DAB w A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2016
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: DAB w A6 C7
@shaqal antena + przewody - 600zł, jednostka mmi 1000-1500zł (używana), usunięcie ochorny komponentu ~500zł, montaż - samodzielny. Czy moje wyliczenia są błędne? Czy o jakiś kosztach nie jestem jeszcze świadomy?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Jednostki z DAB z tego co widze są na allegro za 2-3 tysiące. Aktywacja funkcji lub odnowienie licencji w MIB 500-800zł, CP 300-500zł, antena kilkaset złotych.
-
- Forum Audi A6 / A7
@shaqal masz racje. Czy ktoś mógłby potwierdzić czy radio cyfrowe w a6 wspiera DAB+, czy tylko DAB?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Kontakt:
powiedz nam tylko kolego - do jakiego szczęścia potrzebny Ci DAB w Twoim wozie 

R1200GS ADV LC
-
- Forum Audi A6 / A7
Zastanawiam się nad taką zmianę ze względu na lepszą jakość dźwięku.
Jednak otrzymałem informację od jednego ze sprzedawców oferujących interesującą mnie jednostkę, że w przypadku retrofit nie da się opłacić, odblokować myAudi i traffic.
W takim przypadku posiadanie wbudowanej nawigacji w auci w moim przypadku nie ma najmniejszego sensu.
Jednak otrzymałem informację od jednego ze sprzedawców oferujących interesującą mnie jednostkę, że w przypadku retrofit nie da się opłacić, odblokować myAudi i traffic.
W takim przypadku posiadanie wbudowanej nawigacji w auci w moim przypadku nie ma najmniejszego sensu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Na razie DAB działa marnie w Polsce, mało stacji, jeśli już złapiesz to tylko pokroju jedynka, łatwiej wybrać radio internetowe niż DAB.yelonek pisze: ↑17 gru 2020, 18:11Zastanawiam się nad taką zmianę ze względu na lepszą jakość dźwięku.
Dlatego pisałem już wcześniej, że łatwiej i taniej będzie dołożyć oddzielny tuner niż wymieniać jednostkę MIB.
-
- Forum Audi A6 / A7
Mniej więcej rok temu miałem okazję odbyć jazdę próbną pasatem i superbem, bardzo mi się wtedy spodobały kafelki (grafika) stacji radiowych. Byłem przekonany, że to dzięki odbiornikowi DAB oraz, że działa to dobrze i jest to prawdopodobnie standard w radiach w nowszych samochodach. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując auto z 2017, powiedzmy klasy premium (nie lubię tego określenia) nie będzie tam odbiornika DAB. Kompletnie pominąłem ten szczegół podczas poszukiwań auta, prawdopodobnie i tak by nie wpłynął na decyzję zakupu, jednak teraz jestem zdumiony, że jest to tak problematyczny temat.
Na ten moment porzucam pomysł wymiany mmi.
Na ten moment porzucam pomysł wymiany mmi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Jeszcze długo będzie radio FM w Polsce, więc nie rzucałbym się tak na DAB. Jakość dźwięku jest lepsza, bo to przesył cyfrowy o lepszym bitracie, a nie analogowy jak przy FM. Niestety problem jest nadal z zasięgiem (mała moc nadawcza nadajników) oraz brakiem wielu stacji.
Stacje radiowe jako kafelki, to nie zasługa DABa
.
Dodano po 4 minutach 42 sekundach:
Szybciej telewizja naziemna przejdzie na nowy standard nadawania niż zniknie FM. W sumie za niecałe 1.5 roku niektóre telewizory już zamilkną
.
Stacje radiowe jako kafelki, to nie zasługa DABa

Dodano po 4 minutach 42 sekundach:
Szybciej telewizja naziemna przejdzie na nowy standard nadawania niż zniknie FM. W sumie za niecałe 1.5 roku niektóre telewizory już zamilkną

- chaosman
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Wydaje mi się że nie niestety nie. Nie jestem pewny jak z TV, ale DVD nie działa na pewno. Mam fabryczne radio z DAB i DVD próbowałem włączyć modułem ODBeleven. Niestety bez efektu

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Alex
- Rocznik: 2015
Tego nie ma w stdt. Przy personalizacji nowego auta można to domòwić.yelonek pisze: ↑17 gru 2020, 22:54Nawet przez myśl mi nie przeszło, że kupując auto z 2017, powiedzmy klasy premium (nie lubię tego określenia) nie będzie tam odbiornika DAB. Kompletnie pominąłem ten szczegół podczas poszukiwań auta, prawdopodobnie i tak by nie wpłynął na decyzję zakupu, jednak teraz jestem zdumiony, że jest to tak problematyczny temat.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Mam u siebie fabryczny DAB, działa to co najwyżej ok, jak koledzy wcześniej napisali zasięg stacji radiowych DAB jest bardzo słaby. To też w okolicach w których mieszkam, tj. Lubin, jedyna stacja, którą jestem w stanie odbierać, bez "zakłóceń" to dzięki niedawno odpalonym na moich terenach nadajnikom DAB+ radia Wrocław. Przez pewien moment myślałem, że to wina mojej audi i odbiornika DAB, że nie jestem w stanie odbierać cyfrowych stacji radiowych oprócz. Ale jak się okazało w najnowszej Q3, która ten moduł posiadała działanie było wręcz identyczne.. Czyli prawie brak jakikolwiek stacji w moim regionie. Oczywiście sytuacja zmienia, się kiedy mieszkasz w większym mieście, ale nie jest to moim zdaniem warte wydawania takiej ilości pieniędzy na ten moduł.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 150KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Witam w 3miescie w DAB jest bardzo dużo stacji.
Posiadam a6c7 lift i brakuje mi DAB+ między fm a dab jest duża różnica, posiadam Bose a miałem teraz na 7 dni audi q3 nowe i tam było DAB i różnica dla ucha ogromna teraz mi brakuje DAB u siebie.
Moge u siebie przez bluetooth słuchać z telefonu(brakuje przełaczania stacji), albo radia internetowe jak telefon jako ruter ale minus bo esemesy zapisuja się w samochodzie a nie ma w telefonie ich potem.
Posiadam a6c7 lift i brakuje mi DAB+ między fm a dab jest duża różnica, posiadam Bose a miałem teraz na 7 dni audi q3 nowe i tam było DAB i różnica dla ucha ogromna teraz mi brakuje DAB u siebie.
Moge u siebie przez bluetooth słuchać z telefonu(brakuje przełaczania stacji), albo radia internetowe jak telefon jako ruter ale minus bo esemesy zapisuja się w samochodzie a nie ma w telefonie ich potem.