Witam
Mam taka pozycję "Supplem. heater" w menu MMI:
Domyślam się że to dodatkowe ogrzewanie (po kilku sekundach jazdy, po porannym uruchomieniu z kratek leci gorące powietrze) - czy jest to elektryczna nagrzewnica? Webasto nigdzie nie zauważyłem w aucie.
Supplementary Heater jest to dodatkowy system ogrzewania elektrycznego Działa na zasadzie grzałki elektrycznej dogrzewającej powietrze przy zimnym silniku. O ile dobrze pamiętam po odpaleniu auta w ciągu 30 sekund powinno dmuchać z nawiewów ciepłym powietrzem.
poniżej 5st, a dokładnie jak jest 4,5st. to załącza się grzałka elektryczna w nagrzewnicy.
Bardzo fajna opcja, w duże mrozy b.szybko jak na diesla zaczyna lecieć ciepłe powietrze.
U mnie w kolorowym MMI są 2 opcje, WYŁĄCZ i AUTO i u Ciebie na 99% to samo.
Z tego co wiem w pakiecie miały to 2,7 i 3,0tdi, a u Ciebie w 2.0tdi to chyba było jako opcja...
Dzięki za odpowiedź
Mam takie same ustawienia AUTO i OFF - fajna opcja... ledwo wyjadę i już jest gorąco. Jednak mam też jakieś dziwne działanie ogrzewania... mam wrażenie że powietrze z bocznych kratek bardzo powoli reaguje na przełączenie z ciepłego powietrza na zimne w SPAM do środkowych kratek... czego to może być przyczyną (dodam że mam wyczyszczony zawór na podszybiu)?
To wynika z długości "korytek" oraz tego że z centralnego jest najbliżej.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie mogę ustawić sobie nadmuch że środka niezależnie tj. czy ma środkiem lecieć ciepło czy zimno i tam się zmienia to stopniowo.
Może u Ciebie to kwestia konfiguracji tego.
Hej dzis wyszedlem z domu odpalilem auto. Ustawilem nawiew na szybe. Po 10 minutach wrocilem i szyba byla mokra ale teraz pytanie czy to dziala nagrzewnica elektryczna czy 10 minut na posotoju po nocy na dworze wystarczy by ogrzac szybe?? z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi.
Mody:
MMI 2G + polski lektor
Klimatronik deluxe
Pompa oleju z TMASERWIS
Nie byłbym przekonany że to nagrzewnica. Przy obecnych temperaturach i bez nagrzewnicy dość szybko leci ciepłe powietrze z nawiewu... ale najlepiej sprawdzić zdejmując osłonę pod kierownicą... po zdjęciu po lewej stronie na górze powinny znajdować się 2 bezpieczniki typu MAXI o nominałach 40A i 60A, a pod nimi 2 przekaźniki. Jeżeli jest taki zestaw to prawdopodobnie i nagrzewnica jest.