Riker74 pisze: ↑20 cze 2020, 16:46
Witam ponownie.
Pojechałem do kolegi dziś który ma profesjonalny program diagnostyczny. Wychodzi na to że to awaria napinacza czy też układu pasa po stronie kierowcy. Błąd jest stały i nie można go wykasować.
Co ważne żadnych innych błędów w silniku i skrzyni nie było..jakiś od PDC ale się usunął.
Co do pre sense u mnie nie mozna tego włączyć czy wyłączyć .To jest układ w wersji basic na stale z autem zespolony.
Nie wiem co oznacza dokładnie uszkodzony sterownik...Być może tam nie ma jakiegoś styku? a może cały element do wymiany? Jak to się rozbiera? mam na myśli te boczki osłonowe

Pozdrawiam.
p.s.przewód VCDS trzeba tez aktualizować?
Nie przesadzaj - kabla VCDS /OBDII/ nie musisz "aktualizować". A właśnie u mnie alarm PreSens wyskakiwał przy niesprawnym PDC /dwa czujniki od asystenta parkowania były założone nowe zamienniki od VW i dopiero powrót do starych, oryginalnych "ożywił" PDC i alarm/kontrolka o PreSens sam zniknął/. Zdejm osłony pasa - tapicerkę od strony kierowcy i sprawdź wtyczkę od sterownika. Być może nie do końca była wpięta /do zatrzasku/ i się wysunęła zwyczajnie. Wątpliwe aby sam z siebie sterownik się uszkodził skoro nie było żadnego crasha/wypadku/ostrego hamowania, etc. aczkolwiek to tylko elektronika. Boczki - osłony rozbierasz zwyczajnie czyli "po chamsku" tj. zaczynasz od górnej części z tapicerki podważając plastikową gładką małą łapką lub mocniej palcami najpierw z jednej strony potem z drugiej. Siedzi ona na zatrzaskach. Kiedy będziesz miał już ją wypiętą u dołu poruszaj lekko na boki i pociągnij w dół - powinna wysunąć się z podsufitki, potem w podobny siłowy sposób odepnij dolną plastikową - siedzi on na kilku zatrzaskach zarówno w poziomie jak i w pionie (u dołu przy progu chyba są ze cztery, część z nich zazwyczaj zostaje w karoserii i później trzeba je wyciągać cienkimi szczypcami uważają aby nie połamać lub łamiąc wstawiając następnie nowe. Następnie odkręć plastikowy kanał powietrza nadmuchu (jak jest) i ujrzysz swój "obiekt pożądania" a zwłaszcza złącz/wtyczki do sterownika i napinacza pirotechnicznego (jeśli jest takowy). Do wymiany sterownika trza wyjąć niestety cały zespół napinacza z pasem i elektroniką. Masz tam solidną śrubę "torx/imbus" u dołu i mniejszą u góry zespołu a następnie trochę kombinacji jak wyjąć cały zespół z ciasnej zabudowy - przy odrobinie wprawy prawie sam potrafi wysunąć się

a potem montaż w odwrotnej kolejności uważając na ustawienie mechanicznego regulatora pasa i kabelka od czujnika reg. dyszy nawiewu u góry przed zapięciem/założeniem ostatniej górnej osłony tapicerki. Powodzenia.