Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

problem ze wskaźnikiem paliwa

Elektryka
ODPOWIEDZ
surmipl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

problem ze wskaźnikiem paliwa

Post autor: surmipl » 27 gru 2015, 12:04

Witam serdecznie. Wizyta tutaj, spowodowana jest już moim brakiem sił do audi..
W skrócie problem jest taki: wskaźnik paliwa nie pokazuje wiarygodnej zawartości baku, po zatankowaniu na full jest w 1/1-3/4 przez 60-70% czasu dystansu na pełnym baku, po czym przy rezerwie nagle opada na dół i pokazuje że nic niema.
Sprawa wygląda tak, jeden magik kilkukrotnie zarzekał się że to zrobił. Do tej pory, z tego co usłyszałem zostało wymienione, cały bak z pływakami, podmieniane były nawet zegary i problem ten sam. Podobno pływaki pokazują dobrze, ja nie znam sie na takiej dogłębnej elektryce wiec nie potrafie sam tego rozwiązać, elektryk jak widać też nie..
Już mnie to denerwuję gdyż samochód więcej ma mechanik, niż ja.
Zwracam się z prośbą do was, może wiecie jak rozwiązać ten problem? Ja jestem do dyspozycji, co będzie trzeba to zrobię.
Jeśli ktoś mi pomoże będę naprawdę bardzo wdzięczny :|

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 27 gru 2015, 12:30

U mnie za złe wskazywanie poziomu paliwa winna była wiązka przewodów. Przy pływaku wymienia się chyba wtyczkę na nową, albo wywala wtyczkę i przewody lutuje. Poczytaj sobie o tym, być może to ten sam problem.
U mnie poza złym wskazywaniem ilości paliwa, po zatankowaniu do pełna pokazywało rezerwę itp.

Zestaw naprawczy tej wiązki w ASO kosztuje ok 70-100 zł. Niestety jego wymiana ok. 400-600 zł teraz nie pamiętam ile za to płaciłem. ASO niestety rbh ma chyba 350 zł

surmipl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: surmipl » 27 gru 2015, 13:07

@kamil666
elektryk dawał nowe przewody góra razem z zegarami i było to samo :/

Awatar użytkownika
Abster
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Abster
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Abster » 27 gru 2015, 23:00

Ja toczyłem batalie z błędem wskazań paliwa kilka miesięcy.
Polecam zacząć od :
1. Zalej do pełna- dostań się do wtyczki za siedzeniem pasażera wypnij ją i sprawdź multimetrem jakie masz rezystancje miedzy pinami 2 i 3 oraz 3 i 4 przy pełnych dwóch komorach powinno być na każdym około zera ( o ile dobrze pamiętam jak pływak jest na dnie to jest 56k ) nie mniej jednak powinny być takie same. Jeśli będę inne to na pewno coś z czujnikami i resztę elektryki możesz zostawić w spokoju.
2. Sprawdź czy dekle są dobrze założone, jeżeli ten gwint od pierścienia będzie przekręcony i nie będzie siedział w tych 3 wrębach czujniki będą przekręcone i zablokują się o ścianę baku wewnątrz.

Zajrzyj jeszcze tu : https://a6klub.pl/a6-c6-brak-wskazan-poziomu-paliwa-vt20385.htm
Oryginalna pełna opcja S-Line

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja