regulacja foteli, kodowanie kluczyów
- tomamar
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
regulacja foteli, kodowanie kluczyów
Na wstępie witam wszystkich. Jestem nowy na forum, i jestem nowym posiadaczem audi A6 C7 z 2014 roku. W swoim audi posiadam elektryczną regulację foteli, a fotel kierowcy ma 2 pozycje do pamięci ustawień. Jak zapisać ustawienia wiem, ale może mi ktoś wytłumaczyć jak przypisać ustawienia do kluczyka, tzn. jak ja otworzę swoim kluczykiem auto to automatycznie ustawią mi się fotele pod moje ustawienia. Dzięki za odpowiedzi.
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Zejdę do auta i popatrzę na ustawienia w MMI
[ Dodano: 2017-10-01, 22:07 ]
Ok, odwiedziłem auto
1) wejdź do MMI i do menu CAR. Tam wybierz lewy, dolny róg: "Systemy Car"
2) W kolejnym menu wybierz opcję "Ustawienia samochodu", pierwszą z lewej:
3) W następnym oknie "Siedzenia"
4) W następnym oknie są już pozycje odpowiadające za siedzenia. Tam wybierz np. "Siedzenie kierowcy"
5) W ustawieniach siedzenia kierowcy możesz mieć wiele opcji, ale interesuje nas: "kluczyk z pilotem"
6) i ta opcja ma dwa ustawienia: "Włącz" lub "Wyłącz". Aby pamięc działała - musisz mieć to ustawione na "Włącz".
![Obrazek]()

[ Dodano: 2017-10-01, 22:07 ]
Ok, odwiedziłem auto

1) wejdź do MMI i do menu CAR. Tam wybierz lewy, dolny róg: "Systemy Car"
2) W kolejnym menu wybierz opcję "Ustawienia samochodu", pierwszą z lewej:
3) W następnym oknie "Siedzenia"
4) W następnym oknie są już pozycje odpowiadające za siedzenia. Tam wybierz np. "Siedzenie kierowcy"
5) W ustawieniach siedzenia kierowcy możesz mieć wiele opcji, ale interesuje nas: "kluczyk z pilotem"
6) i ta opcja ma dwa ustawienia: "Włącz" lub "Wyłącz". Aby pamięc działała - musisz mieć to ustawione na "Włącz".
Ostatnio zmieniony 01 paź 2017, 23:09 przez damos, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomamar
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
Będe bardzo wdzięczny. A propo kodowania kluczyka, podobno da się otworzyć auto bez potrzeby wciskania przycisku otwierania na pilocie. Wystarczy mieć kluczyk przy sobie, podejść do samochodu i pociągnąć za klamke i powinien się otworzyć. Do tego trzeba jakoś specjalnie kodować kluczyk?.
[ Dodano: 2017-10-01, 23:11 ]
Wielkie dzięki. Jutro zobacze. Jeszcze nie poznałem wszysykich funkcji samochodu. Zakupiłem go w piątek, a instrukcje posiadam w języku niemieckim.
[ Dodano: 2017-10-01, 23:11 ]
Wielkie dzięki. Jutro zobacze. Jeszcze nie poznałem wszysykich funkcji samochodu. Zakupiłem go w piątek, a instrukcje posiadam w języku niemieckim.
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Paliwo: Benzyna
Nie. Wystarczy podejśc i dotknąć wewnętrznej strony klamki - gdzie jest metalowa okładzina, która robi za czujnik.tomamar pisze:Wystarczy mieć kluczyk przy sobie, podejść do samochodu i pociągnąć za klamke
Zamykasz wtedy dotykając "kwadracika" na klamce.
Wydaje mi się, ze nie. Musisz tylko mieć w aucie odpowiedni system (keyless go?). Możliwe, że to też da się włączyć/wyłączyć w MMI? Ale drugi raz już nie będę schodzić do autatomamar pisze:Do tego trzeba jakoś specjalnie kodować kluczyk?.

Ostatnio zmieniony 02 paź 2017, 16:04 przez damos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2002
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
Może coś pomogę...
Miałem taki sam problem w A4 B8...
Przyciskiem start stop dało się odpalić ale otwierać i zamykać auto tylko pilotem. Po podłączeniu kompa okazało się, że antena w drzwiach kierowcy ma przerwę. Po zdjęciu tapicerki drzwi zobaczyłem, że antena ma odpiętą wtyczkę. Podłączyłem wtyczkę, wykasowałem błędy i wszystko zaczęło działać prawidłowo. Należy zwrócić uwagę, że otworzyć możemy tylko te drzwi do których podchodzimy, również do klapy bagażnika.
W każdych drzwiach i w bagażniku jest antena, której zasięg wynosi około 60-80cm.
Na koniec dodam, że aby utrudnić uruchomienie (kradzież) auta na tzw. walizkę często właściciele decydują się na najprostszy patent czyli odpięcie obojętnie której anteny i wówczas system KEYLESS GO nie działa. I tu chyba poprzedni właściciel auta tak zrobił...
Miałem taki sam problem w A4 B8...
Przyciskiem start stop dało się odpalić ale otwierać i zamykać auto tylko pilotem. Po podłączeniu kompa okazało się, że antena w drzwiach kierowcy ma przerwę. Po zdjęciu tapicerki drzwi zobaczyłem, że antena ma odpiętą wtyczkę. Podłączyłem wtyczkę, wykasowałem błędy i wszystko zaczęło działać prawidłowo. Należy zwrócić uwagę, że otworzyć możemy tylko te drzwi do których podchodzimy, również do klapy bagażnika.
W każdych drzwiach i w bagażniku jest antena, której zasięg wynosi około 60-80cm.
Na koniec dodam, że aby utrudnić uruchomienie (kradzież) auta na tzw. walizkę często właściciele decydują się na najprostszy patent czyli odpięcie obojętnie której anteny i wówczas system KEYLESS GO nie działa. I tu chyba poprzedni właściciel auta tak zrobił...
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam. Czy wie ktoś może, czy da się obejść moduł pamieci fotela kierowcy ? Wymieniłem fotele z manualnych, elektr.lędźwia na elektryczne z S6, z pamięcią, której jednak nie założyłem miała tylko działać elektronika. Wszystko chodziło ok przez jakiś czas aż nagle fotel kierowcy przestał jeździć. Lędźwia działa, grzanie działa a ustawianie fotela nie. Dodam, że u pasażera wszystko lata aż miło. Zastanawiam się właśnie, czy na to też jest jakieś kodowanie, czy wywalić ten moduł i kupić wiązke ze sterowaniem bez pamięci, albo nic nie kupować i zrobić samemu obejscie ?
Ma ktoś może jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Piotr
Ma ktoś może jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Piotr
Gdanszczanin i Lechista z krwi i kości
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
obejścia żadnego nie zrobisz. musiałbyś zamontować kpl. wiązkę z fotela elektrycznego bez pamięci, silniczki też są inne (chyba) i panel obsługi w fotelu też do wymiany. prościej i szybciej byłoby to uruchomić (podpiąć moduł fotela pod sieć CAN - i samo podłączenie pod gateway-a powinno dać możliwość pełnej regulacji elektrycznej). jak nie podepniesz panelu obsługi w drzwiach kierowcy i "nie zdejmiesz CP z modułu" - regulacja powinna działać
R1200GS ADV LC
-
- Forum Audi A6 / A7
Boże. Dzięki, że w ogóle ktoś odpowiedział.
To jak myślisz. Jaka opcja byłaby najprostsza.
Generalnie, to nie zależy mi na pamięci, ale gdyby to miało pomóc to mogę założyć. Dodam też, że nie mam pojęcia o tych gatewayach, komponentach i generalnie elektronice.
Mógłbyś dac mi jakieś szczegóły jak to zrobić o ile wiesz ?
Myślałem też, żeby kupić wiązke od polskiego pasażera ale ludzie na Allegro sami też nie wiedzą co jest od czego.
Zastanawia mnie ale jedna rzecz. Ten fotel jeździł jak wpiąłem ten moduł. To co się stało że się zesrało?
To jak myślisz. Jaka opcja byłaby najprostsza.
Generalnie, to nie zależy mi na pamięci, ale gdyby to miało pomóc to mogę założyć. Dodam też, że nie mam pojęcia o tych gatewayach, komponentach i generalnie elektronice.
Mógłbyś dac mi jakieś szczegóły jak to zrobić o ile wiesz ?
Myślałem też, żeby kupić wiązke od polskiego pasażera ale ludzie na Allegro sami też nie wiedzą co jest od czego.
Zastanawia mnie ale jedna rzecz. Ten fotel jeździł jak wpiąłem ten moduł. To co się stało że się zesrało?

Gdanszczanin i Lechista z krwi i kości