Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Po padnięciu akumulatora termometr przekłamuje o 2-3*C

Elektryka
ODPOWIEDZ
Ekhangel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Po padnięciu akumulatora termometr przekłamuje o 2-3*C

Post autor: Ekhangel » 03 maja 2019, 12:20

A więc, po dwukrotnym deadzie akumulatora, odpalaniu z kabli i wymianie w międzyczasie całego MMI dwa razy ("fachowy" retrofitter montował mi kamerę cofania w warunkach podblokowych), ocipiała mi kontrolka min. oleju (fałszywe wskazanie), ORAZ termometr temp. zewnętrznej zaczął zawyżać o 2-3 stopnie. Niby nic wielkiego, ale wkurza, zwłaszcza że wcześniej tego nie było - i zresztą Audi mi tym zaimponowało, jako pierwszy samochód, w którym termometr pokazuje temperaturę jak należy.

Po zmartwychwstaniu w końcu Audi po prostowaniu (po tym nieszczęsnym retroficie), temperatura na FIS-ie pokazywała - 40*C, a potem stopniowo się stabilizowała na niby prawidłowe wskazanie - tyle tylko, że to wskazanie właśnie nie jest do końca prawidłowe. Kilka razy przyłapałem go już na zawyżaniu temperatury o 2-3 stopnie, i to nie tylko w trakcie upałów (np. było 12*C na termometrze domowym i wg iOS), a pokazał 14-15*C).

Czy ten czujnik jest łatwy w wymianie? Czy podlega jakiejś kalibracji albo resetowi? Co mogło poza nim się zepsuć? W masce nie było w ogóle nic grzebane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja