[a6c6] jaki akumulator do 2.0tdi
[a6c6] jaki akumulator do 2.0tdi
witam.mam pytanko do kolegow nie moge znalez o takich samych parametrach aku.czy mozna wsadzic zastepcze,zeby nie trzeba było od nowa kodowac.obecnie mam varte 4FO915105C, 95Ah 450A DIN 760A EN/SAE.dzieki
Ja wymieniałem aku w zeszłym tygodniu. Oryginalnie od nowości u mnie siedział akumulator Varta obrandowany symbolami VW/ Audi 110Ah. Padł po 4 latach i 2 miesiącach. Wymieniłem go na Varta Silver 110 Ah - cena katalogowa 830 zł, cena po rabatach 570 zł - możliwa do uzyskania również na allegro. Po wymianie akumulatora nie trzeba nic kodować, pojawił się jedynie błąd ESP, który zgasł po przejechaniu 20 metrów. Wszystko.
MARCIN
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Na podtszymaniu wymieniałes? Czy odkreciłes klemy wyjełes stary i zamocowałes nowy?MarcinM pisze:Ja wymieniałem aku w zeszłym tygodniu. Oryginalnie od nowości u mnie siedział akumulator Varta obrandowany symbolami VW/ Audi 110Ah. Padł po 4 latach i 2 miesiącach. Wymieniłem go na Varta Silver 110 Ah - cena katalogowa 830 zł, cena po rabatach 570 zł - możliwa do uzyskania również na allegro. Po wymianie akumulatora nie trzeba nic kodować, pojawił się jedynie błąd ESP, który zgasł po przejechaniu 20 metrów. Wszystko.
Ja według wlepy powinienem miec 80ah a mam fabryczny 110ah i to z 2004r. Nie wiem dlaczego,az taki wsadzony i to juz w 2004r. wyswietla mi sie zółta informacja o słabej baterii a po odpaleniu znika. Po 2 dniach od zrobienia jakies wiekszej trasy znów wyswietla sie info o słabym aku. Wydaje mi sie,ze juz nie trzyma napiecia jak powinien i jest za duzy(110ah) jak na moj styl jazdy bo robie krotkie odcinki. Zatem ten zalecany 80ah bedzie najlepszy?
Było c5 i c6 z motorami 2.4.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi
Wydaje mi się, że pojemność aku zależy nie tylko od silnika, ale tez od ilości zabawek w aucie. Im więcej odbiorników, tym większy akumulator fabryka daje. Nie wymieniałem na podtrzymaniu. Po prostu odłączyłem najpierw klemę minusową, a następnie plusową i wyjąłem akumulator. Składałem w dokładnie odwrotnej kolejności. Twoje objawy świadczą o tym, że bateria juz nie żyje. Ja nie wkładałbym akumulatora innego, niż ten z pierwszego montażu, a tym bardziej o mniejszej pojemności.
MARCIN
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
We wlepie w bagażniku i ksiązce serwisowej widnieje kod J0R co oznacza,że wyszedł z fabryki z 80Ah. A ja mam ori varte audi ale 110Ah i w dodatku z 2004r. Zatem nie wiem o co kamann z tym akumulatorem. Ktoś doposażył juz w salonie go w mocniejszą baterie?MarcinM pisze:Wydaje mi się, że pojemność aku zależy nie tylko od silnika, ale tez od ilości zabawek w aucie. Im więcej odbiorników, tym większy akumulator fabryka daje. Nie wymieniałem na podtrzymaniu. Po prostu odłączyłem najpierw klemę minusową, a następnie plusową i wyjąłem akumulator. Składałem w dokładnie odwrotnej kolejności. Twoje objawy świadczą o tym, że bateria juz nie żyje. Ja nie wkładałbym akumulatora innego, niż ten z pierwszego montażu, a tym bardziej o mniejszej pojemności.
Było c5 i c6 z motorami 2.4.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi