witam
urwał mi sie pasek ładowania/alternatora/wspomagania nie wiem jak go dokładnie nazwać
macie może gdzieś poradnik schemat jak go wymienić czy jest to możliwe zrobić samemu czy trzeba prowadzić do mechanika chciałbym to naprawić jak najszybcie
z góry wielkie dzieki
pozdrawiam
audi a6 c6 2.0 bre 2006-
Pasek ładowania
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Jest to po prostu pasek wielorowkowy
. Do swojego auta potrzebujesz z takimi numerami: 03G 903 137 E (21,18x1613mm), cena w ASO ok. 108 zł. Oryginał jest produkowany przez Contitecha (numer części 6PK1613). W motoryzacyjnym kupisz za połowę tej ceny z ASO, np. tego Contitecha. Wymiana jest prosta, (w skrócie) poluzowanie napinacza, ściągnięcie starego i założenie nowego, naciągnięcie napinacza. Tylko w Twoim przypadku coś się musiało stać, pasek nie zrywa się od tak. Albo był stary, albo jakaś rolka się zacięła.

-
- Forum Audi A6 / A7
witam dzieki za szybką odpowiedz,
To tak pasek był stary i poszła rolka napinacza , jjest ona poszarpana oraz łożysko sie zatarło ,
Moje kolejne pytanie to czy skomplikowana jest wymiana napinacza czy moze łatwiej jest tylko rolke wymienic? moze ktoś widział jakis poradnik krok po kroku
macie moze ner seryjny dla rolki jak i pełnego napinacza
z góry wielkie dzieki
pozdrawiam
w załączniku sa dwa zdjęcia napinaczy obydwa sie różnią ale pokazuje ze obydwa pasują do mojego samochodu, nie mogę namierzyć samej rolki
To tak pasek był stary i poszła rolka napinacza , jjest ona poszarpana oraz łożysko sie zatarło ,
Moje kolejne pytanie to czy skomplikowana jest wymiana napinacza czy moze łatwiej jest tylko rolke wymienic? moze ktoś widział jakis poradnik krok po kroku
macie moze ner seryjny dla rolki jak i pełnego napinacza
z góry wielkie dzieki
pozdrawiam
w załączniku sa dwa zdjęcia napinaczy obydwa sie różnią ale pokazuje ze obydwa pasują do mojego samochodu, nie mogę namierzyć samej rolki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Według ETKI rolka na napinaczu jest jego integralną częścią (czyt. niedostępna osobno). Numery napinacza do Twojego silnika to: 038 903 315 AM lub z końcówką AN (AM został wycofany 01/09/2015), koszt w ASO ok. 270 zł.
Masz też instrukcje z ELSY jak wymienić pasek i napinacz -> wymiana_paska. Instrukcje wymiany paska i napinacza są podobne, ale różnią się ostatnimi stronami. Mam nadzieje, że pomogłem. Jeśli potrzebowałbyś jakieś dodatkowe instrukcje, to pisz
.
[ Dodano: 2016-02-14, 20:25 ]
Dostępny jest też cały gotowy zestaw firmy GATES (porównywalny z Contitechem), tzn. pasek, napinacz i rolka. Numer tego zestawu to: GATES K036PK1613. Tak dla informacji
.
Masz też instrukcje z ELSY jak wymienić pasek i napinacz -> wymiana_paska. Instrukcje wymiany paska i napinacza są podobne, ale różnią się ostatnimi stronami. Mam nadzieje, że pomogłem. Jeśli potrzebowałbyś jakieś dodatkowe instrukcje, to pisz

[ Dodano: 2016-02-14, 20:25 ]
Dostępny jest też cały gotowy zestaw firmy GATES (porównywalny z Contitechem), tzn. pasek, napinacz i rolka. Numer tego zestawu to: GATES K036PK1613. Tak dla informacji

Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 20:40 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam wielkie dzięki za pliki napewno się przydadzą. Pasek już mam i znalazłem samą rolkę myślę że to jest to http://www.ebay.co.uk/itm/Tensioner-Pul ... xyeZNTRidd.
Myślę że z wymianą całego napinacz może być problem( ale nie jestem pewien) może przeszkadzać chłodnica dlatego spróbował bym samą rolkę.
https://www.google.co.uk/search?q=n1538 ... am9yKnM%3A
038903315c
Myślę że z wymianą całego napinacz może być problem( ale nie jestem pewien) może przeszkadzać chłodnica dlatego spróbował bym samą rolkę.
https://www.google.co.uk/search?q=n1538 ... am9yKnM%3A
038903315c
-
- Forum Audi A6 / A7
http://allegro.pl/0-n1534s-rolka-napina ... 39565.html jeszcze takie coś jest 0-n1534s
-
- Forum Audi A6 / A7