Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Klema pirotechniczna i sterownik AIRBAG

Elektryka
ODPOWIEDZ
jokus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jaaa
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Klema pirotechniczna i sterownik AIRBAG

Post autor: jokus » 21 lis 2020, 15:15

Witam.

Pytanie dotyczące klemy pirotechnicznej. Podczas wypadku(uderzenie w tył samochodu) żaden pas oraz żadna poduszka nie strzeliła ale odłączyło zasilanie elektryczne. Silnika nie dało się odpalić dopóki nie dostał prądu z zewnątrz do plusa pod maską. Wszystko z samochodu tj silnik zawieszenie, cała elektryka została przełożona do anglika. Z Anglika została tylko buda. Po odebraniu od mechanika buda miała vin angielski a elektryka miała vin z auta przed wypadkiem. Pojechałem do elektryk który założył rygiel oraz gateway z anglika, większość modułów też zostało przełożonych z anglika, samochód dostał serce elektryki z oryginalnym vin wraz z modułami z angielskiej elektryki wszystko zaczęło się układać w spójną całość. Angielskie moduły działały poprawnie od razu po podłączeniu a reszta modułów które zostały z vin europy zostały dopisane do nowego vin. W samochodzie sterownik airbag został z auta europejskiego które miało wypadek. Samochód jeździł bez żadnych awarii 4 lata. Po tym czasie miało wypadek w którym wystrzeliły poduszki kierowcy oraz pasażera oraz zgasił się silnik. Po wypadku silnik dało się odpalić oraz odpalał za każdym razem kiedy się podchodziło do auta. I tutaj pytanie moje, producent mówi że przy każdym wyzwoleniu poduszek powinno odłączyć zasilanie do samochodu(klema pirotechniczna). Tak jak miało to miejsce w przypadku z którego samochodu było wszystko przełożone. I teraz pytanie czy sterownik airbag który odłączył zasilanie już w innym wypadku wcześniej mimo iż nie generował żadnego błędu mógł nie działać po raz drugi(poduszki odpalił prawidłowo ale brak odcięcia prądu)? Oraz jeżeli to nie klema pirotechniczna to w jaki sposób sterownik airbag odciął zasilanie do silnika od razu po uderzeniu ??
Dzięki za każdą odpowiedź.

ZAGATO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie ma imienia
Rocznik: 2021
Moje auto: Nie znam profilu
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 BiTDI 313KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak

Re: Klema pirotechniczna i sterownik AIRBAG

Post autor: ZAGATO » 23 lis 2020, 09:12

Moze ten pirotechniczny bezpiecznik jest jakis trefny??? Mi jak odpalilo poduszki to wywalilo ten bezpiecznik i zeby odpalic musialem zmostkowac przewody plusowe. Potem wstawilem nowy bezpiecznik i bez kasowania crashdaty wszystko działało.
A6 c5 1.9tdi afn
A6 c6 2.0tdi blb

jokus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jokus » 24 lis 2020, 14:27

Czyli jak podlaczyles sprawne poduszki to wszystko po prostu działało??

ZAGATO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie ma imienia
Rocznik: 2021
Moje auto: Nie znam profilu
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 BiTDI 313KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak

Post autor: ZAGATO » 26 lis 2020, 13:17

Tam nawet bez poduszek zapalisz auto. Wystarczy zrobic tak jak mowilem zmostkowac plusy w bagazniku przy aku. Potem jak chcesz miec znowu caly system airbag sprawny musisz wszystko co było uszkodzone wymienic i skasowac crashdate.
A6 c5 1.9tdi afn
A6 c6 2.0tdi blb

jokus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jokus » 27 lis 2020, 19:03

Mam samochód z wystrzelonymi poduszkami kierowcy i pasażera. Podczas wypadku w samochodzie silnik się zgasił ale ładunek na klemie nie eksplodował i teraz można silnik odpalić za każdym razem. Według książki serwisowej to ten ładunek powinien zadziałać za każdym razem kiedy poduszka strzela. i tu jest pytanie dlaczego to nie zadziałało. Przed wypadkiem w samochodzie był problem z wyłączającym się ESP po krótkiej chwili jazdy oraz brak podgrzewania lusterek i tylnej szyby. Alternator był regenerowany kilka miesięcy wcześniej, wszystko działało poprawie aż do jakiegoś czasu kiedy zaczęła się świecić kontrolka od ESP i grzanie szyby nie działało. Elektryk mówił że nie wymienił regulatora napięcia na alternatorze, więc zostało to wymienione na nowe oryginalne valeo. Po wymianie regulatora kontrolka od ESP pojawiała się dalej. Zanim usterka została naprawiona wydarzył się wypadek w którym wszystko zadziałało oprócz wyzwolenia ładunku pirotechnicznego na plusie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl