Składane lusterka A6 C7 - 2013
- patryk1491
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Składane lusterka A6 C7 - 2013
Cześć,goralukas pisze:Panowie
Z uwagi iż długi czas szukałem informacji na temat silniczka od składania lusterek w Audi A6 C7 2013 r, oraz dla osób które pomimo rozebrania jego , przesmarowania przekladni itd. potrzebują informacje na temat samego silniczka.
to jego oznaczenie to FC-280SB-16220
u mnie lusterko po rozebraniu na części pierwsze , przesmarowaniu przekładni , chodziła prawie idelanie. Ale dodatkowo już zamówiłem silniczek i go wymieniłem (pasuje).
Jeżeli ktoś się boi o spreżynę dociskową (ja użyłem klucza szwedzkiego , dwie opaski kablowe, następnie wbiłem jej zabezpieczenie)
Przy takiej operacji zaoszczędzimy od 150 do 350 PLN - tyle kosztują używane lusterka
ja kupiłem tutaj https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... 3010900907
Jeśli możesz, to powiedz mi proszę jak poradzić sobie z rozebraniem tego mechanizmu ze sprężyną? Jest tak cholernie twarda, że nie mogę tego niczym ruszyć. Jak najlepiej podejść i w którym miejscu? Jakich narzędzi użyć? Robić to na zamkniętym czy otwartym lusterku? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, wszyscy mechanicy/elektrycy rozkładają ręce.... Mi również zaczyna brakować cierpliwości

Ewentualnie, jeśli ktoś w okolicach Wrocławia byłby w stanie podjąć się rozebrania tego mechanizmu to byłoby świetnie.
generalnie moze troche chamsko to zrobiłem
ale....
ten plasik usunołem - uszkodziłem.
wtedy jest dostęp do wyjęcia tej blaszki (płaski srubokręt) i ją wysuwasz (uważaj bo spreżynwa wysokoczy do góry)
lusterko otwarte
pozniej montujesz wszystko jak napisałem.
aktualnie jezdze z moim lusterkiem od momentu powstania tego postu (bez tego plastiku) i jest super, nie ma żadnych problemów , nic nie wyskauje itd.
ale....
ten plasik usunołem - uszkodziłem.
wtedy jest dostęp do wyjęcia tej blaszki (płaski srubokręt) i ją wysuwasz (uważaj bo spreżynwa wysokoczy do góry)
lusterko otwarte
pozniej montujesz wszystko jak napisałem.
aktualnie jezdze z moim lusterkiem od momentu powstania tego postu (bez tego plastiku) i jest super, nie ma żadnych problemów , nic nie wyskauje itd.
- arczi95
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arkadiusz R
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
Cześć koledzy, ja również mam problem z moimi lusterkami, dodatkowo pojawiają się błędy zamka i ustawiania lustra lecz to wszystko działa, jedynie co nie działa to właśnie składane lusterka.
Rozebrałem je dzisiaj, podłączyłem na krótko silniczek pod 12V i ładnie składa i rozkłada zarówno lewe jak i prawe.
Podłączając miernik pod kostkę którą zasilany jest silnik składania lusterka jest ok 6v cały czas, a przy próbie złożenia/rozłożenia jest ok 13V mimo to przy próbie normalnego złożenia ich za pomocą samochodu w nic się nie dzieje. Ani drgną.
Może macie jakieś podpowiedzi, gdzie szukać przyczyny ?
Edit Po dłuższej zabawie lusterkami podłączając je "na krótko" (składanie i rozkładanie x razy) , lusterka zaczęły się normalnie składać i rozkładać. Jednak próbując następnego dnia rano rozłożyło się już tylko jedno, od strony kierowcy, od strony pasażera słychać jakby silnik próbował, nawet widać jak lusterko lekko drgnie, lecz nie chce się rozłożyć- wniosek raz działa raz nie.
Zamówiłem dwa silniczki, jak przyjdą i uda się je wymienić, dam znać jak to się zakończyło.
Rozebrałem je dzisiaj, podłączyłem na krótko silniczek pod 12V i ładnie składa i rozkłada zarówno lewe jak i prawe.
Podłączając miernik pod kostkę którą zasilany jest silnik składania lusterka jest ok 6v cały czas, a przy próbie złożenia/rozłożenia jest ok 13V mimo to przy próbie normalnego złożenia ich za pomocą samochodu w nic się nie dzieje. Ani drgną.
Kod: Zaznacz cały
01482 - Motors for Central Locking
006 - Short to Plus - Intermittent
02116 - Mirror Adjusting Motor
02117 - Motor for Mirror Folding
006 - Short to Plus - Intermittent
02117 - Motor for Mirror Folding
007 - Short to Ground - Intermittent
Edit Po dłuższej zabawie lusterkami podłączając je "na krótko" (składanie i rozkładanie x razy) , lusterka zaczęły się normalnie składać i rozkładać. Jednak próbując następnego dnia rano rozłożyło się już tylko jedno, od strony kierowcy, od strony pasażera słychać jakby silnik próbował, nawet widać jak lusterko lekko drgnie, lecz nie chce się rozłożyć- wniosek raz działa raz nie.
Zamówiłem dwa silniczki, jak przyjdą i uda się je wymienić, dam znać jak to się zakończyło.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2020, 11:54 przez arczi95, łącznie zmieniany 1 raz.
- acinr_PL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Manual
mczelej życzę powodzenia dobierać się do silniczka z lusterkiem założonym na aucie.
Trzeba je zdemontować a do tego trzeba demontować boczek drzwi dużo roboty z tym nie ma.
Pytanie do was panowie:
u mnie taka sytuacja, że prawe lusterko nie rozkłada się jak jest mróz tzn idzie kawałek i staje w połowie rozłożenia. Jak wyłącze zapłon (wtedy się złoży) i włączę zapłon i mu ręką pomogę to się rozkłada.
Jak jest cieplej nie ma tego problemu.
Wymieniać silniczek (już wsumie mam zamówiony z alie i będzie na dniach) czy rozebrać i wyczyścić przekładnie i dać nowego smaru - coś pomoże?
Trzeba je zdemontować a do tego trzeba demontować boczek drzwi dużo roboty z tym nie ma.
Pytanie do was panowie:
u mnie taka sytuacja, że prawe lusterko nie rozkłada się jak jest mróz tzn idzie kawałek i staje w połowie rozłożenia. Jak wyłącze zapłon (wtedy się złoży) i włączę zapłon i mu ręką pomogę to się rozkłada.
Jak jest cieplej nie ma tego problemu.
Wymieniać silniczek (już wsumie mam zamówiony z alie i będzie na dniach) czy rozebrać i wyczyścić przekładnie i dać nowego smaru - coś pomoże?
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
U mnie czasem nie rozkłada się prawe lusterko. Mam aktywne składanie lusterek po zamknięciu samochodu. Przy uruchamianiu silnika lusterko rusza po czym zatrzymuje się po kilkunastu stopniach skrętu. Gdy tak się stanie to składam je manualnie i ponownie rozkładam, wtedy idzie wszystko do końca. Kupiłem już nawet silniczek od skośnych i czekam na chwilę wolnego czasu (póki co kwarantanna z dziećmi
) żeby się za to zabrać. Serio trzeba rozmontować cały stelaż? Myślałem że po zdjęciu obudowy lusterka są się dostać do silniczka i mechanizmu (żeby go prześladować)... 

- arczi95
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Arkadiusz R
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
Silniczki z Chin są ok ale sam ślimak na wałku już nie. Nie pasuje do zębatki plastikowej w przekładni, przez co blokował się po założeniu plastikowej obudowy . Ja musiałem skrawać, piłować aby to dopasować, było z tym trochę roboty, u was koledzy wszystko pasowało bez problemu?? Może mi trafiły się z jakiejś wadliwej serii..
Spójrzcie na zdj. po lewej stronie Ori, a po prawej z Ali
![Obrazek]()
Ali
![Obrazek]()
Ori
![Obrazek]()
Po zamontowaniu nowych silniczków wszystkie błędy znikły, wszystko działa jak powinno.
Spójrzcie na zdj. po lewej stronie Ori, a po prawej z Ali
Ali
Ori
Po zamontowaniu nowych silniczków wszystkie błędy znikły, wszystko działa jak powinno.