Kodowanie akumulatora
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Pawel
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Kodowanie akumulatora
Witajcie czy mógłbym prosić o instrukcję jak zakodowac akumulator przez vcds? I ktorych numerów powinienem użyć?
![Obrazek]()
![Obrazek]()
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Re: Kodowanie akumulatora
Wszystko robi się w sterowniku [19] Can Gateway. Pojawi się okno, w którym po prawej stronie wybierasz "Adaptation - 10". Następnie w rozwijanej liście szukasz kanału "IDE03256-MAS04490-Battery adaptation-Size". W okienku "New value" szukasz pojemności akumulatora, którą zamontowałeś, czyli w Twoim przypadku jest to 105 Ah. Potem klikasz "Do it!", aby zatwierdzić. Pojawi się okno, czy na pewno chcesz zastąpić starą wartość nową. Oczywiście zgadzasz się. Następnie wyskoczy chyba kolejne okno informujące, że sterownik przyjął wartość i musi ponownie odczytać kanał. Nie zamykając okna adaptacji, możesz wybrać kolejny kanał, czyli "IDE03256-MAS03159-Battery adaptation-Manufacturer". Tutaj wskazujesz producenta akumulatora i z listy wybierasz "JCB". Nie VAO, bo według naklejki BEM, to JCB wyprodukowało ten akumulator. Na akumulatorze jest tylko naklejka Varty, ale ktoś inny produkował pod ich logiem
. Znów zatwierdzasz itd. Następnie wybierasz kanał "IDE03256-MAS00010-Battery adaptation-Serial number". W okienku "Stored value" będzie numer seryjny starego akumulatora, a jako "New value" wpisujesz kod z naklejki, czyli "111018I16J". Ponownie zatwierdzasz i wychodzisz z adaptacji. Możesz ponownie wejść w adaptację i posprawdzać, czy w tych trzech kanałach są zapisane nowe wartości.

-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki Mateusz jak zawsze niezawodny 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Staram się, jak mogę
.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Miałeś jakieś objawy, sygnalizacje itp z powodu słabego aku czy wymieniałeś zapobiegawczo? Mam 8letnie auto i tak się zastanawiam czy aku długo pożyje.
-
- Forum Audi A6 / A7
nowygosc. U mnie akumulator ma 10lat prawdopodobnie nie był wymieniany od nowości. Potrafi się rozładować np podczas pracy przy nim gdzie samochód musi miec włączony zapłon. Ok 2 godziny na włączonym zapłonie i wyskakuje kontrolka że słaby akumulator. Podczas normalnego użytkowania samochodu nie ma z nim problemu. A kodowanie chciałem sprawdzić czy aby napewno jest zakodowany ten akumulator co jest w samochodzie. Ale prawdopodnobnie przed zima będę musiał zmienić na nowy.