Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] MMI zapętlone na ekrania Audi Multimedia Interface

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
K4czy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] MMI zapętlone na ekrania Audi Multimedia Interface

Post autor: K4czy » 07 sie 2013, 13:41

Posiadam Audi A6 C6 i z tego co udało mi się już mniej więcej rozgryźć to mam interfejs MMI 2G High. No a właściwie to już nie mam, bo nie działa.

Zaczęło się od odłączenia akumulatora w ASO, podłączyli akumulator oddali auto i życzyli miłej drogi. Droga nie była by miła bo MMI było martwe. Auto zostawiłem u nich na diagnostyce. Stwierdzili uszkodzony moduł telefonu i zamówili drugi. Moduł dojechał, okazało się że zła wtyczka, podpięli z powrotem mój moduł i okazało się że wszystko działa. Auto mi oddali i ponownie życzyli miłej drogi.

Tydzień wszystko działało, aż pięknego piątkowego popołudnia, gdy auto postało trochę na słońcu, wlazłem do środka i MMI znowu martwe. Po włączeniu pokazuje się tapeta Audi Multimedia Interface a potem ekran gaśnie.

-Chciał bym poradzić się o kolejność postępowania w znalezieniu przyczyny?

-O to gdzie znajduje się ten wspaniały moduł telefonu i jak się do niego dostać? (Jedni piszą że pod siedzeniem kierowcy, inni że pasażera, a jeszcze inni że nie pod siedzeniem tylko pod nogami.)

-Jeżeli chciał bym kupić drugi z "second hand" to jak poprawnie go zidentyfikować?

-Może jakieś pomysły na szybko co jeszcze może być nie tak?

-Oraz dodatkowo czy to będzie właściwa pętla światłowodowa?
Obrazek

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 155KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: jasper » 08 sie 2013, 12:05

Kolego pętla jak najbardziej i zapnij ją pod nogami kierowcy pod dywanem w plastikowej puszce jest moduł BT wyjmij wtykę światłowodową i podłącz swoją pętlę po czym włącz MMI i ciesz się :) skręć powoli i dokładnie wszystko. aha moduł BT ma najprawdopodobniej zimne luty dlatego raz działa dobrze a drugi raz wcale. mam taki przypadek i jak się uda postawić na nogi poinformuję cię co trzeba zrobić z twoim.
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
tu już nie ma nic do roboty :)
----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu :)

Awatar użytkownika
K4czy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: K4czy » 30 sie 2013, 22:44

Chciałem odświeżyć trochę temat.

MMI zachowuje się dziwnie. Nie robiłem nic jeszcze, czekam na pętlę światłowodową, zauważyłem że jak auto postoi chwilę MMI "się naprawia" i działa kilka dni ok, moduł telefony również bez zastrzeżeń. Nie zdarzyło się żeby MMI zawiesiło się bądź zgasło w czasie jazdy.
Po czym przy którymś wyłączeniu i uruchomieniu silnika wszystko przestaje działać.

Kiedy kliknę ON/OFF pojawia się tapeta startowa po czym znika i ciemno na ekranie, brak podświetlenia klawiszy.

Czy ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł co może być problemem i jak można go zdiagnozować? (jakiś update albo co?)

@jasper - Czy wiadomo może coś w sprawie naprawy modułu telefonu?

Czy jest w Wawie ktoś kto ogarnia temat i można podjechać z "flaszką" żeby na to popatrzeć?

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jasper » 02 wrz 2013, 12:40

co do bt to już prawie. musisz mieć kolego kogoś w pobliżu z vcds żeby zrobić test magistrali optycznej wtedy sto procent będzie wiadomo który z elementów szwankuje.
CCCO 2015

Awatar użytkownika
K4czy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: K4czy » 30 wrz 2013, 19:59

Dziś MMI znowu zdechło i tym razem szlag mnie trafił. Wróciłem do domu i zacząłem działo zniszczenia. Jako że nie mogłem znaleÂźć w internecie ani sensownego opisu ani żadnego zdjęcia przedstawiającego dokładnie gdzie znajduje się moduł telefonu i jak się do niego dostać, docieranie do niego było lekko nieprzyjemne ale w końcu się udało.

Tu od razu podziękowania dla Panów mechaników z Rowiński-Wajdemajer w Warszawie za uszkodzenie uchwytów od skrzynki z modułem telefonicznym oraz za pozostawienie jej nieprzykręconej. Makabra.

Poniżej dla zainteresowanych zdjęcie przedstawiające skrzynkę z modułem oraz jej lokalizację.
Obrazek

Postaram się pójść tropem jasper-a i zatargam moduł do jakiegoś magika z lutownicą. Zobaczymy czy uda się go ożywić.

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jasper » 01 paź 2013, 10:41

to ze zdjęcia to moduł telefonu z bt słuchawką ja walczyłem z samym bt wygrzałem go w piecu i działa :), nie przeginać z temperaturą bo się wtyki stopią
CCCO 2015

Awatar użytkownika
K4czy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: K4czy » 08 paź 2013, 12:32

Zaskoczeń ciąg dalszy. Zaniosłem moduł do kilku magików, Ci niestety nie poradzili sobie z tematem. Z piecem nie próbowałem, trochę za dużo plastiku w tym moim, obawiam się większość modułu by popłynęła.

Używany moduł można kupić na Alledrogo za ok 250 - 300 zł co nie jest jakąś zaporową kwotą.
Jako ciekawostka w Audi ze ten sam moduł, tyle że nowy, Panowie życzą sobie 7000 PLN Netto (tak siedem tysięcy) - nieźle ;-)

Moduł zakupiłem, podłączyłem, sparowałem słuchawkę, zacząłem wszystko skręcać... i nagle MMI znowu zgasło a z pod dywanika zaczął unosić się dym. Rozkręciłem wszystko, rozkręciłem moduł i efekt jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek
Płytka modułu Motorola 4E0862333C

Sprawa była o tyle nie jasna że postanowiłem zakupić kolejny moduł.
Po podłączeniu trzeciego modułu i wymianie bezpiecznika nr. 16 wszystko działa ok już trzeci dzień, dam znać jeżeli coś się zmieni.

Obrazek
Testowanie modułu nr.3 i wymiana bezpiecznika

Obrazek
Tryb telefonu, moduł nr.3

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jasper » 08 paź 2013, 13:08

Widocznie moduł był sam w sobie uszkodzony i nie wytrzymał normalnej pracy. jeśli potrzebujesz tanich tych modułów to jeszcze ze 2 mam na zbyciu. Cieszę się że udało ci się dojść i postawić MMI na nogi
CCCO 2015

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl