Problem wygląda tak: Samochód posiadam 2 lata, zakupiony z drugiej (a może piątej) ręki... Mam dwa kluczyki (scyzoryki), które wydają się być oryginalne. Pierwszy, z którego korzystamy na co dzień działa bez zarzutów tzn. otwiera i zamyka centralny zamek bez problemu. Drugi w zasadzie nie był nigdy używany i leżał sobie w szufladzie. Kiedyś raz go użyłem gdy zatrzasnąłem właściwy pod maską silnika. Musiałem dokupić na szybko baterię i kilkanaście razy klikać by zadziałał. I tu pojawia się problem... Wczoraj kolejny raz zaszła potrzeba skorzystania z drugiego kluczyka i okazało się, że bateria (3-miesięczna) padła. Wstawiłem nową i zauważyłem, że kontrolka na kluczyku robi cztery krótkie błyski po czym gaśnie na kilka (ok 8 sek) i znowu... Kluczyk generalnie nie działa a dioda sobie miga (to wyjaśnia kwestię zbyt szybko zużytej baterii). Po naciśnięciu "unlock" zapalają się awaryjne, słychać lekkie "stuk" z wnętrza drzwi, ale nie jest to odblokowanie zamka. Ciekawe jest to, że na kilkadziesiąt prób czasem udaje się otworzyć drzwi.
Po tych operacjach "wariacji" dostaje również pierwszy kluczyk, jednak ten po jakimś czasie dochodzi do siebie i działa normalnie. Próbowałem kodowania kluczyków metodą opisaną tutaj:
Lecz niestety nie przynosi to żadnego rezultatu - pilot jak nie działał - tak nie działa...
DOPASOWANIE ZDALNEGO STEROWANIA PILOTA
Dopasowanie pilotów sterujących funkcjami centralnego zamka w samochodach VW/AUDI.
Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować.
Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON.
Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
- wybrać [46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]
- wybrać [Adaptacja - 10]
- wybrać kanał [01] (w niektórych modelach może to być kanał [21]) > [Odczytaj]
- w polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.
- w polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).
- wybrać [Test] (upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość)
- wybrać Zapisz [Save]
Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:
Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
- wybrać [Bloki pomiarowe - 08]
- wybrać grupę [003](w niektórych modelach może to być grupa [007])
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.
- wybrać [Bloki pomiarowe - 08]
- wybrać grupę [003](w niektórych modelach może to być grupa [007])
Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
Dopisując nowe nadajniki pamiętaj, że przydzielając im zajęte już miejsca w pamięci sterownika (reprezentowane przez "1" w polu nr 2) wykasujesz tym samym - działające już - stare piloty zdalnego sterowania.
Mogę tylko kodować pierwszą metodą ponieważ do drugiej niezbędne jest działanie zamka drzwi kierowcy, a ten niestety u mnie nie działa - tzn nie da się mechanicznie otworzyć drzwi.
Macie Panowie jakieś sugestie?