Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Po wyjęciu kluczyka nadal świecą się zegary i MMI

Elektryka
ODPOWIEDZ
prostacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Po wyjęciu kluczyka nadal świecą się zegary i MMI

Post autor: prostacz » 02 gru 2015, 18:26

Witam,użytkuję autko praktycznie 4 lata bezawaryjnie a tu dziś niemiła niespodzianka mnie spotyka.Mianowicie po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki nadal świecą się zegary oraz działa MMI(gra radio itd).Sprawa ma się następująco:

-dzieje się tak tylko po zgaszeniu silnika
-kiedy np.otworze auto,włożę kluczyk do stacyjki oraz przekręcę na zapłon po czym go wyciągnę wszystko gaśnie normalnie
-po zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka zegary świecą oraz działa MMI a auta nie można zamknąć z zewnątrz jednak gdy włożę kluczyk z powrotem i wyciągnę (ale już bez ponownego odpalenia auta gaśnie normalnie)nie ma też potrzeby nawet przekręcania kluczyka w pozycję zapłon.

Mam nadzieję ,że nie namieszałem za bardzo i ktoś pomoże

Pozdrawiam

Magiera
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Magiera » 02 gru 2015, 19:38

Miałem tak samo z początku, a teraz już muszę kilka razy wciągnąć kluczyk i włożyć. Winna prawdopodobnie stacyjka, a dokładnie mikrostyki :)

prostacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: prostacz » 02 gru 2015, 19:58

Właśnie u mnie to chyba szybko postępuje bo całkiem niedawno wróciłem do domu i już dopiero za drugim razem się wszystko wyłącza o ile oczywiście to jest przyczyna?
Jeszcze jakieś sugestie lub porady ?

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 gru 2015, 12:45

prostacz,

Mikrostyki w stacyjce. Masz trzy opcje do wyboru :

1. Kupno drugiej
2. Próba rozkręcenia i wyczyszczenia oraz nasmarowania całego układu
3. Najtańsza i najszybsza - odpiąć kabelek od stacyjki (ja tak robiłem u siebie i śmiga)*

* W trzeciej opcji niestety jest jeden minus - nie działa blokada kierownicy

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 gru 2015, 15:15

KL4K50N
nie działa blokada bo wypiąłeś jeden z plusów przy blokadzie pod kierownicą czy coś w stacyjce grzebałeś?

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 gru 2015, 17:13

kamil666, Odpiąłem tak jak tutaj na forum było podane w "instrukcji". Dużo użytkowników ma z ta blokadą problemy a to jest jakaś alternatywa by w ogóle użytkować / odpalać auto

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 gru 2015, 17:54

Ok bo nie sprecyzowałeś.
Pisałeś:

Kod: Zaznacz cały

3. Najtańsza i najszybsza - odpiąć kabelek od stacyjki (ja tak robiłem u siebie i śmiga)* 
A odpinasz przewód od rygla, stacyjkę masz przy zegarach. Rygiel pod kierownicą bliżej nóg.

Myślisz, że tutaj ten problem z ryglem? Auto odpala, ale nie gasną zegary. Może i faktycznie rygiel zacina się w pozycji odblokowanej, ale skoro Ty masz na stałe w pozycji odblokowanej a po wyjęciu kluczyka licznik gaśnie to nie jest inny problem w tym przypadku?

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 03 gru 2015, 18:17

kamil666 pisze:A odpinasz przewód od rygla
No zamotałem trochę.
kamil666 pisze:Myślisz, że tutaj ten problem z ryglem?
Nie jestem pewien ale u mnie jak się sypało to np mmi nie gasło i nawiew chodził. A czasami auto nie odpalało i zero reakcji na liczniku.

prostacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: prostacz » 03 gru 2015, 22:46

A czy jest jakas opcja ze pokaze cokolwiek apropo uszkodzonej stacyjki na vagu ?Dodam jeszcze ze gdy te zegary sie swieca oraz mmi to takze po wyjsciu z auta nie mozna go zamknac oraz swieca postojowki <zalamka>

Tysiak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tysiak » 13 mar 2018, 22:53

Hej,

Jestem tu nowa i nie wiem czy dobrze trafiłam z problemem...
Jakies pół roku temu zakupiłam sliczną A6 , sprawną... bynajmniej tak mi się wydawło...
Po kilku mniejszych awariach spotkał mnie dziwny objaw. Auto nie odpalilo- zero pradu...Nic się nie wyświetla, nie można było wyjąć kluczyka, ani ruszyc skrzynią (automat). Myśle aku- niestety naładować sie nie chciał. Wymiana na kolejny - sukces - auto odpalilo :) . Niestety sukces chwilowy... Po okolo 30 min znowu brak swiatła w aucie , świecą się kontrolki różne .... aku coraz słabszy :( pewnie rano padnie :( :(

Pomocy , może ktoś miął juz taki problem

Pozdrawiam

[ Dodano: 2018-03-13, 22:53 ]
Aaaa i nie dodałam, że swiecą się mimo braku kluczyka w stacyjce...

Awatar użytkownika
Abster
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Abster
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Abster » 14 mar 2018, 20:00

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwarcie w puszce w podszybiu, bo że gdzieś jest zwarcie to nie ma dyskusji tylko trzeba znaleźć gdzie a tam jest sporo elektroniki żeby zalanie mogło powodować takie objawy. Ważne są też okoliczności powstania pierwszy raz tych objawów bo jak nie padało albo auto nie było myte to zły trop. Tą puszkę można sprawdzić samemu czy jest sucho później kolejno miejsca z bezpiecznikami jak nic nie będzie widać dziwnego to tylko elektryk, VCDS pewnie jak się uda podpiąć zbyt wiele nie powie bo będzie cała litania błędów po zaniku zasilania.
Oryginalna pełna opcja S-Line

wazel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wazel » 19 mar 2018, 15:59

prostacz pisze:A czy jest jakas opcja ze pokaze cokolwiek apropo uszkodzonej stacyjki na vagu ?Dodam jeszcze ze gdy te zegary sie swieca oraz mmi to takze po wyjsciu z auta nie mozna go zamknac oraz swieca postojowki <zalamka>
Witam,
Przerabiałem to u siebie. Winna jest stacyjka. Po wymianie wszystko wróci do normy.
W stacyjce w środku ułamał się jeden z mikrostyków i po wyjęciu kluczyka nie słychać było charakterystycznego dźwięku załączenia blokady kierownicy.
Aby wyłączyło się mmi i móc zamknąć samochód wchodziłem vcds w grupę 05 zezwolenie startu i tam mimo, że nie było błędów dawałem na usunięcie błędów i słychać było wtedy ten dżwięk od blokady. W grupie tej vcds pracuje nawet gdy kluczyk jest wyjęty.
Stacyjki są inne dla auta z automatem a inne dla manualnej skrzyni.
Stacyjki się nie programuje, wymieniasz i już.
Pozdrawiam

Tysiak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tysiak » 26 mar 2018, 21:12

Problem rozwiązany :) Bezpiecznik....

marcinklb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Po wyjęciu kluczyka nadal świecą się zegary i MMI

Post autor: marcinklb » 14 maja 2021, 22:13

Panowie i panie a ja ma taki problem.
Od kiedy kupiłem auto zawsze miałem takie coś ze jak nie odpowiednio wyjąłem kluczyk ze stacyjki to nadal świeciło mmi i nie było tego charakterystycznego dźwięku podczas wyjmowania kluczyka. Auta nie dało się zamknąć z pilota.
Natomiast po 3 latach takiego użytkowania teraz w ogóle nie ma tego tyknięcia podczas wyjmowania kluczyka i cały czas świeci się mmi i pilot do zamykania w ogóle nie działa. I teraz dodatkowo wyświetlił się komunikat z kluczykiem i pisze "ignition Lock"
Wyczytałem że to styki. Tylko czy chodzi o stacyjkę z kluczykiem czy tą płytkę pod kierownica?
Jakby to była stacyjka to wymienia się całą z kluczykiem czy tylko elektronikę a kluczyk zostaje ten sam?
Proszę o pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl