Witam,
od kilku dni mam problem z rozładowywaniem akumulatora. W sumie od samego zakupu lekko rozładowywał aku, ale nie tak jak teraz.
Akumulator naładowany i po kilku godzinach rozrusznik słabo kręci. Napięcie akumulatora spada do 11,6V. Akumulator ma 4 lata i w przeszłości kilka głębszych rozładowań.
Co ciekawe auto nie wykazuje słabego aku (wskaźnik na mmi 100%, brak jakiegokolwiek stopnia oszczędzania energii), a silnik ledwo zakręci lub nawet nie odpali po nocy.
Pobór prądu po odczekaniu aż wszystko się uśpi: 0,4A. Po wyjęciu bezpiecznika w bagażniku (bezpiecznik w złączu B9 5A) oznaczony jako "Tuner cyfrowy", pobór prądu spada do 0,01A.
Ponadto, vcds wykazał błąd w module tunera tv - 00863 - Antena telewizyjna 1 (R55) 010 - Przerwa / zwarcie z plusem.
I teraz mam do Was pytanie. Czy odpięcie anteny tv jest możliwe? Domyślam się że będzie nadal błąd, ale pobór prądu może spadnie.
Gdzie jest ta antena podłączona. Chodzi mi o złącze przy szybie. Mam jakiś moduł pod lewym tylnym oknem, nad wzmacniaczem, tunerem, navi, itd. Z tym że nie ma na tym żadnej obudowy, a wtyczki ktoś rzeźbił klejem i lutownicą. Przypuszczam że to jest jakiś wzmacniacz antenowy. Jakiś numer części by się przydał w razie wymiany.
Radio odbiera stacje idealnie, tv do niedawna odbierało tylko dźwięk co jest zrozumiałe z tym dvb-t i kompresją.
Rozładowuje aku - chyba tuner tv (antena R55)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Rozładowuje aku - chyba tuner tv (antena R55)
Tuner w C6 jest chyba po lewej stronie w bagażniku. Na pewno będzie tam wtyczka od anteny.
Zgadza się. Tuner jest po lewej stronie pod navi. To jest tuner tylko do tv? Czy również radio? Radio cyfrowe jest osobno, to wiem.
Czy nie łatwiej będzie odpiąć antenę w innym miejscu. Tuner trzeba jakoś odkręcić by dojść do wtyczek.
Czy nie łatwiej będzie odpiąć antenę w innym miejscu. Tuner trzeba jakoś odkręcić by dojść do wtyczek.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Wydaje mi się, że tutaj będzie najmniej rozkręcania i masz wszystko jak na dłoni bez szukania.
Odłączenie anten przy tunerze tv nic nie dało, podobnie jak odpięcie wtyczki zasilającej ten moduł. Nadal pobór prądu 0,4A - 0,6A. Za to odpięcie wtyczki zasilającej z tunera DAB powoduje że pobór spada do 0,01A. Tyle że mmi nie włącza się. Jakaś podpowiedź co to może być?
-
- Forum Audi A6 / A7
Rozwiązałeś ten problem?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Mnie również drenuje akumulator. Okazuje się, że przekaźnik we wzmacniaczu (auto uśpione) nieregularnie się załącza i wyłącza, ciagnie około 200 mA. Dodatkowo radio w trakcie jazdy się wycisza, znika stacja na wyświetlaczu FIS i po czasie gra normalnie. CZytałem na róznych forach i najprawdopodobniej jest to przekaźnik we wzmacniaczu (mam MMI BASIC - czerwony 10 głośników). Zamówiłlem i będę wymieniał w najbliższym czasie, zobaczymy czy to jest to.
poniżej link dotyczący tego problemu
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2672547.html
Dodatkowo info z innego RU forum (trzeba sobie przetłumaczyć)
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... i-2g-high/
poniżej link dotyczący tego problemu
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2672547.html
Dodatkowo info z innego RU forum (trzeba sobie przetłumaczyć)
https://audibg.com/forum/index.php?/top ... i-2g-high/
pozdro