Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Halogen ---> LED

Elektryka
ODPOWIEDZ
Oenov
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Halogen ---> LED

Post autor: Oenov » 31 paź 2017, 17:03

Witam, jestem posiadaczem Audi a6c6 z 2011r. Doskwiera mi żółte swiatło w CAŁYM samochodzie... Chciałbym wymienić:

1. Żarówki świateł mijania oraz żarówki świateł do jazdy dziennej na ledy o barwie 6000k ---- pytanie, czy jest to legalne? jaki to koszt? i czy istanieją jakieś godne polecenia? najlepiej żeby przypominało to bardzo lampy ksenonowe oryginalne

2. Żarówki wewnętrzne te również na ledy o świetle nieprzesadnie intensywnym lecz białym ---- jaki to koszt?

Pozdrawiam serdecznie <rotfl>
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 17:05 przez Oenov, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :)

SZCZooR

Post autor: SZCZooR » 31 paź 2017, 17:04

Nie jest legalne. Lampy masz homologowane na halogen. Chyba że masz fabrycznie Xenon LED czy co tam innego montują.

mane86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Halogen ---> LED

Post autor: mane86 » 29 gru 2017, 13:59

Oenov pisze:Witam, jestem posiadaczem Audi a6c6 z 2011r. Doskwiera mi żółte swiatło w CAŁYM samochodzie... Chciałbym wymienić:

1. Żarówki świateł mijania oraz żarówki świateł do jazdy dziennej na ledy o barwie 6000k ---- pytanie, czy jest to legalne? jaki to koszt? i czy istanieją jakieś godne polecenia? najlepiej żeby przypominało to bardzo lampy ksenonowe oryginalne

2. Żarówki wewnętrzne te również na ledy o świetle nieprzesadnie intensywnym lecz białym ---- jaki to koszt?

Pozdrawiam serdecznie <rotfl>
Jak zwykle o problemie legalności można się spierać, moim zdaniem takie rzeczy powinien stwierdzić diagnosta podczas przeglądu auta, jeżeli moje auto przeszło przegląd z takim oświetleniem to znaczy że jest legalne.

Żarówki DRL na LEDY możesz zmienić bez problemu tylko muszą być CAN-BUS.
W naszych A6 CAN jest bardzo czuły i możesz mieć problem z niektórymi żarówkami, ja trafiłem chyba za drugim razem na takie co nie wywalały błędu.

http://sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-P21W-Ba15s-15x-SMD3030-12V-Bialy-Zimny-6000K-OPTICON-PREMIUM/3260

Zestaw wszystkich LEDów do kabiny to koszt jakiś 200zł
Diesel musi dymić :-D

SZCZooR

Post autor: SZCZooR » 29 gru 2017, 15:18

mane86, przykro mi ale racji nie masz.
Każda lampa ma swoją homologacje. Jeśli masz homologacje na halogen to nie możesz wstawić nic innego niż żarówka halogenowa.
Taki jest przepis. A co robi diagnosta na stacji kontroli pojazdów to jego sprawa. w razie problemów nikogo nie będzie obchodzić że diagnosta pieczątkę postawił.

Oczywiscie dyskusja jest bez sensu tak jak mówisz. Każdy i tak zrobi po swojemu.
Ja tam zamówiłem ledy na H7 długie i H3 przeciwmgłowe i mam gdzieś ich legalność. Z tym że drogowych i przeciwmgłowych nie używa się non stop.
Natomiast okazało się że jakoś czeresniak wymienił Ori Xenon to u mnie na zestaw zenonow hid.
I teraz tu się zastanawiam nad wymianą na ledy.
Niestety moje zamówienie jeszcze nie dotarło i nie wiem czy warto pakować się w to dalej czy lepiej Ori Xenon spowrotem złożyć.

mane86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: mane86 » 29 gru 2017, 16:27

SZCZooR pisze:mane86, przykro mi ale racji nie masz.
Każda lampa ma swoją homologacje. Jeśli masz homologacje na halogen to nie możesz wstawić nic innego niż żarówka halogenowa.
Taki jest przepis. A co robi diagnosta na stacji kontroli pojazdów to jego sprawa. w razie problemów nikogo nie będzie obchodzić że diagnosta pieczątkę postawił.

Oczywiscie dyskusja jest bez sensu tak jak mówisz. Każdy i tak zrobi po swojemu.
Ja tam zamówiłem ledy na H7 długie i H3 przeciwmgłowe i mam gdzieś ich legalność. Z tym że drogowych i przeciwmgłowych nie używa się non stop.
Natomiast okazało się że jakoś czeresniak wymienił Ori Xenon to u mnie na zestaw zenonow hid.
I teraz tu się zastanawiam nad wymianą na ledy.
Niestety moje zamówienie jeszcze nie dotarło i nie wiem czy warto pakować się w to dalej czy lepiej Ori Xenon spowrotem złożyć.
Jeżelli masz ksenon a nie masz spryskiwacza to pierwszy lepszy patrol policji lub diagnosta zatrzyma Ci dowód, jeżeli chodzi o postojówki czy DRL to nikt na to nie zwróci uwagi.
Diesel musi dymić :-D

SZCZooR

Post autor: SZCZooR » 29 gru 2017, 17:00

Oczywiście. Postojowki czy drl to inna sprawa.
Xenon i spryskiwacze też nie do końca tak bo jeśli Xenon nie generuje 2000lumenow bodajże to mieć spryskiwacza nie musisz. Samopoziomowanie? Jeśli auto fabrycznie jest w nie wyposażone to ma być. Jak nie ma to nie ma. I takie to gadanie.

Adi_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adi
Rocznik: 2021
Moje auto: RS6 C8
Silnik: V6 3.2 l
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Adi_ » 02 sty 2018, 22:26

Doladnie jezeli moc zarnika jest 35W lub mniejsza i nie generuje 2000 lumenow nie musisz miec spryskiwaczy itp.

Podpinam sie pod temat bo mam wlasnie paliniki DS3 35W ktore juz kiepsko swieca w porownaniu do led china tez mysle nad zmiana na led tylko nie wiem jak to zamontowac w miesce xenona chodzi mi o mocowanie.

PS jezeli nie macie soczewek to z czystej kultury jazdy nie zakladal bym led zeby oslepiac innych.

SZCZooR

Post autor: SZCZooR » 03 sty 2018, 09:35

Adi_, ale jaki masz problem? Dobierasz mocowanie pod swoj typ.
Ja mam d2s w mijania i takiej ledowej szukam.
Na razie chce włożyć w halogeny H3 i na długie H7. Jak się sprawdzi to i mijania zrobie

Adi_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adi
Rocznik: 2021
Moje auto: RS6 C8
Silnik: V6 3.2 l
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Adi_ » 04 sty 2018, 01:04

Ja zalozylem led do halogenow i te adaptery co sa to nie pasuja do mocowania zarnikow DS3 czy DS2.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl