Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Stan poziomu oleju w MMI

Elektryka
Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 08 lut 2013, 11:59

0x4B25A pisze:Tak. To mam <okok>
A powiedz mi czy to jest w 100% dokładne? Bo kiedy ja nie wejde tam to jest full 100% :)
Karolczak pisze:Panowie, jeśli nie ma czujnika tylko bagnet, to nie będzie działało na 100%, sprawdzone
A powiedz mi czy wiesz może czy wystepowały wersje z bagnetem oraz tym czujnikiem?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 08 lut 2013, 12:22

KL4K50N pisze:A powiedz mi czy to jest w 100% dokładne? Bo kiedy ja nie wejde tam to jest full 100% :)
W 100% podobno nie jest dokładne... ja również mam zawsze 100% <okok>

buca pisze:Kolego zgaś auto,włącz zapłon do tego swiatła podgrzewanie siedzeń i czekaj a napewno poziom bateri spadnie <luzik>
Pewnie tak, ale nie widzę takiej potrzeby :) Wystarczy, że jeżdżę na krótkich odcinkach na co dzień... ;|

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 08 lut 2013, 13:11

No to by podłączyć to, trzeba będzie dokupić tylko ten czujnik?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 08 lut 2013, 13:25

KL4K50N, 32-fsi-kontrolka-poziomu-oleju-paliwo-w ... t21763.htm

Wygląda na to, że być może wystarczy inny czujnik... ale to by trzeba sprawdzić...

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 08 lut 2013, 15:51

0x4B25A pisze:Wygląda na to, że być może wystarczy inny czujnik... ale to by trzeba sprawdzić...
I teraz gdzie można znaleźć numery tego czujnika <mysli> :)

Skąd mam wiedzieć czy ten będzie miał tą funkcję :

http://allegro.pl/czujnik-poziomu-oleju ... 10364.html

[ Dodano: 2013-02-08, 15:56 ]
0x4B25A, Patrz co znalazłem :

"Witam,

Posiadam A5 Sportback 2.0 TDI z funkcją sprawdzania poziomu oleju w MMI (w tych silnikach nie ma miarki oleju - tylko serwisowa) i zauważyłem niezłe jaja... Mianowicie jakby wieszał się czujnik, pokazuje ciągle maksymalny poziom oleju nawet jeśli jest zimny silnik a nie był odpalany.
A standardowo powinna pojawić się na wyświetlaczu MMI, że silnik musi być ciepły i wyłączony (2 minuty) by sprawdzić poziom oleju.

Co zrobić aby sprawdzić aktualny stan oleju w MMI?

- Temperatura oleju silnikowego min. 60°C.
- Samochód stoi poziomo
- Po wyłączeniu silnika odczekać kilka minut, aby olej mógł spłynąć z powrotem do miski olejowej (5-10 minut)
- włączyć zapłon
- uchylić maskę - cyt. z innego forum: po otwarciu maski ECU dostaje info, że była przeprowadzona inspekcja (sprawdzony poziom oleju, ewentualnie uzupełniony)
-sprawdźcie na ekranie pomiędzy zegarami czy pokazuję uchyloną maskę (czujnik może się uszkodzić - ja tak miałem)

Po kilku minutach powinien pojawić się aktualny poziomu oleju na ekranu pomiędzy zegarami albo można sprawdzić ją w MMI.
Po tym zabiegu pokazał mi się poziom oleju 3/4 a nie tak jak wcześniej maksymalny.

Pozdrawiam ;)"

Czyli może trzeba mieć otwartą maskę <mysli> , bo niektórzy pisza, że po aktywacji w zielonym menu mają tą opcję szarą a ja mam normalnie do wybrania i każe czekać bo oblicza poziom

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 08 lut 2013, 20:02

KL4K50N, hmm... więc spróbuj tej procedury... taką także znalazłem... i daj znać czy się udało... <mysli>

Karolczak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: Inne
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Karolczak » 09 lut 2013, 12:02

Karolczak pisze:Panowie, jeśli nie ma czujnika tylko bagnet, to nie będzie działało na 100%, sprawdzone
A powiedz mi czy wiesz może czy wystepowały wersje z bagnetem oraz tym czujnikiem?[/quote]

Nie było takich wersji, ponieważ wersja z czujnikiem ma inna miskę olejową (co jest logiczne) niż ta z bagnetem.

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 09 lut 2013, 12:04

Karolczak pisze:Nie było takich wersji, ponieważ wersja z czujnikiem ma inna miskę olejową (co jest logiczne) niż ta z bagnetem.
Wydaje mi się, że miska jest ta sama, tylko na dole mamy zaślepkę na ten czujnik.

Karolczak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2013
Moje auto: Inne
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 DFBA 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Karolczak » 09 lut 2013, 12:07

KL4K50N pisze:
Karolczak pisze:Nie było takich wersji, ponieważ wersja z czujnikiem ma inna miskę olejową (co jest logiczne) niż ta z bagnetem.
Wydaje mi się, że miska jest ta sama, tylko na dole mamy zaślepkę na ten czujnik.

Wymieniałem ostatnio olej w swoim silniku i z ciekawości patrzyłem właśnie na tą opcję i moja miska nie ma zaślepki więc chyba każdy silnik z bagnetem tak ma, no chyba, że montowane również były takie miski z zaślepkami - głowy nie dam ;)

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 09 lut 2013, 12:20

Hmm to chyba nie da rady obejść tego. trzeba by było wymienić miskę olejową na taką z czujnikiem. :(

Właśnie wróciłem z testu z tym olejem. Rozbiłem tak jak w opisie, którego znalazłem gdzieś na necie. Niestety bez tego czujnika aktywacja w ukrytym menu nic nie da. Nie będzie nam pokazywało stanu oleju <zalamka>

Damyk

Post autor: Damyk » 10 lut 2013, 11:23

Panowie, a ja zapytam inaczej: czy u kogoś wogóle jest poziom oleju na MMI, oczywiście w 2G?
Wydaje mi się, że ta opcja może występować tylko w A6 poliftowych, w których nie było 3G.

KarpiuWR

Post autor: KarpiuWR » 10 lut 2013, 12:58

Koledzy jak to jest w 3G , bo funkcja naładowania akumulatora dział ale po uruchomieniu opcji stanu oleju niestety w MMI nie pokazuje tej funkcji . Auto posiada bagnet oleju, czy możliwe jest to ze w wersji FL nie ma tego czujnika <mysli> ?

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 10 lut 2013, 13:30

KarpiuWR pisze:Auto posiada bagnet oleju

I to już kwalifikuje do nie działania tej funkcji w MMI niestety :(

Damyk

Post autor: Damyk » 10 lut 2013, 13:40

KL4K50N pisze:
KarpiuWR pisze:Auto posiada bagnet oleju

I to już kwalifikuje do nie działania tej funkcji w MMI niestety :(
Skąd MMI "wie", czy w silniku jest bagnet? Czy jest to gdzieś kodowane?
Wszystkie silniki mają czujnik poziomu oleju. I na dodatek czujniki te są identyczne w modelach przed- i poliftowych.
A czy ta funkcja jest dostępna w A6 C6?

KarpiuWR

Post autor: KarpiuWR » 10 lut 2013, 14:02

Wydaje mi sie ze to jest juz ustalone przez audi ( na etapie produkcji ) .Jeżeli w silniku przewidziany jest bagnet dają czujnik poziomu który nie informuje o ilości oleju tylko o tym jak poziom będzie poniżej minimalnego .
Tu pytanie :Ktory z użytkownikow posiada bagnet a uruchomił ta opcje na MMI ???
Moze ktoś ma wiedzie na temat numerów czujnika ???

Z tego co czytałem w archiwum forum kilka osób uruchomiło ta funkcje wiec c6 jest to dostępne

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl