Witam.
Niedawno padł mi sterownik skrzyni biegów objawiało się to tym że po przełączeniu w pozycję "P" skrzynia blokowała się. Po awaryjnym odblokowaniu skrzyni można było jechać dalej. Jeźdżiłem tak z tydzień i nagle nie mogę wyjąć kluczyka ze stacyjki. Myślałem że jest to wina sterownika. Po naprawieniu sterownika kluczyka dalej się blokuje w stacyjce. Cały czas wyjmuję kluczyk awaryjnie - dodatkowo nie mogę zamknąć auta z pilota (otwiera się z pilota).
Może ktoś podrzuci gdzie szukać przyczyny.
Zablokowany kluczyk w stacyjce
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
1. Wyłączamy zapłon nie wyjmując kluczyka tak aby było można ruszyć kierownicą
2. Zdejmuje osłonę pod nogami kierowcy klucz nasadowy 8 i widzimy puszkę od blokady kierownicy z trzema kabelkami dwa plusy i jedna masa
3. Wyjmujemy pin z kostki lub obcinamy kabel po prawej stronie izolując go żeby nie zrobił zwarcia
4. Po tym zabiegu mamy odłączoną blokadę kierownicy i może użytkować autko w warsztacie koszt naprawy blokady zaczyna się od 400 zł w górę
![Obrazek]()
2. Zdejmuje osłonę pod nogami kierowcy klucz nasadowy 8 i widzimy puszkę od blokady kierownicy z trzema kabelkami dwa plusy i jedna masa
3. Wyjmujemy pin z kostki lub obcinamy kabel po prawej stronie izolując go żeby nie zrobił zwarcia
4. Po tym zabiegu mamy odłączoną blokadę kierownicy i może użytkować autko w warsztacie koszt naprawy blokady zaczyna się od 400 zł w górę
Super jutro z samego rana biorę się za robotę. Dziękuję bardzo za podpowiedź, dam znać czy się udało naprawić.
[ Dodano: 2020-03-23, 15:48 ]
Niestety nie pomogło. Ale zauważyłem że mam rozładowany akumulator trzy razy po kolei zapaliłam auto a już za czwartym razem nie odpalił. Gdzieś na forum czytałem że to też może być przyczyna zablokowania Kulczyka. Jestem w trakcie ładowania akumulatora - dam znać czy pomogło.
[ Dodano: 2020-03-25, 19:36 ]
Nie stety na ładowanie akumulatora nie przyniosło skutku. Kluczyk w dalszym ciągu blokuje się w stacyjce.
Może ktoś ma jakiś inny pomysł???
[ Dodano: 2020-03-23, 15:48 ]
Niestety nie pomogło. Ale zauważyłem że mam rozładowany akumulator trzy razy po kolei zapaliłam auto a już za czwartym razem nie odpalił. Gdzieś na forum czytałem że to też może być przyczyna zablokowania Kulczyka. Jestem w trakcie ładowania akumulatora - dam znać czy pomogło.
[ Dodano: 2020-03-25, 19:36 ]
Nie stety na ładowanie akumulatora nie przyniosło skutku. Kluczyk w dalszym ciągu blokuje się w stacyjce.
Może ktoś ma jakiś inny pomysł???