Rozpoznawanie znaków drogowych - jak aktywować?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Sprawdzę ale na 99,9% mam wszystko to co potrzeba bo mam praktycznie wszystkie asysty dla kierowcy z wyjątkiem tego czytania znaków. Poczytałem trochę zagraniczne fora i wychodzi , że to jak zwykle przewaga pazerności nad techniką w wydaniu
audi
bo jest sporo ludzi którzy właśnie podają , że mają taką sytuację jak u mnie. Opisują ,że mają "85 , 8E ...itd" a czytania brak. Jak to opisał kolega watronik7 od nas z forum wszystko jest kwestią kodowania sterowników J852 (VCDS-85) , J851 (VCDS-8E) , J285 (VCDS-17) i z tym nie miałbym problemu. Problem dla mnie że trzeba mieć diag VCP lub ODIS do wgrania pliku ZDC i to jest dla mnie problem bo nie mam dostępu do takiego diaga. Nawiasem mówiąc musze spytać watronik7 skąd pobierał te pliki .zdc

Rozpoznawanie znakow to dodatkowa platna opcja w Audi, dlatego jesli jej nie wykupiles to nie masz, chyba ze odblokujesz.
Jesli masz ACC to masz zainstalowana kamere 85 i sterownik przetwarzania obrazu 8E.
Bez VCP tego nie uruchomisz, chyba ze zakupisz dedykowany interfejs ze strony Kufatec ale jego cena jest porownywalna z cena VCP, ponadto VCP ma wielorakie zastosowanie.
Pliki ZDC pobiera sie za pomoca Aktywatora poprzez zakladke Filemanagement. Aktywator to osobna aplikacja ktora instaluje sie wraz z VCP do jego aktywacji. W tej aplikacji jest opcja pobierania plikow ZDC. Pliki ZDC sa szyfrowane dla kazdego oryginalnego zarejestrowanego interfejsu VCP wiec po sciagnieciu nie beda dzialac z innymi kabelkami.
Ponadto potrzebujesz VCDS do adaptacji i kodowania. Niestety opisy kanalow adaptacyjnych i bitow w VCP sa tak ubogie ze trudno by bylo ogarnac temat majac tylko VCP aczkolwiek jest to tez mozliwe.
Jesli masz ACC to masz zainstalowana kamere 85 i sterownik przetwarzania obrazu 8E.
Bez VCP tego nie uruchomisz, chyba ze zakupisz dedykowany interfejs ze strony Kufatec ale jego cena jest porownywalna z cena VCP, ponadto VCP ma wielorakie zastosowanie.
Pliki ZDC pobiera sie za pomoca Aktywatora poprzez zakladke Filemanagement. Aktywator to osobna aplikacja ktora instaluje sie wraz z VCP do jego aktywacji. W tej aplikacji jest opcja pobierania plikow ZDC. Pliki ZDC sa szyfrowane dla kazdego oryginalnego zarejestrowanego interfejsu VCP wiec po sciagnieciu nie beda dzialac z innymi kabelkami.
Ponadto potrzebujesz VCDS do adaptacji i kodowania. Niestety opisy kanalow adaptacyjnych i bitow w VCP sa tak ubogie ze trudno by bylo ogarnac temat majac tylko VCP aczkolwiek jest to tez mozliwe.
A6 C6 --> A7 4G
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
ja wiem , że jej nie mamwatronik7 pisze:Rozpoznawanie znakow to dodatkowa platna opcja w Audi, dlatego jesli jej nie wykupiles to nie masz, chyba ze odblokujesz.

auto było kupione na wyprzedaży rocznika tzw. gotowiec ja go nie konfigurowałem.
Miałem w opisie wyposażenia auta "Pakiet systemów wspomagających kierowcę z Audi pre sense plus".
Dieler mówił mi , że w tym pakiecie mam wszystkie systemy wspomagania kierowcy i szczerze to zapomniałem się dopytać o to czytanie znaków bo widziałem że na navi wyświetlało mi ograniczenia prędkości. Po jakimś czasie zorientowałem sie , że znaki czytane są z map googla a nie z kamery i doszedłem do tego że audi przysępiło jak zwykle bo dając już taki pakiet to "dołożenie" a dokładnie odblokowanie opcji czytania znaków nic by ich nie kosztowało. Miałem już kilka audi i niestety poltyka tej firmy w sensie "zedrzeć na czym się tylko da" się nie zmieniła od lat.
dzisiaj temat został sprawdzony i mam wszystkie potrzebne komponenty więc temat tylko kodowania sterowników i najważniejsze wgranie pliku regionu czego nie zrobię bo nie mam kabla VCPwatronik7 pisze: Jesli masz ACC to masz zainstalowana kamere 85 i sterownik przetwarzania obrazu 8E.

Nie wiem jak w VAS ale w VCP nie mozna zgrac backupa sterownika. Mozna natomiast wgrac nowy frimware jako plik sgo/rtf/bin. Z tego powodu trzeba dokladnie upewnic sie co i jak zanim rozpoczniemy jakiekolwiek flashowanie czy wgrywanie plikow ZDC. Zanim rozgryzlem temat uwalilem sobie sterownik 8E poprzez flashowanie nieprawidlowym plikiem i musialem go wymieniac i kodowac od poczatku.
A6 C6 --> A7 4G
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazik
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
A u mnie dzisiaj zakodowane wszystko zgodnie z instrukcją, teoretycznie wszystko zaakceptowane, mozliwosc włączenia w mmi i jest wlaczone czytanie, na zegarach też można wybrac czytanie znaków. Jednak nie pokazuje znaków jest komunikat że jesteś po za obszarem użytkowania. W instrukcji napisane jest, w skrócie, na pustyni może nie działać 😁.
Na innym forum VW przeczytałem, że na początku były z tym problemy, ludzie czekali na aktualizację programu , przed aktualizacją, nie działało a jeden napisał że w Polsce nie działa a w Niemczech mu zadziałało. U mnie jest wygrane najnowszy Soft jak i mapa. Na mapie pokazuje ograniczenia ale tylko na wyświetlaczu tym chowanym.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to poprawić?
Na innym forum VW przeczytałem, że na początku były z tym problemy, ludzie czekali na aktualizację programu , przed aktualizacją, nie działało a jeden napisał że w Polsce nie działa a w Niemczech mu zadziałało. U mnie jest wygrane najnowszy Soft jak i mapa. Na mapie pokazuje ograniczenia ale tylko na wyświetlaczu tym chowanym.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to poprawić?