A6C82019 Po zatankowaniu dalej pokazuje się reserwa.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
A6C82019 Po zatankowaniu dalej pokazuje się reserwa.
Witam wszystkich kolegów i koleżanki. Wczoraj doszło do takiej sytuacji, że jechałem do pracy i zaświeciła mi się rezerwa, ale wiedziałem, że dojadę na miejsce i tam zatankuję na swojej stacji należącej do BP. Gdy zajechałem pod dystrybutor paliwa pozostało na 10km. Zatankowalem pełny zbiornik i weszło 57 litrów. Kiedy po uregulowanie płatności w kasie wróciłem do auta i włączyłem zapłon zamiast zapytania na desce czy chce wyzerować licznik po zatankowaniu dalej świecił się komunikat Zatankuj. Niestety już nie miałem czasu się tym zajmować. Czy możecie mi doradzić co w takiej sytuacji zrobić. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam 
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
Re: A6C82019 Po zatankowaniu dalej pokazuje się reserwa.
Miałem to samo... Kolega podpiął komputer i zrobił jeśli dobrze kojarzę "adaptację wskaźnika poziomu paliwa" i ruszyło.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michal
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Re: A6C82019 Po zatankowaniu dalej pokazuje się reserwa.
Witam mam ten sam problem już od 100tys. Byłem z tym nawet w audi powiedzieli że czujnik wskazania paliwa jest uszkodzony, tylko że są dwa czujniki jeden jest przy pompie a drugi w drugiej części zbiornika, nadmienię że zbiornik jest przelewowy. Problem jest z tym że ten czujnik przy pompie czyli pływak mozna wymienic a tego drugiego nie można jest zintegrowany z bakiem. W audi zaproponowali wymianę baku za 15tys zł to ich wyśmiałem. Pojechałem do mojego mechanika ktory wyciągnął pompie z pływakiem ruszył jakieś węrzyki w baku i złożył spowroten i wszystko wróciło do normy. Czasami jeszcze zanika dystans do przejechania ale zawszę tankuje do pełna i nie robi się problem. U mnie rozwiązaniem jest tankowanie na full. I jak wspomniałem jeżdżę już tak od 100tys. Wspomne jedna rzecz jeśli wskaźnik pokazuje mniej niż 1/4 baku nie zalaczy się wypalanie filtra dpf, tak więc miejcie to na uwadze bo może wyniknąć drugi problem z dpfem..jak ktoś rozwiązał problem w inny sposób proszę o wskazówki. Nadmienię że szukałem rozwiązania na zagranicznych forach i w USA na ten problem z czujnikiem wskazania paliwa audi miało akcje naprawcza na a6 c8 z rocznika 2018-2020 a w Europie rado sobie sam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam