Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Ochrona komponentu

Elektryka
Jestem Slaby

Post autor: Jestem Slaby » 19 sty 2013, 22:32

camelllcamelll pisze:Zwróciłem uwagę że Ty już nie pierwszy raz piszesz '' jako prawnik '' nie mam nic przeciwko temu, natomiast napisałem to co mi powiedzieli jak dzwoniłem do ASO Lubin, Wrocław i Opole. Też nigdzie nie zaznaczyłem ani nie miałem na myśli części po okazyjnej cenie, bo jeżeli przykładowo danej części średnia cena to około 500 zeta a ja kupuję za 1000 zł to rzeczywiście okazja nie do odrzucenia.
a ja napisałem Ci jak na to patrzy policja, sądy i polskie ustawodawstwo (szczególnie - prawo karne) :) wczytaj się w mojego posta jeszcze raz. i piszę ku przestrodze, a nie ku upokorzeniu. napisałeś swój post jakbyś był w 150% pewny swojej racji, a niestety jej nie masz. nie mowie tego po to by Cie upokorzyć, bo po jakiego bym to robił - piszę, by wyjaśnić ;)
camelllcamelll pisze:Idąc tym tokiem myślenia to nie masz żadnej gwarancji gdziekolwiek co byś nie kupił że nie jest jumane.
Też nie napisałem że jeżeli jest możliwość żeby nie brać dowodu zakupu / faktura, paragon / .
Nigdy pewności nie masz, Amber Gold było przekrętem więc i nawet na bułkach mogą Cię dymać ;) natomiast nie o to chodzi. Chodzi o fakt, że jeśli sprzedawca zapewni Cię, że sprzęt jest z demontażu, a potem się okaże że z demontażu w dziupli, jeśli masz dowód (rozmowę telefoniczną nagraną, pisemne poświadczenie, druk z allegro w ktorym napisane jest że towar pochodzi z legalnego źródła) jesteś bardziej bezpieczny, aniżeli w wypadku gdy sprzedawca mowi ze nie wie albo nie pamięta skąd ma ten towar ;)
camelllcamelll pisze: Tak że możesz dalej się
Jestem Slaby pisze:HO HO HO! sie usmialem.

Pozdrawiam
a to wlasnie było apropos pewnosci siebie w Twoim poscie. :)

Damyk

Post autor: Damyk » 20 sty 2013, 17:44

Adxs pisze:Ale ja mam pytanie związane z tematem. Wsadziłem z tym "prawnikiem" powyżej - zmieniarkę MP3 z innej C6 i zadziałała... A gdzie kurna ochrona komponentu ? Czemu się nie włączyła ? Wszystko działa, płyty zmienia, mp3 śmigają - co jest grane ? Wole żeby już się włączyła i jechać do ASO na zdjęcie niż kiedyś jej się przypomni i się włączy jak nie będe miał dostępu do ASO...

Przecież nie mogła się nie włączyć ?
Uaktualnij oprogramowanie w zmieniarce to ochrona się włączy :)

Jestem Slaby

Post autor: Jestem Slaby » 20 sty 2013, 23:54

Damyk pisze:
Adxs pisze:Ale ja mam pytanie związane z tematem. Wsadziłem z tym "prawnikiem" powyżej - zmieniarkę MP3 z innej C6 i zadziałała... A gdzie kurna ochrona komponentu ? Czemu się nie włączyła ? Wszystko działa, płyty zmienia, mp3 śmigają - co jest grane ? Wole żeby już się włączyła i jechać do ASO na zdjęcie niż kiedyś jej się przypomni i się włączy jak nie będe miał dostępu do ASO...

Przecież nie mogła się nie włączyć ?
Uaktualnij oprogramowanie w zmieniarce to ochrona się włączy :)
czyli jak ja podłącze do siebie i nieuaktualnie to też mi będzie hulać?

igo_89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi Iwo
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: igo_89 » 21 sty 2013, 17:54

Damyk, Nie włączy się jeżeli podczas aktualizacji nie odpalisz auta :)

Damyk

Post autor: Damyk » 22 sty 2013, 02:56

igo_89 pisze:Damyk, Nie włączy się jeżeli podczas aktualizacji nie odpalisz auta :)
Włączy się na 100%.

igo_89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi Iwo
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: igo_89 » 22 sty 2013, 19:01

Damyk, Jeżeli robisz aktualizacje sterownika który siedzi ciągle w twoim aucie to ochrona komponentu się nie włączy. A gdy wkładasz nowy element który ma w sobie CP to jak najbardziej się włączy i to zawsze :)

Damyk

Post autor: Damyk » 23 sty 2013, 15:58

igo_89 pisze:Damyk, Jeżeli robisz aktualizacje sterownika który siedzi ciągle w twoim aucie to ochrona komponentu się nie włączy. A gdy wkładasz nowy element który ma w sobie CP to jak najbardziej się włączy i to zawsze :)
Nie rozumiemy się. Kolega wyżej pisał, że podłączył zmieniarkę do samochodu i ochrona się nie włączyła. Dlaczego? Bo w zmieniarce jest taki soft, który ma ochronę wyłączoną programowo. Po aktualizacji softu w zmieniarce ochrona się załączy i nie ważne, czy będzie przekręcony kluczyk przy aktualizacji , czy nie.
A tak na marginesie dodam, że w dziele <sprzedam części> jest moje ogłoszenie odnośnie MMI 2G i sprzedaję tam właśnie m.in. taką zmieniarkę, która będzie działać w każdej A6 do momentu uaktualnienia w niej oprogramowania.
To samo z interfejsem MMI: mam taki, który działa w każdej A6 i co ciekawe, można w nim aktualizować oprogramowanie do woli i ochrona się nie załączy nigdy.

Jestem Slaby

Post autor: Jestem Slaby » 30 sty 2013, 09:39

Poinformuję was jeszcze o jednym :

Co zrobić gdy część okaże się kradziona?

Byłem dwa dni temu w ASO i okazało się iż zmieniarka była kradziona. Oczywiście jest zablokowana, wzieli moje dane i powiedzieli, że prawdopodobnie skontaktuje się ze mną policja w tym tygodniu.

Jeśli nie zatrzymają was na miejscu i nie wezwą policji (słyszałem że gdzieś tak robią!) to:

1) szukacie WSZYSTKICH dokumentów związanych ze zmieniarką (aukcja allegro, potwierdzenie przelewu, otrzymanie paczki (nie wyrzucajcie pudełka dopoki nie okaze sie ze jest ok), maile, dokumenty z ASO, rachunki ASO itd - drukujecie
2) spinacie wszystko do kupy
3) piszecie oświadczenie o odstąpieniu od umowy ze względu na wadę prawną. (prawdopodobieństwo pochodzenia rzeczy z nielegalnego źródła) i wysuwacie żądanie o zwrot pieniędzy na rachunek bankowy nr ...... (PRV pismo jakbyście chcieli) 2 x drukujecie
4) pakujecie część (jeśli wam jej nie zabrali, ale nie mogą chyba, może tylko policja) i migiem lecicie na poczte i wysyłacie paczkę priorytetem do gościa który wam ją sprzedał załączając mu pismo w/w oraz zachowujecie dowód wysyłki

zbieracie co macie do kupy i czekacie na policję. jeśli postąpicie w ten sposób, nie tlumaczcie się policji, powiedzcie co zrobiliście krok po kroku pokazując odpowiednie dokumenty : od zakupu na allegro, dowód wpłaty, przyjście paczki, dokumenty aso, odstąpienie od umowy, które mu wysłaliście (dlatego dwa egzemplarze - ori i kopia), potwierdzenie o wysłaniu paczki.

i tyle. bo tyle możecie.

wtedy powinna w calości ześć z was odpowiedzalność karna.

pozdrawiam

gość_

Post autor: gość_ » 30 sty 2013, 10:14

Panowie zakupilem na allegro stolki do swojej c6, teraz mam sline tylko z el. ledzwiami, nowa sa z pelna elektryka i grzanymi dupami z przodu i z tylu, czy bede musial jakas ochrone komponentu sciagac?
Pisalem do goscia czy czesci pochodza z legalnego zrodla to powiedzial ze z rozbiorki aut z niemiec, wszystko kupione poprzez allegro, zaplacone za pobraniem przez kureira ktory to teraz przywieze do mnie do IRL
Gosciu handluje na allegro czesciami do niemieckich samochodow wiec moze lipy nie bedzie ale wole sie upewnic

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM

Post autor: camelllcamelll » 30 sty 2013, 10:35

Jestem Slaby pisze:Byłem dwa dni temu w ASO
napisz które to ASO
Jestem Slaby pisze:Oczywiście jest zablokowana

to że jest zablokowana, to nie zawsze znaczy że jest kradziona

wyżej pisał
ZelvaBOi pisze: Wtedy pomimo, ze jest z legalnego zrodla (rozbiorka takiego auta nie jest przestepstwem) i jest sprawny nie zostanie odblokowany.
Jestem Slaby pisze:pakujecie część (jeśli wam jej nie zabrali, ale nie mogą chyba, może tylko policja)
Panie prawnik

to albo zabrali albo chyba nie zabrali

Sam się trochę zamotałeś.

sadzik65439 pisze: czy bede musial jakas ochrone komponentu sciagac?
Tak, musisz jechać zdjąć CP

Pozdrawiam

Club RS6

Post autor: Club RS6 » 30 sty 2013, 18:48

sadzik65439 pisze:Panowie zakupilem na allegro stolki do swojej c6, teraz mam sline tylko z el. ledzwiami, nowa sa z pelna elektryka i grzanymi dupami z przodu i z tylu, czy bede musial jakas ochrone komponentu sciagac?
jeżeli kupiłeś fotele z pamięcią to będziesz musiał jechać na sciagniecie CP aby móc korzystać z pamieci (ale bedzie wszystko dzialac nawet jak nie sciagniesz oprocz zapamietywania pozycji) jezeli nie masz pamieci to nigdzie nie musisz jeździc

Jestem Slaby

Post autor: Jestem Slaby » 02 lut 2013, 05:43

camelllcamelll pisze:
Jestem Slaby pisze:Byłem dwa dni temu w ASO
napisz które to ASO
Jestem Slaby pisze:Oczywiście jest zablokowana

to że jest zablokowana, to nie zawsze znaczy że jest kradziona

wyżej pisał
ZelvaBOi pisze: Wtedy pomimo, ze jest z legalnego zrodla (rozbiorka takiego auta nie jest przestepstwem) i jest sprawny nie zostanie odblokowany.
Jestem Slaby pisze:pakujecie część (jeśli wam jej nie zabrali, ale nie mogą chyba, może tylko policja)
Panie prawnik

to albo zabrali albo chyba nie zabrali

Sam się trochę zamotałeś.

sadzik65439 pisze: czy bede musial jakas ochrone komponentu sciagac?
Tak, musisz jechać zdjąć CP

Pozdrawiam
moj drogi, widze ze sie uczepiłeś odkąd Ci raz zwróciłem uwagę. :) ale nic to, już wyjaśniam :

1) ASO Częstochowa Marszałek
2) zgadzam się co do tego, iż kradziona byc nie musi, ale jej nie odblokujesz. Ta na 99% jest kradziona, a bynajmniej tak mi powiedzieli w serwisie. Podobno jeśli auto jest rozbite pokazuje się inny komunikat. Gadałem z właścicielem salonu i z kierownikiem serwisu, mówili że nawet jak jest z rozbitka legalnego to jakoś ściągną taką ochronę. W tym wypadku komunikat dotyczył kradzieży. :(
3) tak jak pisałem - mogą Ci zatrzymać auto i zmieniarkę, a w tym czasie przyjeżdza policja. Mnie puścili, dane poszły do Interpolu.

Gość z allegro powiedział mi, że pewnych zmieniarek po prostu nie da się odblokować i tyle :(

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: MaTyS » 02 lut 2013, 09:08

Mógłby ktoś zainwestować z kolegów i uruchomić tanią usługę dla reszty ;)

http://www.a-d-e.pl/produkty/an035__component_protection

Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Adxs » 02 lut 2013, 09:25

Jestem Slaby pisze:Gadałem z właścicielem salonu i z kierownikiem serwisu, mówili że nawet jak jest z rozbitka legalnego to jakoś ściągną taką ochronę. W tym wypadku komunikat dotyczył kradzieży. :(
Kolo z serwisu to inaczej powiedział - słabo słuchałeś :P
"Odblokowaliby nawet jakby była kradziona, ale kradzież nie byłaby w audi zgłoszona"
MaTyS pisze: Mógłby ktoś zainwestować z kolegów i uruchomić tanią usługę dla reszty ;)

http://www.a-d-e.pl/produ...nent_protection
ÂŻeby zdjąć CP tym programem, potrzeba eeprom z poprzedniego samochodu - hmm dużo zachodu i nie każdy kto sprzedaję część ze swojej fury, ma ze sobą sprzęt do ściągnięcia eepromu :/
kontakt administratora:
Polecam!

Jestem Slaby

Post autor: Jestem Slaby » 02 lut 2013, 13:46

gosc na allegro za 150 zł ściąga :) dam namiary na prv jak chcecie.

Adam - tak. Ale ja mowie o rozbitych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja