Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z uruchomieniem

Elektryka
Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z uruchomieniem

Post autor: Metylek » 18 sie 2015, 22:13

Witam wszystkich serdecznie!!! Proszę o jakąś podpowiedź-posiadam autko po kolizji które nie odpala w ogóle nie kręci rozrusznik(brak sterowania na przekaźnik rozrusznika) odczytywane kody błędów cdif-em w module "autoryzacji rozruchu" brak błędów natomiast w sterowniku silnika pojawia się błąd " brak sterowania na zacisku 50" proszę o jakąś podpowiedz

Dzieje się również taka sytuacja że po przełączeniu lewarka w pozycje N,D lub S skrzynia wchodzi w tryb awaryjny i wywala błąd o przełożeniach góra-dół. Po włączeniu zapłonu nie odzywa się też pompa paliwa. Co może być jeszcze odpowiedzialne za autoryzacje rozruchu, poduszki są wystrzelone ale z tego co wiem to nie ma wpływu na odpalanie(bezpiecznik na kablu zasilającym zrobiony)

Podejrzewam ze problem tkwi w błędzie znajdującym się w sterowniku silnika tylko nie bardzo wiem jak go rozumieć i co go powoduje gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć na ten temat lub podrzucić jakieś schematy będę bardzo wdzięczny

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krzysiek-lex » 20 sie 2015, 08:51

audi nie posiada stłuczeniówki
w bagażniku obok akumulatora jest ładunek pirotechniczny który powinien przy kolizji odciąć zasilanie... na plusie jest chyba odcięcie zasilania rozrusznika, ale ty mówisz że prąd masz <mysli> n na wszelki wypadek weź to sprawdź. możesz zmostkować kawałkiem blaszki lub grubszego kabla ten ładunek co jest na klemie + i spróbować odpalić, o ile oczywiście jest to uszkodzone.
kupiłeś już auto uszkodzone, sprawdzałeś wszystkie przekaźniki? może ktoś jakieś usunął?

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 20 sie 2015, 10:43

Ten ładunek w bagażniku juz jest zrobiony, wszystkie przekaźniki sa. Prąd wszędzie jest bo jak zewre przekaźnik od rozrusznika to silnik kreci-ze sterownika ECU nie wychodzi sterowanie na ten przekaznik

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 20 sie 2015, 11:38

sprawdź błędy na sterowniku silnika, na poduszkach i na imo, jeżeli są to je pokasuj i spróbuj odpalić
oczywiście bezpieczniki pod maską, w środku i w bagażniku sprawdzone.
po przekręceniu kluczyka blokada kierownicy odbija? na zegarach wszystko wyświetla?

[ Dodano: 2015-08-20, 11:38 ]
poszukałem i znalazłem coś takiego : diagnoza-logow-vt43453.htm
poczytaj, może twój problem jest tutaj?

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 20 sie 2015, 12:08

Kod P3053 jest zapisany w sterowniku silnika jak go skanuje to po przekreceniu na zapłon pojawia się odrazu, bezpieczniki sprawdzone wszystkie i pod maską w bagażniku i w środku z lewej i z prawej, akumulator dobry naładowany nawet podłączony był w aucie prostownik i żadnej reakcji.

W module immo brak błędów, w module "autoryzacji rozuchu" również brak bledow

Tylko teraz pytanie co powoduje ten kod? Przedzwonilem kabel na którym jest brak sterowania do przekaźnika od rozrusznika i przejście jest, ten kabel wychodzi ze sterownika czyli to sterownik nie wysyła impulsu

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 20 sie 2015, 19:13

to ja ci kolego nie pomogę... sprawdź jeszcze raz czy masz wszystkie przekaźnik i czy na pewno wszystkie są sprawne. może być tak że jakiś twoim zdaniem cyka a tak naprawdę "klei" i robi zware.. to jedno, nie napisałeś czy po włożeniu kluczyka puszcza blokada kierownicy i czy wszystkie kontrolki na zegarach działają prawidłowo. auto posiada autoalarm? może po wypadku coś się stało z autoalarmem i on blokuje? ciekawe czy jak byś podał prąd na krótko na rozrusznik to czy by zaskoczył.. <mysli>

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 20 sie 2015, 19:43

Blokada puszcza po włożeniu kluczyka, kontrolki się normalnie zapalają, alarmu szukałem ale nie ma. Jak zewre palcami przekaźnik i włączę zapłon to rozrusznik zakreci

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 20 sie 2015, 20:52

zakręci i co? odpala?

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 20 sie 2015, 23:35

Sorki bardzo nie odpisałem ze nie kręci wtedy również pompa paliwa, teoretycznie mogę podać prąd na pompę żeby zobaczyć czy zagada ale zostawmy narazie ta kwestie bo powinien kręcić z kuczyka i chciałbym narazie ten problem rozwiazac

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 21 sie 2015, 09:38

poduszki całe czy wystrzelone? jeżeli tak to zrób to co tu: http://www.ross-tech.com/vcds/tour/read ... tml#Guided
trzeba ustawić VCDS-em readiness, bo komputer po wystrzeleniu poduszek sam się przekodowuje,
jeszcze tak sobie myślę... czy ja cię czasem w błąd nie wprowadziłem z tym czujnikiem uderzeniowym.. bo z tego co wiem to niby nie ma za to są zabezpieczenia pirotechniczne w bagażniku ale takie czujniki powinny być chyba w drzwiach.. niech się ktoś inny wypowie w tym temacie.
sprawdzić można jeszcze przekaźnik od osprzętu w komorze silnika, chyba K04, pod nogami jest od rozrusznika (K111), nie wiem, strzelam w ciemno ale jak nic nikt nie pisze to może takie zgadywanie coś pomorze <okok>

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 21 sie 2015, 10:55

Każda podpowiedz się przyda :) tak poduszki wystrzeliły ale z tego co czytałem to powinien odpalać z wystrzelonymi poduszkami tylko trzeba w bagażniku ten bezpiecznik pirotechniczny wymienic. Zauważyłem jeszcze jedna rzecz i to chyba będzie to - chyba wiązka od silnika jest inna bo w poszybiu gdzie łączą się wiązki jedna kostka jest odłączona, różni się kolor tej kostki i nie pasuje, musze porównać numery wiązki ewentualnie przydałby się schemat to sobie przedzwonię ta wiązkę dla pewnosci

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 21 sie 2015, 17:20

no i może sam znalazłeś odpowiedź <okok>

Metylek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Metylek » 21 sie 2015, 21:34

No zobaczymy jak będę miał chwile to sprawdzę ten trop ale mimo wszystko dzięki wielkie za zainteresowanie tematem :>

PS. Jak by ktoś miał jakieś schematy elektryczne do tego modelu to będą mile widziane ;)

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 22 sie 2015, 21:26

Schematy elektryczne do tego jak i innych modeli bez problemu znajdziesz w ELSA WIN. Przyda Ci sie o tyle bardziej od PDF'ow ze mozna sobie wyklikac od razu gdzie idze dany kabelek... . Do tego zawsze po wybraniu odpowiedniego samochodu uzyskasz prawidlowy zestaw rzeczy.

niebieski8006
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2003
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Kontakt:

Post autor: niebieski8006 » 01 gru 2015, 21:26

Witam. Nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam w tym, czy może ktoś podać jaki jest numer przekaźnika świec żarowych w a6 c6 3.0 tdi bmk? Autko coś po nocy słabo pali a aku jest nowy.
To samo jako hamulec elektryczny Audi A6 EPB. Naprawdę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja