[A6 C6] Wymiana żarówki H7
- Masta
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Mam takie pytanko odnośnie żarników bi ksenonowych.
Zajechałem do sklepu i zapytałem kolesia ile takie żarniki kosztują... Powiedział że 400zł jedna sztuka :shock: czy to jest normalna cena czy jakaś z kosmosu?
Spojrzał na lampy i mówi że trzeba lustra czyścić bo zmiana żarnika nie pomoże :-? ... jakiś nie za bardzo z niego znawca.
Gdzie można taniej kupić takie żarniki ?
Edit
możne tu ?
http://allegro.onet.pl/item1112388210_o ... a_35w.html
oryginały??
Zajechałem do sklepu i zapytałem kolesia ile takie żarniki kosztują... Powiedział że 400zł jedna sztuka :shock: czy to jest normalna cena czy jakaś z kosmosu?
Spojrzał na lampy i mówi że trzeba lustra czyścić bo zmiana żarnika nie pomoże :-? ... jakiś nie za bardzo z niego znawca.
Gdzie można taniej kupić takie żarniki ?
Edit
możne tu ?
http://allegro.onet.pl/item1112388210_o ... a_35w.html
oryginały??
Jest - Volvo C70 II 2.5T
Witam,
spaliła mi się prawa żarówka postojowa, z tego co czytam to tylko ASO sobie z tym poradzi
na razie nie mam czasu, żeby spędzic pół dnia w ASO na wymianę żaróki. Czy można jakoś wyłączyć ten komunikat w FIS'ie o spalonej żarówce :?: Bawiłem się trochę wczoraj VCDS'em i po ponownym uruchomieniu samochodu błąd się ciągle pojawia...
spaliła mi się prawa żarówka postojowa, z tego co czytam to tylko ASO sobie z tym poradzi

Masta pisze:Odpowie ktoś na wcześniej zadane pytanie?
Dziś wymieniłem żarówkę od strony pasażera, rzeczywiście troszeczkę trzeba się pomęczyć, ale przy trochę wiedzy nic trudnego. Tak więc zaczynając trzeba zacząć od:
1. Odpiąć dwie zapinki(takie metalowe)od filtra
2. następnie ściągnąć górną pokrywę filtra, wyciągnąć filtr, a druga dolna część filtra jest na zaczepach z gumy(jeden z boku , drugi od spodu), które trzeba zruszyć do możliwości dojścia do pokrywy zakrywające dojście do żarówek.
3. ÂŚciągnięcie pokrywy jest dość łatwe, ale jak wcześniej jest opisywane można połamać zaczepy( mnie to się udało mimo dużej ostrożności, myślę, że to jest nie dopracowanie ze strony audi skoro wielu z nas ma z tym problemy) Je zeli ktoś chce bardziej poznać budowę zaczepu to proszę spojrzeć na drugą stronę lampy od strony kierowcy, ta obudowa założona jet odwrotnie jak od strony pasażera więc będzie wiadomo jak to działa.
4. Po ściągnięciu obudowy mamy dostęp( jako-taki) do żarówek. Jeszcze tylko odpinamy typowy zaczep do żarówek i wymiana.
5. A potem tak samo tylko w drugą stronę, oj będą problemy, szczególnie z założeniem pokrywy filtra. Po kilku próbach na pewno dacie radę.( Uwaga:końcówka harmonijki filtra musi wejść między takie małe wystające plastiki. Najlepiej przyjrzeć się na początku rozbierania jak jest zamontowana)
Tyle w temacie z mojej strony.
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C6] Wymiana żarówki prawy przód
Może się przyda:
Demontaż filtra powietrza w celu dostania się do żarówek lampy przedniej pd prawej strony w audi C6 z silnikiem 3tdi.
Trzeba odkręcić te dwie śrubki to pomoże w demontażu:
![Obrazek]()
Odpiąć klipsy są po dwa. Dwa na wierzchu i dwa od spodu i poluzuj obejme:
![Obrazek]()
Zdejmij tą plastikową charmonijke, użyj siły i sprytu
![Obrazek]()
Element zaznaczony na zielone wyjdzie po odpięciu klipsów 2szt i tej obejmy to ulatwi wyjęcie obudowy filtru powietrza.
![Obrazek]()
Tutaj już wyjęty. Czerwone strzałki : wykręć dwie śrubki. Zielone strzałki: tam znajdują się mniej więcej klipsy obudowy.
![Obrazek]()
Zdeimnij obudowe. Potrzeba trochę siły. Po zdjęciu pozostanie plastikowa podstawa. Ją też trzeba wyjąć. Ja szarpnąłem i wyszła możliwe że była już demontowana. Po jej zdjęciu będziesz miał doskonały dostęp do lampy. Dostępu do żarówek chroni plastikowa zaślepka łatwo ją połamać (ja połamałem
. Dalej to już tak jak w polonezie dwa druciki zabezpieczające i żarówka twoja. ÂŻarówka od świateł mijania jest łatwo dostępna natomiast od świateł drogowych już nie trzeba mieć małą dłoń żeby tam pomieszać.
![Obrazek]()
Z lewej strony trzeba zdemontować zbiorniczek wspomagania zbiorniczek wyrównawczy i też mamy dostęp nawet całkiem całkiem , uwaga przy zdejmowaniu plastikowej zaślepki można łatwo połamać. Pozdro
Demontaż filtra powietrza w celu dostania się do żarówek lampy przedniej pd prawej strony w audi C6 z silnikiem 3tdi.
Trzeba odkręcić te dwie śrubki to pomoże w demontażu:
Odpiąć klipsy są po dwa. Dwa na wierzchu i dwa od spodu i poluzuj obejme:
Zdejmij tą plastikową charmonijke, użyj siły i sprytu

Element zaznaczony na zielone wyjdzie po odpięciu klipsów 2szt i tej obejmy to ulatwi wyjęcie obudowy filtru powietrza.
Tutaj już wyjęty. Czerwone strzałki : wykręć dwie śrubki. Zielone strzałki: tam znajdują się mniej więcej klipsy obudowy.
Zdeimnij obudowe. Potrzeba trochę siły. Po zdjęciu pozostanie plastikowa podstawa. Ją też trzeba wyjąć. Ja szarpnąłem i wyszła możliwe że była już demontowana. Po jej zdjęciu będziesz miał doskonały dostęp do lampy. Dostępu do żarówek chroni plastikowa zaślepka łatwo ją połamać (ja połamałem

Z lewej strony trzeba zdemontować zbiorniczek wspomagania zbiorniczek wyrównawczy i też mamy dostęp nawet całkiem całkiem , uwaga przy zdejmowaniu plastikowej zaślepki można łatwo połamać. Pozdro
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 15:44 przez klawystasio, łącznie zmieniany 1 raz.
Koledzy powiedzcie proszę gdzie można kupić żarówki ksenonowe w Warszawie? za rozsądną cenę. ile mogą kosztować? nie wiem czy będą oryginalne ale by pasowały do C6 i nic by się nie popsuło ani się spaliło..
bo jedna z żarówek dziś zmieniła kolor i myślę że będzie szybko do wymiany.
czekam na podpowiedz gdzie mogę kupić w Warszawie, bo wybieram się za granicę a nie chciałbym tam szukać sklepów lub jechać do ASO.
pozdrawiam
bo jedna z żarówek dziś zmieniła kolor i myślę że będzie szybko do wymiany.
czekam na podpowiedz gdzie mogę kupić w Warszawie, bo wybieram się za granicę a nie chciałbym tam szukać sklepów lub jechać do ASO.
pozdrawiam
no właśnie, wiesz nie wiem może ktoś przede mną jeździł na ksenonach, szkoda że muszę wymieniać choć nie dawno myślałem o światłach, że na takich to parę lat można pojeździć, a tu proszę.
dzięki za odpowiedz, podjadę do gościa zobaczę czy będzie miał żarniki.
pozdrawiam,
[ Dodano: 2011-04-20, 08:56 ]
w sumie chciałem powiedzieć że może ktoś na okrągło jeździł na ksenonach ktoś
dzięki za odpowiedz, podjadę do gościa zobaczę czy będzie miał żarniki.
pozdrawiam,
[ Dodano: 2011-04-20, 08:56 ]
w sumie chciałem powiedzieć że może ktoś na okrągło jeździł na ksenonach ktoś

- pama
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Tomasz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
ja mam w TT (99') xenony.. i swieca pieknie..
ja nie wiem.. co z tymi nowymi autami...
pelno na drogach spotykam nowe samochody z padnietymi swiatlami.. ech technika.
Golnis
na xenon zle dziala ciagle zapalanie i gaszenie... tak samo jak zapalanie przy pozycji AUTO na swiatlach.. bo czesto lubi sie xenon zapalic, odpalasz silnik.. a xenon po chwili gasnie (wyjezdzasz spod dachu, albo garazu).. trzeba minimalizowac zuzycia do zera
ja nie wiem.. co z tymi nowymi autami...
pelno na drogach spotykam nowe samochody z padnietymi swiatlami.. ech technika.
Golnis
na xenon zle dziala ciagle zapalanie i gaszenie... tak samo jak zapalanie przy pozycji AUTO na swiatlach.. bo czesto lubi sie xenon zapalic, odpalasz silnik.. a xenon po chwili gasnie (wyjezdzasz spod dachu, albo garazu).. trzeba minimalizowac zuzycia do zera

ja jak najbardziej się zgadzam z Tobą, ale cóż zrobimy tak jest zrobione auto tak jeździmy, ja mam na auto ustawione, ale chyba trzeba będzie na zero ustawiać aby przy rozruchu ksenon by się nie włączał, też myślałem o tym że lepiej by było na zero mieć ustawione ale chciałem zobaczyć ile tak pociągnie że nic się nie stanie no i proszę
dzięki za info

dzięki za info