Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Oprogramowanie

Elektryka
ODPOWIEDZ
Wiatrak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Waldek SILNIK ASB
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Oprogramowanie

Post autor: Wiatrak » 22 sie 2018, 09:58

Cześć,
na początek krótki opis sytuacji. Miałem błędy nastawnika turbiny, poduszki silnika, wentylatory. Wszystko to miało potencjalny wpływ na działanie tempomatu bo po ich wykasowaniu podczas jazdy na te kilka sekund włączał się tempomat. Elementy zostały naprawione / wymienione, błędy zostały usunięte. Wszystkie przyciski zostały logowane i wszystko działa co niezbędne do uruchomienia tempomatu.
Niestety tempomat nadal nie działa poprawnie. Np. jadę 70 km / h, ustawiam 120 na tempomacie, tempomat się włącza i samochód przyspiesza do np. 115 km / h i tempomat się wyłącza. Jak jadę stabilną prędkością i włączam tempomat to czasem się włączy czasem już nie. Potem by tempomat ponownie uruchomić muszę wyłączyć i włączyć silnik.
Jestem umówiony na 5 września na kolejną diagnozę, elektronik twierdzi, że oprogramowanie jest okrojone i nie pokazuje jeszcze jakiś innych błędów. Czyli ktoś tam musiał grzebać. Aż się boję co tam wyjdzie.
Pytanie do Was, czy ktoś miał taki problem, a może słyszał o podobnej sytuacja w marce Audi może w innych markach?

[ Dodano: 2018-08-22, 09:58 ]
Pewnie nikt nie pomoże w tym skomplikowanym temacie. Wiecie może jak nazywa się soft obsługujący urządzenia / sterowniki samochodu, który to monitoruje błędy itp.? Chciałbym przynajmniej o tym poczytać, wujek google nijak mi nie pomaga :-(
Pozdrawiam,
Waldek

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 22 sie 2018, 10:05

Nie można monitorować błędów, a jedynie parametry danego sterownika, ponieważ błąd pojawi się, gdy dany parametr przekroczy graniczną/dozwoloną wartość.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2018, 10:25 przez mat1324, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiatrak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Waldek SILNIK ASB
Rocznik: 2007
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Skrzynia: Automat

Post autor: Wiatrak » 28 sie 2018, 13:10

mat1324 pisze:Nie można monitorować błędów, a jedynie parametry danego sterownika, ponieważ błąd pojawi się, gdy dany parametr przekroczy graniczną wartość.
OK, jasne, dzięki za sprostowanie. Więc jak taki soft się nazywa monitorujący to wszystko? I czy jest możliwe, ze ktoś wyciął monitoring z jakiś sterowników stąd mam problem ze znalezieniem przyczyny nie działania tempomatu?

Chciałbym o tym poczytać ale internet milczy.

[ Dodano: 2018-08-28, 13:10 ]
Może zatem ktoś wie, o co może chodzić w tym wątku:

https://błąd/tempomat-acc-acc-not ... t5398.html

"słyszałem o jakimś czujniku odstępu w przednim zderzaku,błędy wykasowane a tempomat dalej niedziała:("

"U mnie ktoś cofając do tyłu uszkodził hakiem plastikową osłonę radaru.
Ten element jest podgrzewany i jak przestaje działać to wyłącza radar."

Jak wynika, że nawet przez to tempomat może nie działać. Ktoś z Was wie jaki element autor miał na myśli?
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja