zajrzec pod tunel srodkowy czy tam go nie ma.Wczesiej pisałem na innych forach i nikt nie odpisywał i nie potrafił mi pomóc.Wiec moze sprobuje u was panowie.Czytałem sporo na ten temat w waszych watkach ale nie znalazłem takiego problemu jak u mnie.Co moze byc przyczyna ze nie ma sygnału o obrotach silnika w ABS?prosze o pomoc.Dodam rowniez ze predkosciomierz i obrotomierz normlanie funkcjonuje a silnik poprawnie chodzi bez rzadbych zastrzezen.Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Szymon

Awatar użytkownika
bartosch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: bartosch » 13 sty 2011, 22:32

jak wciśniesz przycisk ASR to zapala się kontrolka? miałem kiedys scorpio to asr był podpięty linką do linki gazu i przepustnicy na silniku.

sajmon8526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sajmon8526 » 13 sty 2011, 22:36

witam nie nie zapala z tego wgledu ze najprawdopodobniej żarowka sie spaliła albo nie ma jej tam.Ale jak wczesniej dzialał ASR to i tak nie swieciła sie kontrolka znaczy ten trójkąt i jak właczalem zapłon to ez sie nie zapalała.Ale na wiosne jeszcze ASR działal.A teraz niestety nie.brakuje mi jzu pomysłów co jeszcze sprawdzic hmmm jak uwazasz?

[ Dodano: 2011-01-13, 22:39 ]
a jesli chodzi o cos przy silnce gazu to jak mam pod maska scianke grodziowa i linka od gazu przechodzi to jest przy niej jakis jakby silniczek albo mikrostyk czy cos takiego ale czy to ma związek z ASR? bo bład brak sygnału o obrotach silnika musi sie skąść wziąć:)pare rzeczy sprawdziłem co opisałem wyzej a co jeszcze to nie wiem juz.Licze na pomoc kolegów moze razem cos sie wymysli:)

Awatar użytkownika
bartosch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: bartosch » 13 sty 2011, 23:15

jesli masz gaz na lince a nie elektroniczny to napewno musisz szukac po lince, w scorpiaku miałem koło chłodnicy układ asr a tu może być całkowicie gdzie indziej. prześledź dokladnie całą linkę cokolwiek znajdziesz elektronicznego to to jest ASR.
Co do kontrolki to warto sprawdzić czy jest bo jesli swieci sie caly czas to znaczy uszkodzenie lub wylaczenie, a może być np przekaznik uwalony i cały czas jest wyłączony.

sajmon8526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sajmon8526 » 15 sty 2011, 22:36

witam kolegów.Przeszukałem wszystko co mogłoby byc związane z ASR i nie znalazłem nic podobnego.Ale jedna rzecz.W sciance grodziowej pod maska przechodzi linka od gazu i przy tej lince od gazu w sciance grodziowej jest jakies małe urzadzenie a do niego jest wtyczka podłaczona.OD czego to moze byc?Może którys z kolegów miał podobny problem z ASR-em?co po tym bledzie który wyzej napisałem mozna stwierdzic.nie wskazuje on dokładnie miejsca tylko moze naprowadzic np na czujnik.Ale tych czujników jest sporo.Kurcze nie wiem juz co sprawdzic:( chyba zostaje elektronik jak nic my nie wskuramy.

sajmon8526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sajmon8526 » 16 sty 2011, 18:22

własnie wracam z garazu i u mniew a4 b5 pod tylna kanapa nie ma sterownika ABS-ASR.:( moze to w nowszych modelach tam własnie jest juz niewiem.A moze to sterownik ABS-ASR jest razem z pompa od ABS?

sajmon8526
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sajmon8526 » 16 sty 2011, 19:46

Nic sie nie stało:)MAmy w domku i a6 i a4 b5.Wątek dotyczy a4 b5:)Teraz chociaz wiem ze nie ma innego sterownika.Ale co w takim razie skąd moge sie dowiedziec ze sterownik juz padł?Co oznacza ten brak sygnału?

[ Dodano: 2011-01-23, 15:04 ]
Cześć kolegom:)Chłopaki jak upewnic sie ze jest walniety u mnie sterownik ABS_ASR przy pompie?w silniku nie mam rzadnych błedów i własnie to dziwne bo jezeli bład w ABS-ach wystepuje to i w silniku by cos było prawda?Jak sie myle to poprawcie:)pozdro ;-)

[ Dodano: 2011-01-23, 15:05 ]
jak sprawdzic ta tzw. linie k?

[ Dodano: 2011-01-23, 15:13 ]
podono mozna zrobic test ASR vagiem czy to prawda?

[ Dodano: 2011-01-23, 15:18 ]
A czy jeżeli bym był pewny ze to sterownik to czy na forum ktos mogłby mi podac namiary na speca od tych sterowników:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl