Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujnik dogrzewania/ ogrzewania webasto

Elektryka
ODPOWIEDZ
Pawlo1276
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Pawel
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Hatchback
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Czujnik dogrzewania/ ogrzewania webasto

Post autor: Pawlo1276 » 17 paź 2022, 13:28

Witam wszytkich grupowiczów. 👋 Dzisiaj skanowalem swój samochód za pomocą vcds i pojawił się blad od czujnika temperatury ogrzewania/ dogrzewania postojowego.
Czy ktoś już miał problem z tym czujnikiem? Szukałem na Internecie gdzie w programie vcds sprawdzić webasto i jego temperaturę. Chyba znalazłem ale nie jestem pewien czy to doklandie to. Jeśli tak to temperatura w 3 kolumnie wydaje się być zbyt wysoka. zrobiłem 2 pomiary. Jeden na zimnym silniku drogi na rozgrzanym. Do postu dołączę zdjęcia błędu jak i pomiarów. Dodam ze rano gdy wlaczam ogrzewanie postojowe z pilota
Niby wszytko działa ale strasznie daje ropą. dość intensywnie czuć zapach ropy gdy się stoi obok samochodu. Wieczorem spróbuje jeszcze czy słychać jak załącza się piec. Nie jestem pewien ale rano nie słyszałem jakby załączył się piec. Zawsze było słychać takie (cykanie) jakby podawał cały czas iskrę. Czy na podstawie tych błędów i pomiarow można stwierdzić że prawdopodobnie czujnik będzie do wymiany? Jesli tak to byłby ktoś w stanie podać jaki czujnik będzie pasował do mojego samochodu razem że schematem wymiany jego?
Numer vin: WAUZZZ4G7CN073556

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pawlo1276
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Czujnik dogrzewania/ ogrzewania webasto

Post autor: Pawlo1276 » 17 paź 2022, 19:39

Po paru testach wychodzi na to że czujnik dogrzewania postojowego jest do wymiany. Jeżeli ustawie temperatura większa niż na zewnatrz np 25° I włączę webasto z pilota to po kilku sekundach wyłącza się. Zaś jeżeli ustawie mniejsza niż temperatura na zewnątrz to załącza się "wentylowanie kabiny" czy ktoś mógłby mi podać numer oryginalny numer czesci tego czujnika i gdzie go powinienem szukać?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 23 paź 2022, 00:11

Czujnik nie ma numeru, bo sam piec webasto jest sprzedawany jako całość, a on jest jego częścią. Musiałbyś poszukać jakiegoś używanego pieca albo oddać auto do warsztatu, który zajmuje się webasto.

Pawlo1276
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pawlo1276 » 23 paź 2022, 16:52

Czujnik ma numer lecz jest trudno dostępny. Żeby się do niego dostać należy zdemontować webasto. Można to zrobić odkrecajac prawe nadkole ale dostęp jest troche utrudniony ale nie tak bardzo lub zdemontować przedni zderzak , prawa lampę i nadkole prawe wtedy wszytko jest ładnie widoczne i dostęp łatwy. Jak już mamy webasto na stole należy odkręcić czarna osłonę obudowy webasto. Są 2 osłony należy zdemontować ta z której wychodzą 2 węże gumowe. Pod ta osłona znajduje się czujnik temperatury ogrzewania i dogrzewania postojowego łącznie 2 czujniki ktore sa połączone z kostka 14pinowa. 7 i 8 pin odpowiada za te czujniki A na okablowaniu od tych czujników znajduje się tasiemka z numerem czujnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sugerowalem sie ta instrukcja. ja webasto demontowalem pierwszy raz także myślę że każdy da sobie radę z tą instrukcja. Wiadomo montaz w odwrotnej kolejności. Różnica jest taka że bez demontażu zderzaka i lampy nie jesteśmy w stanie iść za instrukcja krok w krok i trzeba trochę po swojemu zrobić dlatego też płyn chłodniczy zleciał cały. I podtrzeba pozniej odpowietrzac uklad chlodniczy. A według instrukcji płyn chłodniczy powinien zlecić tylko z webasto. Jest to możliwe lecz trzeba zdemontować zderzak i lampę. Coś za coś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl