Rozładowywanie aku
Rozładowywanie aku
Witam,
Audi A6 C6 BLB 2.0
proszę o radę lub namiary na kogoś z okolic poznania, co jest w stanie znaleźć przyczynę wariowania auta bo inaczej i ja zwariuję...
Problem dzieje się od może 3 lat.
Auto się rozładowuje w sposób losowy - jednego dnia jest 100%, drugiego 0%. Tydzień/miesiąc/kwartał może być 100%, nieraz przez tydzień codziennie muszę ładować bo komputer pokazuje rano 10%. Najgorzej jesień-zima ale nie jest to norma.
Auto stało 2 razy w Boschu, raz u mechanika audi, raz u zapaleńca audi, 2 razy w innym warsztacie - każdy mówił że nie widać żadnych ubytków. Widać więc że nie jest normą rozładowywanie się na zawołanie...
Wymieniałem akumulator z kodowaniem, regeneracja alternatora i modułu ładowania, regeneracja rozrusznika, zapętlenie modułu telefonu - nic nie dało. Myślałem że znalazłem przyczynę - zatkany odpływ w podszybiu - odczopowałem, wody wyleciało full... ale nie - dalej od 2-3 miechów to samo.
Ostatnio to już w ogóle szaleje auto - zrobiłem 350km, na drugi dzień rano wsiadam - wyskakuje kontrolka błędu akumulatora choć komputer pokazuje 100%. Odpaliłem żeby zobaczyć czy zakręci - normalnie odpalił, zgasiłem. Znowu przekręcam kluczyk - błąd aku zniknął ale komputer pokazuje 10%....
Albo dziś wsiadam - wyskakuje błąd ESP, 0% naładowania ale normalnie odpalił, przejechałem 5km - w tym czasie w trakcie całej jazdy słyszę jak losowo zamki w drzwiach się otwierają-zamykają albo wycieraczki suchą szybę wycierają... przez te 5km komputer pokazał cały czas 0% - nic nie naładował? Odłączyłem klemę na 10min - dalej 0% i błąd ESP, zamki wariują, przejechałem 3km do sklepu. Wracam ze sklepu - komputer nie widzi żadnych błędów i 100% naładowania..... O CO KAMAN
z moich obserwacji:
- w przypadku, gdy rano po tej trasie 350km auto pokazało błąd aku, przypadkowo dotknąłem wzmacniacz audio (ta pucha z lewej strony bagażnika, pierwsza od góry) i była ciepła choć auto stało na dworze całą noc i było w okolicach 0st.
- jak słucham radia i włączę ogrzewanie tylnej szyby - radio zaczyna szumieć
Może to jest trop? Są to dwa możliwe powody rozładowywania czy może jeden zależy od drugiego?
Proszę doradźcie...
Audi A6 C6 BLB 2.0
proszę o radę lub namiary na kogoś z okolic poznania, co jest w stanie znaleźć przyczynę wariowania auta bo inaczej i ja zwariuję...
Problem dzieje się od może 3 lat.
Auto się rozładowuje w sposób losowy - jednego dnia jest 100%, drugiego 0%. Tydzień/miesiąc/kwartał może być 100%, nieraz przez tydzień codziennie muszę ładować bo komputer pokazuje rano 10%. Najgorzej jesień-zima ale nie jest to norma.
Auto stało 2 razy w Boschu, raz u mechanika audi, raz u zapaleńca audi, 2 razy w innym warsztacie - każdy mówił że nie widać żadnych ubytków. Widać więc że nie jest normą rozładowywanie się na zawołanie...
Wymieniałem akumulator z kodowaniem, regeneracja alternatora i modułu ładowania, regeneracja rozrusznika, zapętlenie modułu telefonu - nic nie dało. Myślałem że znalazłem przyczynę - zatkany odpływ w podszybiu - odczopowałem, wody wyleciało full... ale nie - dalej od 2-3 miechów to samo.
Ostatnio to już w ogóle szaleje auto - zrobiłem 350km, na drugi dzień rano wsiadam - wyskakuje kontrolka błędu akumulatora choć komputer pokazuje 100%. Odpaliłem żeby zobaczyć czy zakręci - normalnie odpalił, zgasiłem. Znowu przekręcam kluczyk - błąd aku zniknął ale komputer pokazuje 10%....
Albo dziś wsiadam - wyskakuje błąd ESP, 0% naładowania ale normalnie odpalił, przejechałem 5km - w tym czasie w trakcie całej jazdy słyszę jak losowo zamki w drzwiach się otwierają-zamykają albo wycieraczki suchą szybę wycierają... przez te 5km komputer pokazał cały czas 0% - nic nie naładował? Odłączyłem klemę na 10min - dalej 0% i błąd ESP, zamki wariują, przejechałem 3km do sklepu. Wracam ze sklepu - komputer nie widzi żadnych błędów i 100% naładowania..... O CO KAMAN
z moich obserwacji:
- w przypadku, gdy rano po tej trasie 350km auto pokazało błąd aku, przypadkowo dotknąłem wzmacniacz audio (ta pucha z lewej strony bagażnika, pierwsza od góry) i była ciepła choć auto stało na dworze całą noc i było w okolicach 0st.
- jak słucham radia i włączę ogrzewanie tylnej szyby - radio zaczyna szumieć
Może to jest trop? Są to dwa możliwe powody rozładowywania czy może jeden zależy od drugiego?
Proszę doradźcie...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2008
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 5.2 435KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: Rozładowywanie aku
Aku się faktycznie rozładowuje, czy komputer tak pokazuje?
ciężko stwierdzić - bo na moim boschowskim aku zawsze kręcił nawet przy 0% czy temp -20st jakie były zimą (a komp pokazywał chyba 10% wtedy).
Jeden z mechaników włożył swój aku do mojego auta (trochę mniejszy niż mój) by sprawdzić czy wina nie leży po stronie aku i na drugi dzień się tak rozładował że nawet centralka nie chciała otworzyć mi drzwi...
Jeden z mechaników włożył swój aku do mojego auta (trochę mniejszy niż mój) by sprawdzić czy wina nie leży po stronie aku i na drugi dzień się tak rozładował że nawet centralka nie chciała otworzyć mi drzwi...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Paliwo: Diesel
Jeśli wywala błędy typu esp to napięcie w akku za małe. Miałem tak w a4.
Trzeba by sprawdzić jakie masz napięcie w spoczynku czyli auto zamknięte i po 10 minutach gdy wszystkie sterowniki poszły spać.
Następnie do ilu spada napięcie podczas zapalania.
Może któryś ze sterowników czasami nie idzie spać i rozladowywuje akku.
Tutaj trzeba zmierzyć pobór pradu w spoczynku, jak sie niemyle to 50mA jest ok
Było to wszystko sprawdzane?
Trzeba by sprawdzić jakie masz napięcie w spoczynku czyli auto zamknięte i po 10 minutach gdy wszystkie sterowniki poszły spać.
Następnie do ilu spada napięcie podczas zapalania.
Może któryś ze sterowników czasami nie idzie spać i rozladowywuje akku.
Tutaj trzeba zmierzyć pobór pradu w spoczynku, jak sie niemyle to 50mA jest ok
Było to wszystko sprawdzane?
zapewne było bo porównywane były prądy z identycznym a6 na placu i tak samo wszystko pokazywało. jeden stwierdzili że przy odpalaniu duży prąd idzie dlatego zregenerowany został rozrusznik
ciężko cokolwiek znaleźć bo to na prawdę nie dzieje się codziennie że wieczorem 100% rano 0%... auto stało u każdego mechanika przez noc na placu i nikt nie znalazł przyczyny bo w tej dalej nocy aku jak na złość był stabilny... ładuję prostownikiem procesorowym i tak jeżdżę z myślą że w końcu coś padnie i się okaże że to to... ale ostatnie rozładowywania są inne - tak że ESP wywala błąd, zamki skaczą czy wycieraczki w suchą aurę się włączają to już na pewno coś głupieje
i tak pod wrażeniem aku jestem że jeszcze nie odmówił posłuszeństwa po tylu ładowniach
dlatego może ktoś z okolic poznania ma sprzęt co podłączy i wywali błędy danego modułu?
ciężko cokolwiek znaleźć bo to na prawdę nie dzieje się codziennie że wieczorem 100% rano 0%... auto stało u każdego mechanika przez noc na placu i nikt nie znalazł przyczyny bo w tej dalej nocy aku jak na złość był stabilny... ładuję prostownikiem procesorowym i tak jeżdżę z myślą że w końcu coś padnie i się okaże że to to... ale ostatnie rozładowywania są inne - tak że ESP wywala błąd, zamki skaczą czy wycieraczki w suchą aurę się włączają to już na pewno coś głupieje
i tak pod wrażeniem aku jestem że jeszcze nie odmówił posłuszeństwa po tylu ładowniach
dlatego może ktoś z okolic poznania ma sprzęt co podłączy i wywali błędy danego modułu?
-
- Forum Audi A6 / A7
Myślę że na początek żebyśmy mieli pełny obraz sytuacji to dobrze by było gdybyś nam przekazał następujące info:
-napięcie akumulatora na zgaszonym aucie po jakimś postoju
-napięcie ładowania bez i z obciążeniem
-pobór prądu spoczynkowego
Te auta miały kiedyś problem z błędnym wyświetlaniem stanu naładowania akumulatora, co naprawiało się wgraniem aktualizacji modułu akumulatora.
-napięcie akumulatora na zgaszonym aucie po jakimś postoju
-napięcie ładowania bez i z obciążeniem
-pobór prądu spoczynkowego
Te auta miały kiedyś problem z błędnym wyświetlaniem stanu naładowania akumulatora, co naprawiało się wgraniem aktualizacji modułu akumulatora.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Polecam loggera który zapisuje pobór prądu przez dłuższy czas.
Bo to co pokazuje MMI to że można wsadzić.
Bo to co pokazuje MMI to że można wsadzić.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.6 326KM
- Skrzynia: S-tronic
A ja bym wymienił moduł akumulatora w podłodze bagażnika.
Podstawa to dedykowany ORYGINALNY akumulator.
Nowy kager czy inny chińczyk jest gorszy od starej CENTRY.
Podstawa to dedykowany ORYGINALNY akumulator.
Nowy kager czy inny chińczyk jest gorszy od starej CENTRY.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Sprawdź czy po odpaleniu auta nie grzeje się plus pod maską, tam gdzie podłączasz prostownik. Było sporo przypadków że przewód który jest w tym plusie zakuty utleniał się i nie było tam dobrego styku. Rozwiązaniem było nawiercić go od góry i wkręcić miedziany wkręt.
Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno
Witam, dzięki za zainteresowanie tematem. Od środy odłączyłem wzmacniacz audio by sprawdzić czy to on nie jest przyczyną... dziś w trakcie jazdy wyskoczył błąd ESP i znowu zaczęły szaleć zamki. Po dojechaniu na miejsce podłączyłem ponownie wzmacniaczy by zobaczyć stan naładowania i niby wg komputera 100% i po ponownym odpaleniu błąd ESP nie pojawił się i tak już cały czas do powrotu do domu (jakieś 10km). Więc wzmacniacz chyba odpada. Jutro sprawdzę prąd i napięcie multimetrem...
Co do grzania plusa - ręką normalnie dotknąć + pod maską? Jak bardzo musi być gorący by stwierdzić że się grzeje?
Co do grzania plusa - ręką normalnie dotknąć + pod maską? Jak bardzo musi być gorący by stwierdzić że się grzeje?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2006
- Silnik: 4.2 TFSI 450KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Jak z podszybia usunąłeś wodę , to odkręciłeś obudowę komputera żeby zobaczyć czy się tam jest sucho?
tak, suchutko było w środku.
Co do pomiarów napięcia:
- wieczorem i rano - 12,68
- bez obciążenia - 14,59
- z obciążeniem - 14,03
Po naładowaniu prostownikiem (pokazało 100% na prostowniku) - 13,20
po 1h - 13,00
po 2h - 12,90 i narazie stoi na tym
-
- Forum Audi A6 / A7
Wartości są wręcz wzorowe. Problem może być w module BEM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Zacząłbym od wymiany sterownika akumulatora, bo te z początku produkcji są wadliwe. Wymiana na taki z najnowszym oznaczeniem, a następnie ponowne zakodowanie akumulatora. Jeśli nadal będzie źle, to trzeba szukać dalej.
auto jest z 2005 roku więc pewnie jest z początków produkcji a kupione w niemczech w 2007 przy 120k km więc pytanie czy cokolwiek pierwszy właściciel miał jakieś akcje serwisowe...
Sterownik to jest to co przy akumulatorze w komorze opony zapasowej się znajduje? Oryginalny nowy czy wystarczy używany upolować?