Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Kodowanie haka holowniczego

Elektryka
ODPOWIEDZ
Lech W
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Lech
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Kodowanie haka holowniczego

Post autor: Lech W » 07 lip 2023, 15:05

Kupiłem: Wiązka haka dedykowana Audi A6 C6 Kombi 2004-2011r /13-pin/
https://dobrehaki.pl/wiazka-haka-dedyko ... -6482.html

Wszystko dobrze zrobiłem. :)
Wymagane programowanie po montażu: tak

Próbuje włączyć ustawienia haka.
Niestety nie mam dość doświadczenia kodowaniu.

Muszę zrobić:
1) w module ABS?
2) w module CAN gateway?
3) w nowo powstałym module haka?
ale nie wiem gdzie :(

Ktoś pomoże?

Wojtek Bierbauer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojciech
Rocznik: 2014
Moje auto: A4 B8
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Re: Kodowanie haka holowniczego

Post autor: Wojtek Bierbauer » 11 lip 2023, 14:07

W zeszłym tygodniu robiłem, wszystko działa
Pozdrawiam 😉

Wojtek Bierbauer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojciech
Rocznik: 2014
Moje auto: A4 B8
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Wojtek Bierbauer » 11 lip 2023, 22:08

Lech W
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lech W » 23 sie 2023, 13:24

Wojtek Bierbauer pisze:
11 lip 2023, 14:07
W zeszłym tygodniu robiłem, wszystko działa
Pozdrawiam 😉
Niestety u mnie nie działa.
Część rzeczy, które było tym materiale u mnie nie da się włączyć.
Nie da się włączyć kodowania. :(
Może masz nowszy model moje Audi jest z roku 2006.
Dasz radę pomóc mi?

Lech W
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lech W » 18 paź 2023, 09:17

Modernizacja zaczepu przyczepy (4F)

Instrukcje te mogą nie obejmować szczegółów mechanicznych/elektronicznych, podają jedynie stronę diagnostyczną (kodowanie itp.). Dodatkowe szczegóły dotyczące niezbędnych prac mechanicznych/elektronicznych znajdują się w instrukcjach modernizacji dostarczonych przez dostawcę części (np. modernizacja zaczepu przyczepy) lub można je znaleźć w fabrycznych instrukcjach napraw i schematach elektrycznych.

Instalacja i okablowanie
Informacje dotyczące instalacji można znaleźć w instrukcjach napraw, schematach okablowania, katalogu części i/lub instrukcjach zawartych w zestawie doposażeniowym. Upewnij się, że zainstalowano odpowiednie wentylatory chłodzące. Jeśli nie, może być konieczne ich zamontowanie przed rzeczywistą modernizacją zaczepu przyczepy.

Konfiguracja
Aby nowo zamontowane części zostały prawidłowo rozpoznane i były gotowe do użycia, konieczne są następujące aktywacje.

Zaktualizuj listę instalacji w bramce (J533 / #19).
Zarejestruj nowo dodany 69 - Moduł sterujący przyczepy.
Zaktualizuj kodowanie modułu sterującego przyczepy (J345 / #69).
Nie wszystkie zestawy modernizacyjne zawierają moduły sterujące przyczepy z możliwością diagnostyki, niektóre moduły z rynku wtórnego mogą nawet być wstępnie zakodowane. Ten krok można zignorować w przypadku modułów, które nie mają możliwości diagnostyki.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie automatycznie wykorzystana przez Asystenta długiego kodowania po uzyskaniu dostępu do funkcji za pomocą VCDS. Jeśli zainstalowany jest moduł Aftermarket, sprawdź zestaw doposażeniowy, aby uzyskać dalsze instrukcje.
Zaktualizuj kod modułu sterującego silnika (J623 / #01).
Upewnij się, że silnik NIE jest uruchomiony , w przeciwnym razie nowe kodowanie zostanie odrzucone. Modele wyposażone w system Start/Stop posiadają wyłącznik/przycisk wyłączający, który dezaktywuje funkcję Start/Stop.
W przypadku silników z drugim modułem sterującym silnika (J624 / nr 11) należy to również zakodować.
Ogólna zasada jest taka, że ​​jeśli silnik wykorzystuje konwencjonalne krótkie kodowanie (kodowanie składa się z 7 cyfr, np. 0011312), Asystent długiego kodowania NIE ma zastosowania. Moduły korzystające z krótkiego kodowania zazwyczaj NIE obsługują kodowania konfiguracji przyczepy ani nie wymagają tego. Jeśli moduł sterujący silnika korzysta z długiego kodowania, aktywacja odbywa się w trybie (długiego) kodowania poprzez Asystenta kodowania. Należy również pamiętać, że istnieją różne warianty kodowania dla długiego kodowania.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie automatycznie wykorzystana przez Asystenta długiego kodowania po uzyskaniu dostępu do funkcji za pomocą VCDS.
Zaktualizuj kod elektroniki hamulca ABS (J104 / #03).
Kodowanie elektroniki hamulca ABS to duża suma opcji, które obejmują +0016384 = Zaczep przyczepy niezamontowany lub bez modułu sterującego czujnika przyczepy/holowania (J345), jak pokazano na stronie Elektronika hamulców Audi A6 (4F) . Odejmij 16384 od oryginalnej wartości kodowania dla nowo zamontowanego modułu 69-Trailer.
Zaktualizuj kod kontroli poziomu (J197 / #34), jeśli jest zainstalowany.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie wyświetlona automatycznie po uzyskaniu dostępu do funkcji za pomocą VCDS.
Zaktualizuj kod układu pomocy przy parkowaniu (J446 / #76), jeśli jest zainstalowany.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie wyświetlona automatycznie po uzyskaniu dostępu do funkcji za pomocą VCDS.
Zaktualizuj kodowanie kamery cofania (J772 / #6C), jeśli jest zainstalowane.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie wyświetlona automatycznie po uzyskaniu dostępu do funkcji kodowania za pomocą VCDS.
Zaktualizuj kod asystenta zmiany pasa ruchu (J769 / #3C), jeśli jest zainstalowany.
Ze względu na różne moduły sterujące i wyposażenie samochodu, rzeczywista tabela kodowania nie jest tutaj pokazana, ale zostanie wyświetlona automatycznie po uzyskaniu dostępu do funkcji kodowania za pomocą VCDS.
Zaktualizuj kod regulacji odległości (J428 / #13), jeśli jest zainstalowany.

Jeśli masz problemy ze znalezieniem/obliczeniem prawidłowego kodowania za pomocą Asystenta długiego kodowania, skontaktuj się z nami bezpośrednio . Pamiętaj o dołączeniu pełnego protokołu diagnostycznego (automatycznego skanowania) z samochodu i określ, jakie kroki/prace już wykonałeś.

Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
wiki-ross--tech-com

Dodano po 34 sekundach:
<radocha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl