![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Adaptive light: awaria systemu
-
- Forum Audi A6 / A7
Adaptive light: awaria systemu
Witam, dzisiaj rano na wyswietlaczu pojawil mi sie komunikat: adaptive light: awaria systemu. Czy ktos z Was mial podobny przypadek ? Czy ktos wie czym ta usterka moze byc spowodowana i w jaki sposob mozna ja usunac ? Czy niezbedna jest wizyta w ASO ? Nie wiem czy to ma znaczenie ale wczesniej taka informacja sie nie pojawiala poza informacja o braku plynu do spryskiwaczy. Usterka ta dotyczy audi a6 c7 rok 2011 s-line 3.0 tdi. Z gory wlk dzieki za informacje ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
luki224, błąd dotyczy silniczka doświetlania zakrętów, chodzi o skrętne ksenony.
Poczytaj ten temat, co prawda dotyczy C6, ale myślę że będzie Ci pomocny viewtopic.php?t=42556
Poczytaj ten temat, co prawda dotyczy C6, ale myślę że będzie Ci pomocny viewtopic.php?t=42556
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wracajac do tematu...zauwazylem tez ze po uruchomieniu silnika swiatla ustawiaja sie odpowiednio w pionie-nastepuje samoregulacja. Dziala tez automatyczna zmiana swiatel z drogowych na mijania gdy z naprzeciwka nadjezdza samochod. Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze strumien swiatla skreca w prawo lub w lewo podczas krecenia kierownice (moze to zludzenie ale tak jest podczas zblizania sie do samochodu np w korku i obracaniu kierownica w prawo lub w lewo).
Jezeli ktos z Was mial podobny przypadek prosze o info czy jedynym rozwiazaniem jest wizyta w ASO czy mozna ten problem rozwiazac w inny sposob-ewentualnie w jaki.
Czy podlaczajac sie do komputera system wykaze w 100% czym ta usterka jest spowodowana ?
Pozdrawiam
Jezeli ktos z Was mial podobny przypadek prosze o info czy jedynym rozwiazaniem jest wizyta w ASO czy mozna ten problem rozwiazac w inny sposob-ewentualnie w jaki.
Czy podlaczajac sie do komputera system wykaze w 100% czym ta usterka jest spowodowana ?
Pozdrawiam
luki224, tak jak Ci Robert podpowiedział... tamten temat dotyczy C6, ale zmagaliśmy się z tymi samymi problemami (ja również). Sprawdź błędy. Jak najbardziej może być zapisany błąd i może dotyczyć albo silniczka (motor), albo modułu skrętu, albo czujników na wahaczach... do sprawdzenia, a potem dalsze rady... chyba, że wóz na gwarancji, to ASO i niech wymieniają lampę (w przypadku silniczka), moduł lub czujnik/i... 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie, kontynuujac temat adaptive light chcialbym podzielic sie z Wami kilkoma spostrzezeniami: bedac na stacji diagnostycznej elektryk podlaczyl komputer do auta wczesniej zmieniajac polozenie wlacznika swiatel z pozycji auto na pozycje swiatel mijania. Komputer nie pokazal zadnego bledu - wczesniej w drodze do elektryka blad byl widoczny. Co zauwazylem: po wyjechaniu ze stacji wyswietlacz nie pokazywal bledu w pozycji swiatel mijania-jak przelaczylem na pozycje auto blad sie pokazal: adaptive light: awaria systemu. Zauwazylem tez, ze gdy wsiadam do auta gdy na zewnatrz jest jasno, a przelacznik swiatel ustawiony jest na auto: blad adaptive light: awaria systemu nie wyskakuje. Pojawia sie dopiero gdy jest ciemno na zewnatrz.
Czy powyzszy opis moze wskazywac jednoznacznie na uszkodzenie danej czesci systemu adaptive light ? Jak nalezy postapic w tym przypadku ? Z gory dzieki za kazda informacje.
Czy powyzszy opis moze wskazywac jednoznacznie na uszkodzenie danej czesci systemu adaptive light ? Jak nalezy postapic w tym przypadku ? Z gory dzieki za kazda informacje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
- lyngso
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.5 TDI R5
- Skrzynia: S-tronic
Witamluki224 pisze:Witam ponownie, kontynuujac temat adaptive light chcialbym podzielic sie z Wami kilkoma spostrzezeniami: bedac na stacji diagnostycznej elektryk podlaczyl komputer do auta wczesniej zmieniajac polozenie wlacznika swiatel z pozycji auto na pozycje swiatel mijania. Komputer nie pokazal zadnego bledu - wczesniej w drodze do elektryka blad byl widoczny. Co zauwazylem: po wyjechaniu ze stacji wyswietlacz nie pokazywal bledu w pozycji swiatel mijania-jak przelaczylem na pozycje auto blad sie pokazal: adaptive light: awaria systemu. Zauwazylem tez, ze gdy wsiadam do auta gdy na zewnatrz jest jasno, a przelacznik swiatel ustawiony jest na auto: blad adaptive light: awaria systemu nie wyskakuje. Pojawia sie dopiero gdy jest ciemno na zewnatrz.
Ostatnio byłem w serwisie na przeglądzie i miałem rozmowę z doradcą na temat błędów wyświetlanych przez komputer w Audi A6 C7. Jeden dotyczył Twojego przypadku kolego. Jeśli masz statyczne doświetlanie zakrętów, to masz spaloną żarówkę. Tak mi powiedział doradca w serwisie. Ponieważ doświetlanie nie działa za dnia więc system nie sprawdza stanu oświetlenia stąd nie masz tego komunikatu w dzień. W nocy system się uaktywnia stąd komunikat.
Jeśli masz taki system w aucie, to twoja reakcja jest zgodna z oczekiwaniami Audi

Pozdrov
- lyngso
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.5 TDI R5
- Skrzynia: S-tronic
Witam
Co do tego sprawdzania żarówek, to mój błąd, bo nie dopisałem, że "...myślę, że komputer nie sprawdza żarówek gdy są nie aktywne...."
W tej kwestii mogę się mylić i pewnie tak jest.
Natomiast co do błędu to taką informację dostałem w serwisie, że jak spali się żarówka doświetlania statycznego zakrętów to wychodzi jako awaria adaptacyjnego oświetlenia.
Pozdrov
Co do tego sprawdzania żarówek, to mój błąd, bo nie dopisałem, że "...myślę, że komputer nie sprawdza żarówek gdy są nie aktywne...."
W tej kwestii mogę się mylić i pewnie tak jest.
Natomiast co do błędu to taką informację dostałem w serwisie, że jak spali się żarówka doświetlania statycznego zakrętów to wychodzi jako awaria adaptacyjnego oświetlenia.
Pozdrov