Problem z ładowaniem akumulatora.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Problem z ładowaniem akumulatora.
Witam Wasz wszystkich serdecznie.
W mojej Audi A6 C6 2.7 TDI zacząłem mieć problemu z rozładowanym akumulatorem. Nie było żadnych błędów/komunikatów. Zacząłem diagnozować i wyszło, że grzeje się kabel przy słupku do rozruchu. Naprawiłem to najbardziej profesjonalnie jak mogłem (nie wkręcałem wkręta :D) Zaczęły się mrozy, auto ładowanie miało i nie było żadnych problemów, teraz zrobiło sie cieplej i znów problem powstał bo teraz zaświeciła się czerwona kontrolka ładowania. Sprawdziłem ładowanie na słupkach i na klemach i oscylowało na 14v, poziom naładowania aku 100%. Auto na drugi dzień normalnie odpaliło bez błędów, ale % naładowania aku podczas jazdy spadł ze 100% na 10% i auto już nie odpaliło. Szybkie sprawdzenie i akumulator zezgonował (ma już 9 lat ta Varta więc ma prawo) Został zakupiony nowy aku o tych samych parametrach i po zamontowaniu nadal świeci się kontrolka ładowania i teraz jest faktycznie brak ładowania. Po 1h postoju, auto odpaliło normalnie brak błędów, ładowanie na poziomie 14v na klemach (procent naładowania aku dopiero wskoczyło na 50%). Czyżby szczotki zawieszały się w alternatorze ? Czy regulator napięcia coś protestuje ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
W mojej Audi A6 C6 2.7 TDI zacząłem mieć problemu z rozładowanym akumulatorem. Nie było żadnych błędów/komunikatów. Zacząłem diagnozować i wyszło, że grzeje się kabel przy słupku do rozruchu. Naprawiłem to najbardziej profesjonalnie jak mogłem (nie wkręcałem wkręta :D) Zaczęły się mrozy, auto ładowanie miało i nie było żadnych problemów, teraz zrobiło sie cieplej i znów problem powstał bo teraz zaświeciła się czerwona kontrolka ładowania. Sprawdziłem ładowanie na słupkach i na klemach i oscylowało na 14v, poziom naładowania aku 100%. Auto na drugi dzień normalnie odpaliło bez błędów, ale % naładowania aku podczas jazdy spadł ze 100% na 10% i auto już nie odpaliło. Szybkie sprawdzenie i akumulator zezgonował (ma już 9 lat ta Varta więc ma prawo) Został zakupiony nowy aku o tych samych parametrach i po zamontowaniu nadal świeci się kontrolka ładowania i teraz jest faktycznie brak ładowania. Po 1h postoju, auto odpaliło normalnie brak błędów, ładowanie na poziomie 14v na klemach (procent naładowania aku dopiero wskoczyło na 50%). Czyżby szczotki zawieszały się w alternatorze ? Czy regulator napięcia coś protestuje ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Hubert
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.0TDI 140KM
Re: Problem z ładowaniem akumulatora.
Możliwe że moduł w bagażniku co jest na klemie minusowej wysiada. Właśnie ten moduł odpowiada za sterowanie alternatorem i wyliczaniem % naładowania aku na mmi. Po zmianie aku robiłeś kodowanie? Nawet jak takie same parametry to trzeba to zrobić by moduł widział że jest włożony nowy aku.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
-
- Forum Audi A6 / A7
Nigdy nie kodowałem aku i nie było z tym problemu, % naładowania wzrasta bo akumulator jest nowy więc moduł powinien działać. Problem zaczął się z ta kontrolką czerwoną akumulatora. Podejrzewam, że już alternator do regeneracji bo przez te lata nikt tam nie zaglądał. Pytanie czy da rade wyjąc alternator bez popuszczania przedniego pasu ?
Dodano po 1 godzinie 55 minutach 28 sekundach:
Uruchomiłem silnik, brak błędów. Ładowanie na poziomie 14.2v. Silnik popracował z 15 min na biegu jałowym i wyskoczyła czerwona kontrolka ładowania i ładowania brak.% naładowania 100%, Alternator trzeba wyciągać.
Dodano po 1 godzinie 55 minutach 28 sekundach:
Uruchomiłem silnik, brak błędów. Ładowanie na poziomie 14.2v. Silnik popracował z 15 min na biegu jałowym i wyskoczyła czerwona kontrolka ładowania i ładowania brak.% naładowania 100%, Alternator trzeba wyciągać.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: marek
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI 180KM
No przecież masz ładowanie książkowe 14.2 , po co chcesz wyciągać alternator?
-
- Forum Audi A6 / A7
Ponieważ występuje po czasie brak ładowania, a teraz sprawdzałem, że w ogóle nie ładuje i po chwili zaczyna świecić czerwona kontrolka ładowania. Bezwzględnie alternator coś nie trybi już.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Paliwo: Benzyna
Witam. Ja mam jeszcze ciekawszy problem i walczę z nim drugą zimę a mianowicie kiedy przychodzi mróz w nocy tak poniżej -3 rano brak ładowania czerwona kontrolka. Pomaga tylko rozpięcie akumulatora na kilka sekund i wszystko wraca do normy. Można gasić i jeździć cały dzień bez problemu nawet przy dużym mrozie. Po całej nocy i mrozie problem powraca. Alternator nowy,sprawdzony akumulator jest ok(ma 2 lata) Ładowanie 14.3 volta więc jest ok. Wygląda to tak jakby nie wzbudzał się alternator. Tylko dlaczego w mróz i zawsze po nocy?
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
A jeśli chodzi o problem kolegi to ja bym obstawiał alternator. Zacząłbym od niego.
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
A jeśli chodzi o problem kolegi to ja bym obstawiał alternator. Zacząłbym od niego.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wychodzi na uszkodzenie modułu bo jak odłączysz zasilanie robi się tak zwany reset, ja to w ten sposób rozumiem.
U mnie szczotki się skończyły dlatego czasami ładuje, a czasami nie.
U mnie szczotki się skończyły dlatego czasami ładuje, a czasami nie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Również podejrzewałem ten moduł. Dopiero za miesiąc będę w domu i będę mógł go podmienić. Mam nadzieję że jeszcze trochę przymrozi jak przyjadę bo nie będę miał jak sprawdzić. orientujesz się może czy po wymianie modułu na taki z auta z takim samym silnikiem i powiedzmy podobnym wyposażeniem wystarczy samo kodowanie akumulatora? Nie lubię takich problemów które pojawiają się od czasu do czasu bo ciężko je namierzyć. Problem zaczął się tamtej zimy i walka trwała jakieś dwa miesiące do końca mrozów. Lato nastało i zero problemów. Szczerze łudziłem się że problem nie wróci
-
- Forum Audi A6 / A7
Audi jest taka, że wydaje mi się, że nawet obejdzie się bez kodowania oby typ elementu był taki sam. To nie jest stacyjka, że trzeba ją przekodować. Problem z modułami zaczyna się wtedy gdy okazuje się, że była to Audi po przekładce, bo angliki mają czasami inne moduły.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: marek
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Kodowanie trzeba zawsze robić po zmianie aku. Sprawdź moduły a później alternator
-
- Forum Audi A6 / A7
nie wiem czy odpowiedz tyczy danielbarwice87 czy mnie, ja nigdy nie kodowałem aku po wymianie na nowy niezależnie czy to A6 przed czy po lifcie, ważne żeby aku było naładowane i auto normalnie odpalało potem reszta się sama adaptuje.
-
- Forum Audi A6 / A7
Szczerze to ja również dwa lata temu nie zrobiłem kodowania po wymianie akumulatora. Robiłem to za granicą i kompletnie mi to wyleciało z głowy a to dlatego bo nie zauważyłem niczego co by mnie zaniepokoiło.
Dodano po 3 minutach 43 sekundach:
Artur04c Dzięki za podpowiedź z tym modułem. Znalazłem taki z auta z tego samego rocznika i z tym samym silnikiem. Wymienię dopiero za miesiąc jak będę w Polsce. Mam nadzieję że to pomoże. Oby wiosna nie przyszła szybciej bo wtedy problem znika i będę czekał do następnej zimy żeby sprawdzić.
Dodano po 3 minutach 43 sekundach:
Artur04c Dzięki za podpowiedź z tym modułem. Znalazłem taki z auta z tego samego rocznika i z tym samym silnikiem. Wymienię dopiero za miesiąc jak będę w Polsce. Mam nadzieję że to pomoże. Oby wiosna nie przyszła szybciej bo wtedy problem znika i będę czekał do następnej zimy żeby sprawdzić.