0x4B25A pisze:Wygląda na to, że być może wystarczy inny czujnik... ale to by trzeba sprawdzić...
I teraz gdzie można znaleźć numery tego czujnika
Skąd mam wiedzieć czy ten będzie miał tą funkcję :
http://allegro.pl/czujnik-poziomu-oleju ... 10364.html
[ Dodano: 2013-02-08, 15:56 ]
0x4B25A, Patrz co znalazłem :
"Witam,
Posiadam A5 Sportback 2.0 TDI z funkcją sprawdzania poziomu oleju w MMI (w tych silnikach nie ma miarki oleju - tylko serwisowa) i zauważyłem niezłe jaja... Mianowicie jakby wieszał się czujnik, pokazuje ciągle maksymalny poziom oleju nawet jeśli jest zimny silnik a nie był odpalany.
A standardowo powinna pojawić się na wyświetlaczu MMI, że silnik musi być ciepły i wyłączony (2 minuty) by sprawdzić poziom oleju.
Co zrobić aby sprawdzić aktualny stan oleju w MMI?
- Temperatura oleju silnikowego min. 60°C.
- Samochód stoi poziomo
- Po wyłączeniu silnika odczekać kilka minut, aby olej mógł spłynąć z powrotem do miski olejowej (5-10 minut)
- włączyć zapłon
- uchylić maskę - cyt. z innego forum: po otwarciu maski ECU dostaje info, że była przeprowadzona inspekcja (sprawdzony poziom oleju, ewentualnie uzupełniony)
-sprawdźcie na ekranie pomiędzy zegarami czy pokazuję uchyloną maskę (czujnik może się uszkodzić - ja tak miałem)
Po kilku minutach powinien pojawić się aktualny poziomu oleju na ekranu pomiędzy zegarami albo można sprawdzić ją w MMI.
Po tym zabiegu pokazał mi się poziom oleju 3/4 a nie tak jak wcześniej maksymalny.
Pozdrawiam

"
Czyli może trzeba mieć otwartą maskę

, bo niektórzy pisza, że po aktywacji w zielonym menu mają tą opcję szarą a ja mam normalnie do wybrania i każe czekać bo oblicza poziom